Raser mot eierne av Ski-VM: – Det er frekt, rett og slett

5 hours ago 3



Det er frekt, rett og slett, sier Marianne Reistveit.

Hun er daglig leder i Connections Travel & Events, som hadde ansvaret for koordinering av overnattingssteder for utøvere, media, sponsorer og tilskuere til ski-VM.

Reistveit sikter til at Norges Skiforbund og Trondheim kommune har sendt inn millionkrav til ski-VM. De to er nemlig eiere av aksjeselskapet som har arrangert VM, samtidig som de er kreditorer, altså parter som krever penger fra ski-VM.

Aksjeselskapet styrte mot et overskudd på 15 millioner da VM startet. Nå ligger de an til å gå 37 millioner i minus.

Marianne Reistveit

KRITISERER: Marianne Reistveit er daglig leder for Connections Travel & Events. Her fra møtet mellom ski-VM og kreditorene den 17. juni.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

Rent juridisk har de fraskrevet seg ansvaret, men etisk mener jeg at de burde tatt et større ansvar. Avvik i denne størrelsen kan ikke ha vært et «uhell». Knapt nok uforstand. For oss ser det mer ut som om de har opprettet et AS for å komme unna med et sånt tap. Det burde ikke lønne seg, sier Reistveit.

I en e-post er Trondheim kommune og Norges Skiforbund forelagt kritikken fra Reistveit og Connections.

– I Skiforbundet må vi selv kutte 27 millioner og nedbemanne som følge av kollapsen i VM-selskapet. Vi har også betydelig redusert vårt krav. Å etablere et selskap (AS) i forbindelse med store mesterskap er helt vanlig og ansvarlig, svarer konstituert generalsekretær Ola Keul.

SVARER: Ola Keul er konstituert generalsekretær i Skiforbundet.

Foto: Jan Langhaug / NTB

– Trondheim kommune eier 10 prosent av Ski-VM 2025 AS. Vi har investert 1,1 milliarder kroner i nye anlegg og 127 millioner kroner er det VM-festen har kostet skattebetalerne i Trondheim, svarer finansbyråd Kjetil Reinskou.

– Reistveit sier det er frekt at dere i det hele tatt krever penger av ski-VM når dere også er eiere?

– Når en kommune bruker penger, så er det på vegne av innbyggerne som bor i kommunen. Vi synes ikke det er rett at de som mottar tjenester fra Trondheim kommune skal blø for at det har vært manglende styring i VM-selskapet, skriver finansbyråd Kjetil Reinskou.

NRK har også vært i kontakt med VM-sjef Åge Skinstad, men han har per nå ingen kommentar til saken.

– Sitter igjen med regninga for FIS

Onsdag ble det lagt frem et forslag til løsning til kreditorene etter ski-VM. I forslaget tilbyr ski-VM å gi kreditorene rundt 60 prosent av det de har utestående.

Dagen etter begynte pekeleken for alvor. Trondheim kommune gikk langt i å legge skylda på VM-selskapet og lederen Skinstad. Nå får de selv en finger i sin retning.

Kommunen og ski-VM skyldte nemlig penger til hverandre. Etter forhandlinger mellom de to partene har de kommet frem til at ski-VM skylder snaut 10 millioner kroner, mens kommunen skylder rundt 15 millioner motsatt vei. Kommunen må altså betale snaut 5 millioner, uten avkorting i beløpet som ski-VM skyldte dem.

– Synes dere det er rettferdig når dere også er eiere?

– Vårt utgangspunkt var at ekstra utgifter til midlertidige installasjoner var noe VM-selskapet måtte betale uten ytterligere tilskudd. Her har vi akseptert å betale langt over hva som var vårt og mitt utgangspunkt for å sikre et minnelig oppgjør for kreditorene, svarer Reinskou.

Finansbyråd Kjetil Reinskou (H) i Trondheim kommune forklarer hva Ski-VM koster kommunen.

MEDEIER: Trondheim kommune ved finansbyråd Kjetil Reinskou (H) eier 10 prosent av Ski-VM AS.

Foto: Morten Waagø / NRK

Skiforbundet står på sin side igjen med et krav på 6,3 millioner til VM-selskapet, noe som ifølge Keul er en vesentlig reduksjon for å bidra til «det beste for kreditorselskapet».

For Connections betyr forslaget at de får rundt én million kroner mindre enn de egentlig skulle hatt, forteller Reistveit.

Det er jo innenfor det som ble forespeilet på kreditormøtet, men det dreier seg om mye penger for oss. Så skjønner vi jo også ut av resultatet at eierne her ikke har tatt fullt ansvar, noe jeg mener de burde. Det gjør at det blir mindre igjen til kreditorene.

Hvordan har de ikke tatt fullt ansvar, sett med dine øyne?

At de krever noe i det hele tatt fra organisasjonen. De burde gått inn med midler i stedet. Spesielt Skiforbundet, som er inne med 90 prosent av eierskapet.

Reistveit sier de skal klare å ta tapet, men at det kommer til å bli et tøft år for de 18 ansatte i selskapet.

Vi sitter jo rett og slett nå igjen og betaler for overnattingen for FIS. Det føles dobbelt urettferdig fordi FIS har betalt VM-organisasjonen for den samme overnattingen.

Onsdag er fristen for kreditorene for å gi en tommel opp eller tommel ned til forslaget fra Ski-VM. Om én kreditor sier nei, slås ski-VM sannsynligvis konkurs. Fra Connections går trolig tommelen opp.

Jeg føler ikke vi har det store valget i og med at alternativet er verre, sier Reistveit.

Skiforbundet vil se på eierstyringen

For Galåvolden gård er situasjonen etter ski-VM kritisk. De anslår et tap på 210.000 kroner dersom kreditorforslaget blir vedtatt. Daglig leder på Galåvolden, Rune Krogh, kommer med sterk kritikk av eierne.

De må i hvert fall gå grundig i seg selv med tanke på hvilken organisasjon de har satt sammen. Den var åpenbart ikke godt nok satt sammen, sier Krogh.

Skiforbundet sier de vil gå grundig gjennom hva som har skjedd og hvorfor.

– At det som nå kan bli VM-resultatet, kan avvike med rundt 52 millioner kroner fra de siste prognosene som ble delt med eierne av VM-selskapet, er en skandale. Det er helt uforståelig og under enhver kritikk, svarer Keul.

Ole Keul på en pressekonferanse

KRITISK: Ola Keul er svært kritisk til VM-resultatet.

Foto: Heiko Junge / NTB

Han håper undersøkelsene som skal gjøres til høsten vil gi gode svar hvordan det kunne «gå så grunnleggende økonomisk galt» med mesterskapet, til tross for sportslig suksess og publikumsmessig suksess.

Keul sier videre at han har forståelse for at mange er kritiske til organisasjonen som har hatt ansvaret for VM-prosjektet.

– Sammen med de andre eierne må vi gå grundig gjennom hva som har skjedd og hva som kunne vært gjort annerledes. Det gjelder selvsagt også vår eierstyring og dialog, sier Keul.

– Vi stiller oss bak ønsket om en full kritisk gjennomgang ikke bare av VM-selskapet, men også av kommunens eierrolle. Vi synes også det er trist at bedrifter som har oppbemannet, basert årsresultatet sitt på VM, og bidratt til en flott ramme rundt arrangementet, nå ikke ser ut til å få fullt oppgjør, sier finansbyråd Reinskou.

Publisert 12.07.2025, kl. 12.01 Oppdatert 12.07.2025, kl. 12.41

Read Entire Article