Kortversjonen
- Frp-sjef Jon Helgheim anklager VG og en medieforsker for å spre konspirasjonsteori om «Stem Frp»-trenden.
- Helgheim mener det er spekulativt å påstå at bruk av slagordet i sosiale medier har en rasistisk eller fremmedfiendtlig hensikt.
- TikTok-profil Javad El Bakali ber Helgheim skjerpe seg, og hevder at kommentarene tydelig er ment som kritikk av innvandrere.
- El Bakali får støtte fra komikeren Yousef Hadaoui, som også har sett lignende tendenser på sine videoer.
– Her har man en forsker som på ekstremt tynt grunnlag og ut fra egen synsing kommet frem til at de som skriver «Stem Frp» har rasistisk eller fremmedfiendtlig motivasjon, sier Jon Helgheim til VG.
Helgheim jobber til daglig som kommunikasjonssjef i Fremskrittspartiet (Frp).
Den siste tiden har han sett seg lei:
- Forrige uke skrev VG en sak om fenomenet «Stem Frp», der blant andre medieforsker Steffen Krüger uttalte seg.
- Krüger sa at når folk skriver «Stem Frp» i kommentarfelt i sosiale medier, er det ikke nødvendigvis bare for å oppfordre folk til å stemme.
- Han mener det er en såkalt hundefløyte . – Det er ment for å si noe kritisk og fordømmende om utlendinger, uten å si det rett ut, sa Krüger.
- – Det brukes unektelig også på en svært rasistisk måte, uttalte Unge Høyre-leder Ola Svenneby i en VG-artikkel mandag.
Helgheim kaller analysen for «spekulativt og konspiratorisk».
– Vi ser at i veldig mange videoer oppfordrer unge folk til å stemme på Frp. Det er ikke riktig å antyde at de i hovedregel har et skjult rasistisk budskap. Det ser ut som en konspirasjonsteori, sier Helgheim.
Les også: Det skjulte budskapet
Ber Helgheim skjerpe seg
Javad El Bakali, som akkurat nå er aktuell i humorserien «Ikke lov å le på hytta» på VG, står bak den populære kontoen Utlending.memes med nærmere 300.000 følgere på tvers av TikTok og Instagram.
El Bakali kaller de som kommenterer «Stem Frp» for edgelords
.– Jeg opplever kommentaren mest i videoer som omhandler innvandring. Folk har en klar agenda når de kommenterer «Stem Frp», og vi vet alle hva de mener med det, sier han.
Med unntak fra FpU-kontoer som kommenterer «Stem Frp» er det krystallklart hva «Stem Frp» egentlig skal bety, mener han.
– Alle som har noe mellom ørene kan jo tolke hva det er ment som. Dette er ikke en ren saksopplysning om at Frp er et parti man kan stemme på. Det er åpenbart, sier El Bakali og fortsetter:
– Jon Helgheim kan skjerpe seg. Det er fullstendig uaktuelt. Å avfeie dette som konspirasjonsteori er ikke veldig produktivt. Disse holdningene knyttet til «Stem Frp»-bølgen er ganske hårreisende. Han har ikke gjort sin research, sier komikeren.
Han har selv måttet ta grep på egne kontoer, forteller han.
– Jeg har måttet moderere og fjerne mye rasistiske kommentarer. Det kan for eksempel stå: «Send pakket hjem. Stem Frp».
Han fortsetter:
– Det som gjør det litt vanskelig er jo uansett hva man sier, så kan man jo ikke vinne. Hvis man tar det opp blir man beskyldt for å overtolke, eller at man er et «woke-virus».
– Bare les et par kommentarfelt så er du up-to-date. Hvorfor i helvete skal man kommentere «Stem Frp» på en video som bare viser noen som spiser appelsinbåter? spør El Bakali.
Bakali sikter til TikTok-brukeren «Bilal», opprinnelig er fra Afghanistan, som fikk mange «Stem Frp»-kommentarer på en video der han spiste appelsinbåter, noe VG tidligere har omtalt.
El Bakali får støtte fra Yousef Hadaoui, kjent fra Svart Humor.
– De kommer alltid når innvandrer gjør noe feil, eller det er ett eller annet gærent med integreringen. Da står det alltid «Stem Frp», sier han.
Hadaoui opplever en stor andel «Stem Frp»-kommentarer under sine videoer. Han har forsøkt å sette seg inn i trenden.
– Det kan være litt skummelt, fordi jeg tror de ikke skjønner hva de driver med. Du er en 14-åring som slenger ut «Stem Frp», som om du er klar til valg, så er det fire år til du har stemmerett. Det er litt rart, sier Hadaoui.
Helgheim svarer:
– Jeg registrerer at VG nå har gått fra en forsker som legger frem udokumentert synsing, til en komiker som gjør det samme. Forsøket på å koble Frp-sympatisører til rasisme blir ikke mer troverdig av den grunn.
Og:
– Lenge har det vært ønskelig at ungdom skal engasjere seg mer i politikk, da er det underlig at VG og enkelte andre forsøker å koble de ungdommene som faktisk engasjerer seg, til rasisme.
– Billige poenger
Det er vanskelig å kartlegge det totale omfanget av «Stem Frp»-kommentarer på sosiale medier, under hvilken type videoer kommentarer forekommet oftest – og hvordan utviklingen av den type kommentarer har vært over tid.
Jon Helgheim har selv sett «Stem Frp» bli skrevet som en del av rasistiske kommentarer på nett.
– I all hovedsak står det under politiske saker, og betyr ikke noe mer enn «Stem Frp», men så har jeg i noen tilfeller har sett det står under grove rasistiske utsagn, men det tar jeg avstand fra.
– Men både VG og forskeren har jo vist til flere eksempler?
– Jeg vil tro det legges ut hundrevis av videoer hver eneste dag som folk skriver «Stem Frp» under. VG har plukket ut tre videoer. Det er spekulativt og verdiløst.
– Hvordan forklarer du da at videoen av afghanske «Bilal» som spiser appelsin ble oversvømt med «Stem Frp»?
– Det er en påstand som dere har, og jeg klarer ikke å forklare alle ulike internettfenomener, og det må gjerne forskere gjøre. Men denne forskeren har billige poenger og burde holde seg fra å synse om dette.
Medieforsker Steffen Krüger forsvarte teorien sin i VG mandag, og forsvarer den igjen.
– Min analyse er vanntett. Essensen i «dogwhistling» er nettopp å skrive noe som høres nøytralt og uskyldig. Man kan nesten ikke vinne, sier Krüger, og legger til at det er hans siste ord i saken.
VG har derfor spurt to andre forskere om «Stem Frp». De sier:
Tips meg
Journalist og fotograf
Jeg er opptatt av saker som engasjerer unge. Skriver mest om flerkulturell identitet, samfunn, popkultur og trender. Du når meg på e-post. Tips meg gjerne. Instagram: @xueqipang