Raymond Johansen hardt ut mot Støre-regjeringens flykting-skryt: – Det synes jeg vi skal holde oss for gode til

2 hours ago 4



Raymond Johansen mener finansministeren bør holde seg for god til å stå med et norsk flagg på brystet og skryte av å kutte i antall kvoteflyktninger.

– Dette er for dårlig. Vi må være anstendig i måten vi argumenterer på. Og å angripe Fremskrittspartiet for at for at de mottok flere kvoteflyktninger. Det er «the race to the bottom» for meg, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: 18.10.2024 10:31

Kortversjonen

– Dette er for dårlig.

Raymond Johansen er opprørt.

Han snakker om Støre-regjeringens forslag om å kutte i antall kvoteflyktninger. Fra 1000 i år til 200 neste år.

Tallet er altfor lavt, mener Johansen. Men det er ikke det som opprører ham.

Det er regjeringens argumentasjon. Inkludert utsmykkingen av Vedums jakkeslag på budsjettdagen.

For både finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) har gjort et nummer av at Frp i regjering tok imot rekordmange kvoteflyktninger (se faktaboks).

Vedum advarte i et intervju med Aftenposten om at en ny borgerlig regjering med Frp vil føre en mindre streng innvandringspolitikk enn Støre-regjeringen.

For Johansen er det utålelig at regjeringen skryter av kutt i antall kvoteflyktninger.

– Begeret fløt over da finansministeren rykket ut og kritiserte Frp-leder Sylvi Listhaug for at hun tok imot 3170 kvoteflyktninger som innvandringsminister, sier Johansen.

– Da nærmer vi oss grensen for anstendighet. Vi har alle et ansvar for hvordan vi snakker og uttrykker oss, sier han.

Den tidligere byrådslederen i Oslo sitter fortsatt i Aps sentralstyre. Han understreker at han uttaler seg som generalsekretær i fagbevegelsens humanitære organisasjon, Norsk Folkehjelp.

Reagerer på Vedums flagg

Generalsekretæren har merket seg at Vedum på budsjettdagen ikke hadde en Senterparti-pin, men et norsk flagg på jakkeslagget.

– I hvert fall ikke skryt av det. Si «Sorry, men det går ikke». Men ikke skryt av det. Og det å ha et norsk flagg på brystet og å stå og skryte av det, det synes jeg vi skal holde oss for gode til.

– Hva mener du å si med dette om flagget på jakkeslaget?

– Det er eierskapet til Norge, da. For meg er Norge en nasjon som også ser utover, og har solidaritet med flere enn oss selv.

Vedum: – Jeg er stolt av landet og flagget vårt!

Vedum selv sier at det er helt naturlig for ham som finansminister å ha det norske flagget i jakkeslaget, spesielt på en dag hvor det norske nasjonalbudsjettet legges frem.

– Jeg er finansminister i Norge, og er stolt av landet og flagget vårt, sier han.

– Mener virkelig Raymond Johansen at jeg ikke skal kunne bruke flagget når jeg på vegne av den norske regjeringen legger frem statsbudsjettet, som handler om trygghet og like muligheter for alle i hele landet, uansett hvilken bakgrunn folk har?

Vedum sier kuttet til 200 er nødvendig nettopp for å kunne ta imot folk på en anstendig måte.

Her er flagget på jakkeslaget til Vedum som Raymond Johansen reagerer på. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Mener regjeringen svekker eget mål

Regjeringen begrunner det rekordlave tallet med at Norge har siden februar 2022 tatt imot ca. 85.000 ukrainere. Regjeringen venter høye ankomster også neste år.

– Dersom norske kommuner og vi som samfunn skal kunne håndtere dette med forsvarlig integrering av dem som kommer, må vi som fellesskap gjøre noen prioriteringer, sier Vedum.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er like fullt bekymret for konsekvensene av en så «drastisk reduksjon».

FN-organisasjonen viser til at behovet er helt enormt. Det er 120 millioner mennesker på flukt i verden. Flere enn noen gang.

Kunne argumentert anstendig

Johansen mener retorikken er på kant med viktige politiske løfter i Hurdalsplattformen.

Her heter det at regjeringen «mener FNs kvoteflyktningsystem er den tryggeste og mest rettferdige ordningen for å sikre mottak av mennesker med behov for beskyttelse». Denne typen flyktninger skal prioriteres, heter det, men antallet skal ses i sammenheng med de øvrige asylankomstene.

Det er nettopp det Vedum mener regjeringen nå gjør.

Johansen mener at regjeringen helt fint kunne ha sagt at Norge dessverre ikke klarer å ta imot flere enn 200 nå som følge av de mange ukrainske flyktningene, beklaget det og lovet å komme sterke tilbake.

– Jeg er uenig. Men det er en måte å argumentere på som ikke er respektløs. Men når man da går ut og nærmest er stolt av det. Og kritiserer dem som tok imot flere. Det er å ikke erkjenne det enorme flyktningproblemet internasjonalt i det hele tatt.

Ap-veteranen mener regjeringen også står i fare for å svekke sitt eget mål om styrke FN og støtte opp om en regelstyrt verdensorden.

– Det har vært veldig viktig for oss og for denne regjeringen å støtte opp om et FN i et stadig sterkere press. Jeg er enig med Hurdalsplattformen, som leder av Norsk Folkehjelp, sier han.

Read Entire Article