Regjeringen innrømmer: Barn ble ikke godt nok beskyttet under pandemien

2 weeks ago 10



Som en av sine siste oppgave som helse- og omsorgsminister, inntok Ingvild Kjerkol (Ap) talerstolen for å fremlegge regjeringens håndtering av pandemien.

Der innrømmet Kjerkol på vegne av regjeringen at barn og sårbare grupper ble for hardt rammet av koronatiltak, og dermed ikke godt nok beskyttet.

– Vi må erkjenne at vi ikke klarte å beskytte sårbare grupper tilstrekkelig, og da særlig barn, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol fra Stortingets talerstol.

Kjerkol viste spesifikt til hvordan inngripende tiltak bidro negativt inn mot barns helse og sikkerhet. Hun mener dette er noe vi i dag ser ettervirkningene av.

– FN har meldt om at pandemien førte til en økning i alle former for vold, også overgrep, mot barn og kvinner, sa Kjerkol og la til:

– Vi ser dessverre en utvikling der barn og unge, og unge voksne, rapporterer om en økning i psykiske plager. Vi må anta at dette kan kobles til pandemien, sa Kjerkol.

Koronakommisjonen: – Alvorlig svikt

Kjerkols utsagn er i tråd med rapporter fra koronakommisjonen, som særlig trakk frem hvordan tiltakene gjorde at barn og unge ikke ble godt nok skjermet.

Da de første tiltakene ble innført 12. mars 2020, omtalte daværende statsminister Erna Solberg disse som de mest inngripende tiltakene i fredstid.

Listen over inngripende tiltak ble lang i løpet av de to årene Norge var preget av pandemien:

  • En-meterregelen
  • Påbud om munnbind og koronatester.
  • Hytteforbud.
  • Hjemmekontor og hjemmeundervisning.
  • Karantene.
  • Begrensninger på antall personer i eget hjem, og for begravelser.
  • Reiserestriksjoner og vaksinesertifikat.
  • Kansellerte kultur- og idrettsarrangement, og nedstenging av virksomheter.

I sin redegjørelse over tiltak som bidro negativt inn mot barn, trakk Kjerkol særlig frem stenging av barnehager, skoler og fritidstilbud, samt tiltak som gjorde at barn ble mer isolert i sitt hjem.

– Til neste pandemi, er det viktig at det finnes bedre informasjon om blant annet krisetelefoner, sa Kjerkol.

Ado i Bergen, tomt koronaviruset

STENGT: Stengte fritidstilbud som svømmehaller, bidro til at barn ble mer isolert under pandemien, erkjenner regjeringen.

Foto: Therese Pisani / NRK

Koronakommisjonen: – Alvorlig svikt

Selv om kommisjonen samlet sett mente at befolkningen og myndighetene håndterte pandemien godt, ga kommisjonen en knusende dom over landets beredskap.

Koronakommisjonen kalte det en alvorlig svikt, at Norge ikke var forberedt på det som måtte ansees som en varslet trussel.

Hei!

Har du tips til denne, eller andre saker? Send meg gjerne en e-post: erica.kronheim@nrk.no 

Publisert 18.04.2024, kl. 13.46 Oppdatert 18.04.2024, kl. 13.59

Read Entire Article