Angrep på flyktningleiren Jabalia

4 weeks ago 16På nyåret meldte Israel at Hamas sin kommandostruktur i Nord-Gaza var ødelagt. Nå sier Israel at hæren (IDF) er tilbake for å hindre islamistiske militanter i å omgruppere seg i Jabalia.

IDF sier at Hamas hadde full kontroll over Gazas største flyktningleir frem til at de israelske soldatene tok seg inn igjen i byen for noen dager siden.

Bombeangrep på Jabalia

Bombeangrep på flyktningleiren Jabalia 14. mai.

Foto: - / AFP

Journalister, vitner og helsepersonell melder om intense kamper over natten, skriver nyhetsbyrået AFP.

Den israelske hæren melder om at kampene i den palestinske flyktningleiren kan være de kraftigste i byen siden krigen begynte sjuende oktober.

– Meier ned

Folk i flyktningleiren forteller til Reuters at israelske styrker har tatt seg inn til markedet som ligger i sentrum av Jabalia, og at bulldosere meier ned hus og butikker.

Røyk stiger opp fra et bombeangrep på Jabalia 14.05.2024

Røyk stiger opp fra et bombeangrep på Jabalia 14. mai.

Foto: - / AFP

– Stridsvogner og fly utsletter boligområder, markeder, butikker, restauranter, alt sammen. Alt dette skjer foran en verden som ser med ett øye, sier innbyggeren Ayman Rajab, via en samtale-app, til Reuters.

IDF sier at de i løpet av de siste dagene har utført flere titalls luftangrep, ødelagt terroristers infrastruktur, og lokalisert et våpenlager i området.

Jabalia er en av flyktningleirene som ble opprettet i kjølvannet av at Israel ble opprettet i 1948 og flere hundre tusen palestinere ble fordrevet.

Folkevandring av flyktninger

Seks dager etter at krigen begynte fikk flere enn en million palestinere ordre om å forlate Nord-Gaza.

Flere hundre tusen reiste derfra, mens de som ble igjen har bodd i ruiner.

Palestinere flykter fra Jabalia etter at den israelske hæren oppfordret folk til å evakuere området.

Palestinere flykter fra Jabalia etter nye kamper i Jabalia.

Foto: Dawoud Abu Alkas / Reuters

Folkevandringen av flyktninger har fortsatt sørover, men nå pågår det angrep på den sørligste byen Rafah, som var deres siste trygge tilfluktssted.

Flere hundre tusen forsøker derfor å flykte nordover igjen.

85 prosent av Gazas befolkning har blitt tvunget fra sine hjem, den største forflyttingen i regionen siden den israelske staten ble grunnlagt i 1948, skriver Washington Post.

Minst 35.303 palestinere og flere enn 1.200 israelere er drept i denne krigen, som ble utløst da Hamas gikk til angrep på Israel sjuende oktober i fjor.

Flere enn halvparten av de drepte palestinerne er kvinner og barn, ifølge en talsperson for Verdens helseorganisasjon (WHO).

Publisert 18.05.2024, kl. 17.08

Read Entire Article