Rammes av kraftig nedbør – måtte slippe ut 2000 liter melk

1 month ago 15



Ringebu kommune ble hardt rammet av den kraftige nedbøren på Østlandet det siste døgnet.

 Harald Bjørnson Jacobsen/TV 2
SPILT MELK: Kirkestuen gård i Fåvang i Ringebu kommune måtte tappe ut 2000 liter melk tirsdag da det ikke var mulig for melkebilen å komme frem. Foto: Harald Bjørnson Jacobsen/TV 2

Publisert 10.09.2024 22:09 Sist oppdatert 8 minutter siden

Mandag kveld og natt til tirsdag ble store deler av Innlandet rammet av uvær og flom. Dette fikk Kirkestuen gård i Fåvang i Ringebu kommune kjenne på. 

– Det var skummelt, sier Thea Hallum (12) som er odelsjente på gården til TV 2. 

Hallum forteller at hun måtte pakke med seg det hun trengte, og dra til besteforeldrene da vannet begynte å komme nedover mot gården. 

 Harald Bjørnson Jacobsen/TV 2
MAKTESLØS: Bestefar Laurits og odelsjenta Thea kjente seg maktesløse da gården ble rammet av flom mandag kveld. Foto: Harald Bjørnson Jacobsen/TV 2

– Når du står i noe sånt, må man bare registrere det som skjer og se hva du kan gjøre, sier Theas bestefar, Laurits Hallum, til TV 2. 

– Man blir maktesløs, fortsetter han. 

Han forteller at de ikke kan vite sikkert nå hvor store ødeleggelser det er, men at husene og fjøset ser ut til å være reddet. 

– Ved hjelp av to gravemaskiner som gravde der de kunne, fikk vi hindret at det kom inn i husene og fjøset. 

– Inne i fjøset her står det en del kuer, hva skjer med melken?

– Den har bonden akkurat sluppet ut, 2000 liter med melk. Det var ikke mulig for tankbilen å komme hit i dag, sier Hallum. 

 Harald Bjørnson Jacobsen/TV 2
FOSSER: Vannet fosset ned mot Kirkestuen gård. Foto: Harald Bjørnson Jacobsen/TV 2

Blir det trolig tørrere vær

– Det verste regnværet er over, og de neste dagene skal det tørke opp litt, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes.

Men det er nedbør på vei over Sørlandet og Østlandet som beveger seg nordover. Det er ventet opp mot 20 millimeter regn enkelte steder.

– Det er fortsatt oransje farevarsel for skred for deler av Gudbrandsdalen og det er fordi det er mye vann i terrenget som gjør at det fortsatt kan gå skred, sier jordskredvakta ved NVE Ann-Live Øye Leine. 

E6 stengt 

Det gikk ett stort skred over E6 Ringebu og flere mindre skred tirsdag. 

– Man må forvente flere skred gjennom kvelden og natta, sier Øie Leine. 

Ifølge Arne Fossmo, ordfører i Ringebu kommune, vil ikke E6 ved Fåvang åpnes tirsdag. Det vil bli gjort en ny vurdering av geologer fra både kommunen og vegvesenet klokken 11.00 onsdag formiddag.

Flomvakta ved NVE, Thomas Væringstad, forteller at vannføringen i de små vassdragene er på vei ned. I de største elvene og innsjøene går vannføringen noe opp. Men flomfaren er justert ned, til gult.

– Det er ikke ventet at det vil komme opp i flomnivå. Det verste er nok over, sier Væringstad.

Read Entire Article