Reagerer på Norges Bank: –Bør ikke sitte for lenge med et tynt håp

1 month ago 21



Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men åpner for at den kan settes gradvis ned fra starten av 2025.

Samtidig er Norges Bank tydelig på at dersom kronen svekker seg videre, eller kapasitetsutnyttingen øker, kan lønns- og prisveksten holde seg oppe , som kan føre til at vil behov for en høyere rente enn de så for seg.

– Krona trekker i motsatt retning

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-bank sier dette var som ventet. 

– Vi er litt nærmere et rentekutt før jul enn vi var i sommer. Norges Bank har nemlig nedjustert rentebanen ettersom inflasjonen har falt raskere enn ventet. Det samme gjelder internasjonale renter, som USA dobbeltkutt i år.

– Det er imidlertid kronen som trekker i motsatt retning og gjør at rentekutt før jul fortsatt er lite sannsynlig.

 Knudsen har nå endret mening om den fremtidige renten.

– Jeg har endret mening og tror nå at første rentekutt kommer i mars. Årsaken er den svake kronen. Jeg tror derimot vi får hele fire rentekutt gjennom 2025 og at de kommer i mars, juni, september og desember.

Kyrre
TROR VI MÅ VENTE TIL MARS: Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-bank. Foto: Foto: Jan Inge Haga

Redd Norges Bank venter for lenge

Carl O. Geving i Norsk Eiendomsmeglerforbund er bekymret for at Norges Bank venter for lenge med å kutte rentene.

–  Eiendomsinvesteringer er kapitalkrevende og rentefølsomme. Boliginvesteringene har falt dramatisk og langt dypere enn Norges Banks prognoser de siste årene, sier Geving.

Dette får store konsekvenser for boligforsyningen, sier Geving. 

Han mener Norges Bank ikke bør sitte for lenge på gjerdet.

–  Når verdens sentralbanker er godt i gang med rentekuttene og den amerikanske sentralbanken har besluttet dobbelt rentekutt for å motvirke risikoen for et dypere fall i økonomien, bør ikke Norges Bank sitte stille for lenge med et tynt håp om at kronen skal styrke seg, sier han.

 Gorm Røseth / TV 2
MENER DE IKKE BØR VENTE FOR LENGE: Direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund Foto: Gorm Røseth / TV 2

– Ingen bombe

Sjefen for renteforvaltningen i Nordea, Torgeir Stensaker var ikke overrasket over dagens budskap fra Norges Bank. 

– Markedet har nok lagt en knapp på at de skulle kutte med en kvarting i desember, men nå signaliserer sentralbanksjefen at det ikke skjer. Så det er vel litt negativt for rentemarkedets side, men egentlig ingen bombe.

Han sier de fleste økonomer har hatt forventning om at det første rentekuttet kommer i mars. Han sier en svak krone er negativt for inflasjonsbildet.

 Ole Ebbesen / TV 2
MÅ VENTE: Torgeir Stensaker i Nordea sier markedet nå må belage seg på å vente til neste år før rentekutt. Foto: Ole Ebbesen / TV 2

– Norsk inflasjon var ved siste måling på 3,2 prosent, og da snakker vi om kjerneinflasjonen. Målet til Norges Bank er to, og vi ligger ganske høyt over det målet, sier han.

Sjeføkonom Elisabeth Holdvik i Sparebank 1 sier krona er viktigst for fremtidig rentekutt. 

  – Norges Bank er beredt til å heve renta hvis krona mot formodning svekker seg. Krona er det viktigste nå. Ellers er rentebanen lite endret, kommenterer hun.

Frykter inkassostorm

Norgessjef i Bluestep Bank og Bank2, Sebastian Mikolajczyk sier rentenivået har flatet seg ut, men at de ser en bekymringsfull trend for veksten i søknader fra unge låntakere vedvarer.

– Andelen under 24 år som søker hos oss begynte for alvor å tilta da styringsrenten skjøt fart høsten 2022, og har mer enn doblet seg siden den gang, samtidig som øvrige aldersgrupper har holdt seg stabile, sier han.

– Privatøkonomien er lagt i grus før den egentlig har blitt bygget opp, og ambisjoner for fremtiden er byttet ut mot bekymringer for nåtiden. 

Om ikke styringsrenten snart begynner å falle, tror han vi vil se sterk vekst i tallene for inkasso og mislighold blant de unge.

Geir Grinland i Zero-Zero Kreditt deler bekymringen.

– Bufferkontoen er tom, Med høyere renteutgifter skyves stadig flere nordmenn nærmere stupet. For hver måned som går, spises sparekontoen opp. Tidligere hadde de en buffer, nå er den tom.

Han legger til:

– Den manglende bufferen gjør nordmenn ekstra sårbare for uforutsette økonomiske utfordringer. En direkte konsekvens av dette er økt risiko for ekstrem økning av inkassosaker og tvangssalg, mener han.

Read Entire Article