Reagerer: – Selvfølgelig helt uaktuelt

4 weeks ago 16



Mulla Krekar vil vekk fra Italia hvor han soner sin terrordom. Frp og Høyre er sterkt uenig og ser ingen grunn til at han skal tilbake til Norge.

 Terje Pedersen
VIL TILBAKE: Mulla Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Etter å ha blitt dømt i en italiensk terrorsak ble han utlevert fra Norge til Italia i mars 2020. Foto: Terje Pedersen

Publisert 13.09.2024 08:32 Sist oppdatert 15 minutter siden

Mulla Krekar ble for fire år siden utlevert fra Norge til Italia, hvor han soner en terrordom. Nå ber advokaten hans FN om hjelp til å få løslatt mullaen slik at han kan komme tilbake til Norge

– Vi jobber med å få Krekar hjem til Norge. Han har fortsatt familien sin her. Familien er velfungerende norske statsborgere i gode jobber med samfunnsansvar. Så det er ingen grunn til at han ikke skal komme tilbake hit, sier advokat Brynjar Meling til TV 2.

Ber regjeringen komme på banen

Innvandringspolitisk talsperson Erlend Wiborg i Frp er sterkt uenig og ber Regjeringen komme på banen.

 Erik Edland / TV 2
UENIG: Erlend Wiborg i Frp mener det er uaktuelt at Krekar skal tilbake til Norge. Foto: Erik Edland / TV 2

– Dette er selvfølgelig helt uaktuelt, og jeg forventer at Regjeringen nå kommer på banen og slår fast at dette er helt uaktuelt. Mulla Krekar er en person som er erklært som en fare for rikets sikkerhet i Norge, og det er slått fast helt opp til Høyesterett. Det er en fyr vi selvfølgelig ikke skal slippe inn til Norge under noen omstendighet, sier han til TV 2. 

Ber FN om hjelp

Meling mener Italia har brutt Krekars menneskerettigheter og at han soner en uriktig domfellelse. Meling har sendt en klage til FN hvor han ber om hjelp til å få løslatt Krekar. 

– Italia er en anerkjent rettsstat. Det er det jeg forholder meg til, og ikke hva advokaten sier. Norske domstoler, både tingrett, lagmannsrett og høyesterett kom frem til at Krekar er en fare for rikets sikkerhet. Når han er dømt i Italia må jeg ta utgangspunkt i at det er korrekt. Dette er ikke Norges utfordring lenger, mener Wiborg.

TV 2 har fredag morgen sendt en henvendelse til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) for en kommentar til saken.

Krekar-saken

Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991, og ble vedtatt utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003.

En mangeårig offentlig tvist omkring utvisningen, kalt «Krekar-saken», begynte i 2003, da han første gang ble fengslet. Krekar er blant annet dømt til flere års fengselsstraff for drapstrusler.

Tre norske regjeringer forsøkte i disse årene å få Krekar utvist fra Norge. Regjeringen Stoltenberg II førte samtaler både med tyske og sveitsiske myndigheter for å få i stand en utleveringsavtale.

I juli 2019 ble Krekar dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging av en domstol i Bolzano nord i Italia, og i 2020 ble han utlevert til italienske myndigheter.

Kilde: SNL

– Ser ingen grunn til at han skal til Norge

Også Mari Holm Lønseth, justispolitisk talsperson i Høyre, er kritisk til at Krekar skal tilbake til Norge.

– Mulla Krekar er dømt for terrorplanlegging i Italia og soner dom der. Han ble utvist fra Norge i 2003, og norske myndigheter jobbet lenge for å få Krekar utvist til et land hvor han ikke risikerer dødsstraff. Det risikerer han ikke i Italia. Jeg ser ingen grunn til at mulla Krekar skal få komme tilbake til Norge, sier hun til TV 2.

 Annika Byrde / NTB
REAGERER: Mari Holm Lønseth i Høyre. Foto: Annika Byrde / NTB
Read Entire Article