Reagerer på Støre-feil om klimatall: - Sminker grisen

2 hours ago 5



 Javad Parsa / NTB Foto: Javad Parsa / NTB

Statsministeren sa at Norge skal kutte opptil seks millioner tonn utslipp neste år. Men det er feil.

torsdag 10. oktober kl. 13:55

Kortversjonen

  • MDG kritiserer statsminister Støre for å gi misvisende tall om klimakutt.
  • Regjeringen skal kutte 5–6 millioner tonn CO2 mellom 2021 og 2030, ikke til neste år.
  • Støre anklages for å overselge regjeringens klimapolitikk.
  • Kritikken føyer seg til rekken over flere eksempler på anklager om talltriksing i forbindelse med årets statsbudsjett.

– Vi kommer med tiltak som kommer til å kutte 5–6 millioner tonn CO2-ekvivalenter til neste år, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under Stortinget spørretime onsdag.

Han ble utfordret av SV-leder Kirsti Bergstø som var bekymret for at Norge ikke kommer til å nå klimamålene sine innen 2030.

Statsministeren gjentok også at han fremdeles har tro på at Norge kan nå klimamålet.

Problemet er bare at tallet Støre oppga, er feil.

 Javad Parsa / NTBFoto: Javad Parsa / NTB

Ifølge regjeringens eget klimaregnskap kalt «Grønn» bok skal regjeringen kutte 5–6 millioner tonn over hele perioden fra 2021 til 2030 - altså i løpet av ni år. Ikke til neste år.

– Årets plan presenterer forsterket klimapolitikk som er anslått å redusere norske utslipp med 5,6 millioner tonn over perioden 2021–2030, sammenlignet med fjorårets plan, står det i «Grønn bok».

14 ganger mindre

Tallet for hvor mye Norge skal kutte i utslipp til neste år, er langt lavere: I 2025 skal utslippene reduseres med rundt 0,4 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

Også tirsdag fikk Støre kritikk for egen tallbruk. VG meldte da at de 100 millionene Støre lovet til naturen, i realiteten var et kutt.

MDG reagerer på det de mener er statsministerens kunnskapsløshet.

– Det er enda et eksempel på at Støre ikke har oversikt og kontroll på klimapolitikken. Hvordan skal han da klare å få med seg både Senterpartiet og et helt land på omstillingen? sier MDG-stortingsrepresentant Une Bastholm til VG.

 Terje Pedersen / NTBFoto: Terje Pedersen / NTB

– Men han kan jo bare ha forsnakket seg? Tall er vanskelig?

– Forhåpentligvis var det en forsnakkelse, og ikke forsøk på villeding av Stortinget. Men det er jo avslørende, og trenger en oppklaring.

Bastholm minner om at Riksrevisjonen har kritisert regjeringen for manglende styring på klima.

– Å sminke grisen ved å overselge egen politikk begynner å bli en dårlig vane for denne regjeringen. Først lovte Støre friske penger til natur, som i realiteten viste seg å være et kutt.

Hun minner også om at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ble anklaget for tallbløff da han la frem hvor mye folk fikk i skattelettelser.

– Og nå overdriver Støre hvor mye klimakutt som kommer til neste år.

Både statsministerens kontor (SMK) og Klima- og miljødepartementet (KLD) er forelagt kritikken. Statssekretær Kristoffer Thoner ved SMK svarer.

 Terje Pedersen / NTBKristoffer Thoner. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det statsministeren viste til, er at regjeringen med statsbudsjettet for neste år kutter utslippene med 5-6 millioner tonn i perioden fram til og med 2030, forklarer han.

Read Entire Article