Reagerer på Finanstilsynets vurdering: – Utgått på dato

1 month ago 17



Finanstilsynet mener de strenge reglene for boliglån bør videreføres. Det får flere til å reagere.

 Tor Erik Schrøder / NTB
FORSKRIFT: Finanstilsynet vil videreføre utlånsforskriften. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Publisert 23.08.2024 10:56 Sist oppdatert 16 minutter siden

De strenge reglene for boliglån, egenkapital og avdragsplikt bør videreføres – også i dagens situasjon med høye renter i lang tid, anbefaler Finanstilsynet.

Forskriften bestemmer hvor mye bankene kan låne ut.

Utlånsforskriften har etter Finanstilsynets vurdering bidratt til finansiell stabilitet ved å stille krav til betjeningsevne og dempe andelen husholdninger med svært høy gjeld, skriver de i en pressemelding.

– Erfaringer fra Norge og andre land viser at høy gjeld øker risikoen for finansiell ustabilitet. Det kan forsterke et tilbakeslag i økonomien og medføre store kostnader for den enkelte og samfunnet som helhet, sier finanstilsynsdirektør Per Mathis Kongsrud.

Med boliglånsrenter på rundt 6-tallet og ingen snarlige utsikter til kutt, er spesielt avdragskravet i forskriften omstridt. Flere økonomer har tatt til orde for at krav enten må fjernes eller lempes på.

Fakta om utlånsforskriften for boliglån

* Kravet til egenkapital er 15 prosent av boligens verdi. Boliglånet skal ikke overstige 85 prosent av boligens verdi (maksimal belåningsgrad).

* Maksimal belåningsgrad med rammelån er på 60 prosent av boligens verdi.

* Samlet gjeld skal ikke overstige 5 ganger årsinntekt.

* Låntaker må tåle det høyeste 7 prosent rente eller en renteøkning på 3 prosentpoeng på samlet gjeld.

* For lån med en belåningsgrad over 60 prosent skal bankene kreve avdragsbetaling tilsvarende minimum 2,5 prosent av lånets verdi per år.

* Utenfor Oslo kan 10 prosent av verdien av lånene banken innvilger hvert kvartal være lån som ikke oppfyller alle kravene i forskriften (fleksibilitetskvote). I Oslo kan 8 prosent av utlånsvolumet være lån som ikke oppfyller alle krav.

(Kilde: Finansdepartementet)

– Utgått på dato

Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen reagerer på nyheten. 

– Utlånsforskriften er utgått på dato og Finansdepartementet trenger egentlig ikke foreta seg noe, sier Lauridsen.

Han er skuffet over Finanstilsynet.

– Vi er skuffet over Finanstilsynet. De gjør nok en gang en for dårlig utredningsjobb. Det er kritikkverdig at det er selektiv kildebruk og manglende referanser til øvrig forskning på området, sier Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen, sier han. – Vi forventer at Finansdepartementet ser bort ifra Finanstilsynets råd, da det strider imot enhver logikk å beholde reguleringer som har store skadevirkninger og ikke virker etter hensikten, på peker han.

 Amanda Pedersen Giske / NTB
SKUFFET: Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

– Skaper sårbarhet

Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund er også skuffet.

– Det er skuffende at Finanstilsynet ikke foreslår endringer i dagens rigide egenkapitalkrav. Vi er enig i behovet for en forskrift som regulerer bankenes utlånspraksis, men uenig i hvordan den er utformet. 

 Torstein Bøe / NTB
DIREKTØR: Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund Foto: Torstein Bøe / NTB

Han mener høye krav til egenkapital skviser husholdningens likviditet.

– Det skaper sårbarhet for uforutsette utgifter og uheldig forskjeller mellom de som har foreldrehjelp og de som må klare seg selv, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Forskriften må bestå, men med nødvendige lettelser, mener Norsk Boligbyggelag.

– Når folk med jobb og evne til å betale ned på boliglånet avvises fordi de ikke har nok egenkapital eller foreldrehjelp, bidrar politikerne til økt sosial ulikhet og undergraver samfunnskontrakten om at folk skal kunne eie sin egen bolig her i landet. Det er alvorlig, sier Bård Folke Fredriksen, adm.dir. i NBBL.

Read Entire Article