Regjeringen vil vrake dagens nasjonale prøver

4 weeks ago 14



Norsk skole har gått i negativ retning både når det gjelder læringsresultat, motivasjon, trivsel, skolemiljø og fravær. Slik skal kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) snu trenden.

Foto: Lise Aaserud / NTB

Publisert: 13.09.2024 11:56 | Oppdatert: 13.09.2024 12:37

Kunnskapsminister Nessa Nordtun vraker nasjonale prøver. Hun sier dagens system ikke fungerer godt nok.

– Derfor skal vi erstatte dagens nasjonale prøver med prøver der det viktigste blir at læreren får informasjon om elevens nivå. Og dette har lærerne selv etterlyst, sier Nessa Nordtun.

Hun er klar på at skolen skal være en del av de internasjonale prøvene som Pisa-prøvene. Der har norske elever gjort det svært dårlig.

– Noe av det første jeg gjorde som ny statsråd, var å legge frem PISA-resultatene 2022. Dette var svært alvorlige tall. Det var tilbakegang på alle områder. Matte, lesing og naturfag. Aldri før har flere norske elever vært på det laveste mestringsnivå, innledet Kari Nessa Nordtun.

Nå lanserer hun den hun kaller tydelige grep. Mobilforbud, mer fysisk aktivitet i friminuttene, mer penger til skolebøker for å balansere forholdet mellom skjerm og bøker.

Lærerens autoritet

Hun sier også at de har gitt lærerne mer autoritet i klasserommet, og er klar på at elever skal kunne irettesettes uten at dette regnes som en krenkelse.

– Fysiske inngrep skal selvsagt alltid være siste utvei, men er nødvendig i noen situasjoner. I slike situasjoner er det dessverre helt nødvendig, sier Nessa Nordtun.

Den praktiske skolen

Kunnskapsministeren sier de skal bort fra den stillesittende og teoritunge skolen. De skal lære mer med praktisk læring i alle fag – ikke bare i kroppsøving og sløyd. Bakgrunnen for dette er at mange barn får en motivasjonsknekk da skolen blir mer teoretisk i femtetrinn.

– Skolene, elevene og lærerne er alle tydelig på at praktisk læring gir mer motiverte elever, ifølge Nessa Nordtun.

Nessa Nordtun sier hun opplever at mange opplever grunnskolen som en studieforberedende øvelse. Dette mener hun blir helt feil når tross alt halvparten av norske ungdommer velger yrkesfag.

– Ikke minst blir det feil nå at vi som samfunn kommer til å trenge 90.000 nye fagarbeidere frem til 2035, sier Nessa Nordtun.

Hun sier de skal beholde eksamen i 10. klasse, men skal se nærmere på dagens form.

– Vi skal prøve ut praktisk eksamen i de praktiske og estetiske fagene. Om dette fungerer godt, kan det bli en del av eksamensordningen, sier Nessa Nordtun.

Read Entire Article