Regjeringen ber om soningsoverføring for laksedronningen

1 week ago 7



– Endelig skjer det noe konkret. Nå er det opp til kineserne. Jeg er lettet. Men vi kan ikke ta dette på forskudd.

Det er noen de første ordene som kommer fra Bjørn Wikne, ektemannen til Yimin Dong. NRK snakker med ham kort tid etter at han har fått nyheten om at regjeringen har tatt tak i konas sak.

Bjørn Wikne

Bjørn Wikne lever i håpet om at kona nå endelig skal få komme hjem til Norge etter seks og et halvt år i kinesisk fengsel.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Alvorlig syk

Hun er norsk statsborger og solgte norsk laks til Kina for milliarder av norske kroner i en periode på over 10 år. Den børsnoterte oppdrettsgiganten SalMar var største oppdragsgiver. Så ble hun dømt for smugling og har sittet fengslet siden mars 2018. Etter seks og et halvt år med taushet, griper regjeringen nå inn i saken.

Yimin Dong

Slik så Yimin Dong ut før hun ble fengslet i 2018. Nå er hun svært syk, og regjeringen i Norge har bedt om soningsoverføring for 58-åringen.

Foto: Privat

Det skjer etter at det ble kjent at Yimin Dong er blitt alvorlig syk under soningen.

Hun sitter i kvinnefengselet i Guangdong, sør i Kina. Her har 58-åringen vært innesperret siden hun ble pågrepet på hotellrommet under en forretningsreise i byen Xiamen.

Svær lang fengselsdom

Den endelige dommen mot henne lød på 13 års fengsel. Domstolen i Kina mente Dong var edderkoppen i smuglernettverket som tok inn norsk laks fra Vietnam til Kina. Dette skjedde i en periode da norsk laks i praksis var utestengt fra det sterkt voksende kinesiske markedet. Kineserne var rasende etter at fredsprisen gikk til en kinesisk regimekritiker.

Yimin Dong og Gustav Magnar Witzøe jr

Yimin Dong tjente store penger for familien Witzøe som kontrollerer oppdrettsgiganten SalMar. Her på besøk hos Gustav Magnar Witzøe, en av Norges rikeste.

Foto: Privat

Laksegiganten SalMar har fraskrevet seg ethvert kjennskap til laksesmuglingen.

Les: SalMars superselger alvorlig syk i kinesisk fengsel

Vanskelig å beskrive

Sist fredag ble familiens bønn om soningsoverføring hørt av regjeringen Støre. I statsråd ble det vedtatt å be kinesiske myndigheter om at Dong blir sendt til Norge for soning her.

I en melding til Bjørn Wikne skriver Justis- og beredskapsdepartementet:

«Din kones søknad om soningsoverføring fra Kina til Norge ble behandlet av Kongen i statsråd fredag 20. september. Justis- og beredskapsdepartementet fant at det foreligger tilstrekkelig grunnlag for å kunne anbefale en soningsoverføring, og dette ble bifalt i statsråd. Med andre ord, søknaden om soningsoverføring er godkjent i statsråd.»

– Dette er den beste nyheten jeg har fått på seks og et halvt år, sier ektemannen til NRK.

– Det er vanskelig å beskrive det som rører seg inni meg nå. Det samme gjelder for sønnen vår, Jørgen.

Sjokket

Jørgen Wikne på vei til å besøke sin mor i kinesisk fengsel

Jørgen Wikne på vei til å besøke sin mor i kinesisk fengsel.

Foto: Privat

Jørgen Wikne (27) ble skremt under sitt første møte med moren på over seks år. Det skjedde i slutten av april i år. Dong ble av mange omtalt som kinasjefen til den norske laksegiganten SalMar. Nå befant hun seg bak en glassvegg i fengselets strengt bevoktede besøksrom.

– At helsen hennes gradvis hadde blitt verre, var noe jeg visste fra brevene vi hadde skrevet til hverandre. Det var likevel et sjokk, fortalte han til NRK.

– Kommer hun til å dø?

For Yimin Dong hadde lammelser i både armer og bein på grunn av en skade ryggmargskanalen i nakken. Hun hadde problemer med å gripe. Ingen følelse i fingre på høyre hånd. Følelse i hælen på begge bein var borte. Begge armer og bein hadde sterkt redusert følelse og styringsvansker. Hun klaget over nummenhet. Hadde en følelse av elektriske støt ved berøring.

– Jeg har til tider vært redd for at hun en dag kommer til å dø der inne, sier Jørgen Wikne til NRK.

Ingen kommentar

I august i år ble den norske kvinnen operert på fengselssykehuset i Kina. Kort tid etter reiste statsminister Jonas Gahr Støre på offisielt besøk til Kina. NRK spurte Støre om han kom til å ta opp situasjonen til Yimin Dong under samtalene med Kinas president Xi Jinping.

Støre besøker Kina

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter Kinas president, Xi Jinping, i Beijing.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Statsministeren takker nei til å kommentere denne saken, lød svaret fra Støres kontor da.

Betydelig lavere

Kort etter at statsministeren kom hjem fra Kina, ble saken behandlet i statsråd. NRK er kjent med at forholdene er blitt drøftet både med Riksadvokaten og Økokrim i forkant av møtet på slottet. NRK vet at Økokrim har sendt en påtegning til Riksadvokaten. I denne sier Økokrim at dersom Dong var blitt dømt for lignende forhold i Norge, ville fengselsstraffen vært betydelig lavere enn de 13 årene hun fikk i Kina.

– Jeg tør ikke å ha altfor sterke forhåpninger. Men alt tyder på at det er vilje til å få en avslutning på denne saken. Både fra norsk og forhåpentligvis kinesisk side, sier Bjørn Wikne til NRK.

Les også: Gulljenta som ble fengslet, og dumpet av SalMar

Publisert 25.09.2024, kl. 16.48

Read Entire Article