Den har latt vente lenge på seg. Men fredag legger Støre-regjeringa fram sin versjon av en rusreform.
Regjeringa kaller det en «forebyggings- og behandlingsreform». Den er venta å slå fast at tunge rusbrukere bør få hjelp, ikke straff.
Blant annet vil de trolig myke opp reglene rundt brukerrom, hvor rusmidler kan inntas i trygge omgivelser. I dag finnes det bare to brukerrom - ett i Oslo og ett i Bergen.
Og Kirkens Bymisjon har tydelige forventninger. Generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal peker på at behandlingsplasser innenfor rus og psykisk helse er bygd ned over tid.
– Det må vi også se resultater av ved fremleggelsen i dag. Et krafttak i både forebygging og behandling, sier hun.
Blir ikke lovlig
Samtidig har regjeringa vært tydelige på at de fortsatt vil at narkotikabruk skal være ulovlig.
– Det er for tidlig å presentere helheten, men vi har et klart utgangspunkt at narkotika er forbudt i Norge, sa helseminister Jan Christian Vestre om reformen i august.
Og Norges finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gikk samme måned hardt ut mot den forrige regjeringas ruspolitikk.
Han tok da til orde for innstramminger, ikke liberalisering, av ruspolitikken.
Fredagens reform inneholder derfor også trolig grep som lar politiet slå hardere ned på bruk av rusmidler, for eksempel blant unge.
Støre sa nei
Ap og Sp ble enige om at de ville ha endringer i ruspolitikken da de forhandla om regjeringsmakt etter valget i 2021.
Men« reformens» røtter er eldre.
For våren 2021 lå nemlig en historisk reform til behandling i Stortinget. Erna Solbergs andre regjering ville avkriminalisere bruk av små mengder narkotika.
De fikk med seg en koalisjon som spant fra Rødt til KrF på Stortinget. Men tre partier avgjorde og stemte reformen ned: Frp, Ap og Sp.
Aps syn ble avgjort på landsmøtet i april. Da hadde partileder Jonas Gahr Støre tona flagg og sagt at han var imot avkriminalisering.
Reformen falt, men Ap var delt. Blant annet hadde det mektige Oslo-laget i partiet kjempa hardt internt for å støtte reformen.
Det var noe av grunnen til at partiet gikk til valg på en ny retning i ruspolitikken. Og at det ble tema i regjeringsforhandlingene samme høst.
Og nå, drøyt tre år senere, kommer altså resultatet.
Vil ikke straffe rusavhengige
Selv om rusreformen falt, var det et tydelig signal fra Stortinget om at de mener rusavhengige ikke skal straffes.
Det signalet ble fanga opp av Høyesterett, som i flere dommer landa på å ikke straffe for oppbevaring av små mengder i slike saker.
I 2022 kom derfor Norges riksadvokat Jørgen Maurud med nye retningslinjer om at rusavhengige ikke skal straffes for å ha små mengder narkotika på seg.
Politiet har flere ganger sagt at det har gjort det vanskeligere å straffe folk for rusbruk. Tidligere i år ba Maurud om en avklaring rundt hva det betyr å være rusavhengig.
Publisert 25.10.2024, kl. 10.45 Oppdatert 25.10.2024, kl. 10.55