Regjeringen vil endre russetiden – Her er planen

1 month ago 22



I går samlet han tre statsråder med ordre om å endre dagens russetid.

– Nå har jeg gitt et klart oppdrag til mine statsråder: Russetiden slik den har utviklet seg til å bli – skal endres, sier Støre til VG som omtalte saken først.

Flere tiltak

Ifølge avisen er dette noen av tiltakene:

  • Regjeringen vil flytte russetiden til etter eksamen senest fra 2026.
  • Fylkeskommunene har fått i oppdrag å utvikle en nasjonal strategi og handlingsplan som skal bidra til en ny og mer inkluderende russefeiring. Prosjektet har fått navnet «Endret avgangsmarkering 2026».
  • Samferdselsdepartementet ber Statens vegvesen se på muligheten for å forby bruk av sidevendte seter under kjøring, i busser som ikke er i rutetrafikk.
  • Statens vegvesen har fått i oppgave å se på muligheten for å forby ståplasser i busser som ikke er i rutetrafikk.
  • Skjerpet tilsyn mot den kommersielle russeindustrien.

De tre som sammen med Støre nå jobber med dette er samferdselsminister Jon-Ivar Nygård, kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun og barne- og familieminister Kjersti Toppe.

Reagerer

Denne uka rykket flere i regjeringen ut og rettet sterk kritikk mot den såkalte «pornobussen» på Bryne.

– Som far og bestefar reagerer jeg sterkt på det, fordi det er en understrekning av en seksualisering av russetiden, som vi ikke vil ha – og som vi dessverre hører om fra elever, som er i en alder hvor det kan være for belastende for mange, fortalte Støre VG.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, som er en av de tre statsrådene Støre har samlet for å ordne opp i dette, innrømmer at bussen fra hjemfylket ikke helt faller i smak.

– Kunnskapsministeren vurderer normalt ikke dekorasjoner på russebusser, men om jeg skal mene noe personlig, så er det jo i ungdommens natur å provosere og sjokkere, sa hun i går.

Nordtun og regjeringen har varslet flere grep for å dempe det kommersielle presset for russen og skape en mer inkluderende russetid.

Blant annet har de tidligere jobbet for at russefeiringen bør skje etter eksamen, og skoler bør forby russeklær når det fører til ekskludering. De ønsker også å granske russebransjen.

Read Entire Article