Regjeringen vil ha mer gjennomstrømming i høyere utdanning, og foreslår at institusjonene kan ta gebyrer fra studenter som vil gjenoppta eksamener.
Publisert: 07.10.2024 21:46
I statsbudsjettet for 2025 foreslås det å kutte støtten til høyere utdanning med 22 millioner kroner, som skal tilsvare det som anslås å bli inntektene fra gebyrene. Det var Universitas som først omtalte saken.
Mener gratisprinsippet svekkes
Leder for Norsk studentorganisasjon (NSO) Kaja I. Hovdenak er ikke fornøyd.
– Gratis utdanning er et prinsipp i Norge som vi ikke kan akseptere at regjeringen nok en gang tar et tydelig steg bort ifra, sier Kaja I. Hovdenak til Universitas.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) forsvarer grepet. – Først og fremst: Gratisprinsippet i høyere utdanning består. Dette handler primært om at vi må unngå å bruke for mye ressurser på at studenter tar opp eksamener som de allerede har bestått, sier han til NTB.
Han mener det handler om å ikke sløse med ressursene, og mener at et gebyr er et godt virkemiddel. – I 2022 var det registrert 29.000 gjentak av tidligere beståtte eksamener. Om lag 30 prosent av disse møtte ikke opp til eksamenen de hadde meldt seg opp til, sier Hoel.
SV: – Skaper klasseskille
Ettersom regjeringen ikke har flertall i Stortinget, er de avhengige av å forhandle med SV. Utdanningspolitisk talsperson i SV, Grete Wold, er ikke særlig imponert over tiltaket som foreslås.
– Nok en gang sender regjeringen regningen for utdanning til studentene. Vi skaper klasseskille mellom dem som kan ta seg råd til nye sjanser og gode karakterer, og de som ikke kan det. Dette er et elendig og usosialt forslag fra regjeringen, sier hun til NTB.