Lederen av VAR-arbeidsgruppen er kritisk til hvordan videoassistert fotballdømming ble innført i Norge.
Jostein Overvik, VG
Publisert: 14.10.2024 21:31 | Oppdatert: 14.10.2024 21:42
– Man var kanskje ikke godt nok forberedt til å innføre VAR-systemet. Særlig gjelder det kvalifikasjonen til dommerne i VAR-rommet, sier Raymond Johansen til VG.
Siden juli har den tidligere Ap-politikeren ledet fotballforbundets arbeidsgruppe. Om en drøy måned skal de levere en rapport til fotballforbundets styre.
Johansens gruppe har gått bredt ut – også internasjonalt – for å få kunne beskrive hvor VAR står nesten to sesonger at systemet ble innført i eliteserien.
– I Tyskland er de opptatt av massivt med utdanning. Der har vi en vei å gå. Vi opplever at det blir tatt tak i. Men det var en del feil som ble gjort. Det kommer frem i rapporten, lover Raymond Johansen.
Han viser til at tyskerne har brukt kommunikasjonen mellom fly og flygeledere til å trene sine dommere og VAR-rom i effektivt samband når det gjelder som mest.
– Tysk grundighet, konkluderer Johansen.
Landslagets tidligere kaptein, Stefan Strandberg, er hentet inn i arbeidet etter at gruppen ble etablert i juli.
- Fire dager etter skandalekampen mellom Rosenborg og Lillestrøm 21. juli ble avlyst, besluttet NFF at VAR-dømmingens fremtid skal tas opp på neste års fotballting.
- I august presenterte NFF utvalget som de har satt ned til å kartlegge fordeler og ulemper med VAR.
- Raymond Johansen leder utvalget. Han var byrådsleder i Oslo frem til i fjor, var styreleder i Vålerenga i 2008–09. I dag leder for Norsk Folkehjelp.
- Fotballforbundets styre vil ikke konkludere før arbeidsgruppen har levert sin analyse 18. november.
Raymond Johansen
Leder i arbeidsgruppen for VAR
Raymond Johansen ble engasjert rett i forkant av at supporternes oppgjør mot VAR toppet seg i sommer. Rosenborg og Lillestrøm måtte spille for lukkede dører etter at kampen 21. juli ble avbrutt. Det ble blant annet kastet fiskekaker på banen.
– Veldig mange har uttrykt stor frustrasjon. Særlig når det gjelder spillets flyt og opplevelsen på stadion, sier han.
Hva mener du?
VAR må vrakes
VAR er fotballens fremtid
Har ingen klar mening
Sammen med Marianne Solheim fra Norsk Toppfotball leder han arbeidsgruppen. Den inneholder representanter med svært forskjellige syn på VAR.
– Er det vanskelig å lede?
– Du snakker til en som har ledet byrådet i Oslo, svarer Johansen med stor latter.
– Men det er svært forskjellige meninger?
– Det som er greien her er at vi ikke skal komme med en flertalls- og mindretalls innstilling. Da hadde det blitt vanskelig for meg også. Da måtte jeg har lett etter argumenter som bekrefter min egen konklusjon, sier han.
Arbeidsgruppen har også spurt det norske folk. Selskapet Opinion er engasjert. Rundt 2000 nordmenn er med i spørreundersøkelsen. Spørsmålene ble forankret i arbeidsgruppen gjennom møter.
– Vi er nysgjerrige på om publikum på tribunen har en annen holdning enn de som ser kamper sofaen. Er det for eksempel forskjell på tilskuere med sesongkort og stående, syngende supportere. Disse spørsmålene er viktige, i tillegg den store kartleggingen vi gjør, sier Marianne Solheim.
Hun har ansvaret for å føre rapporten i pennen. Ambisjonen er å skalere alt ned til 60 sider lett forståelige sider. Så vil mange detaljer om teknologi, økonomi, utvikling og menneskelige dimensjoner ligge i det underliggende grunnlagsmaterialet.
– Det blir meg om mine AI-assistenter, smiler hun og mener kunstig intelligens er «ekstremt viktig» for å få til en god sammenstilling av argumentene for og mot norsk fotballs kanskje heteste potet.
– Det er viktig å få rapporten så kortfattet og forståelig som mulig, mener hun.
VAR er foreløpig ikke innført i Toppserien for kvinner i Norge.
Raymond Johansen og Marianne Solheim lover at spørsmål om kjønn og utbredelse nedover i divisjonen er ting rapporten komme til å ta for seg.
En slags omkamp om VAR utspilte seg i toppklubbenes årsmøter i vinter. Brorparten av disse hadde avstemninger rundt hva slags holdning klubben skulle ha til videodømming gjennom årsmøtevedtak: