Raja hyller og angriper Stoltenberg

4 hours ago 4



Kortversjonen

  • Abid Raja hyller Jens Stoltenberg, men kritiserer Aps skattepolitikk og ber Stoltenberg gjør noe med det.
  • Raja mener dagens skattepolitikk skader norsk næringsliv.

– Partiet til Stoltenberg har en katastrofal skattepolitikk for norsk næringsliv, for norske bedriftseiere og norsk konkurransekraft. Jens er en mester på å forstå konsekvensene av politikk: Gjør han ikke noe med dette, så er det en supermann uten superkraft, sier Abid Raja, Venstres 2. nestleder.

Han legger til:

– Jeg er blant Stoltenbergs største fans, men vi må også kunne utfordre supermannen Stoltenberg. I sin første regjering, da Stoltenberg var statsminister på begynnelsen av 2000-tallet, viste han vei og endret Aps politikk i en mye mer næringsvennlig retning. Jeg ber ham gjøre det samme nå.

Raja har bedt Stoltenberg komme til Stortinget for å svare på den utfordringen.

Spørsmål til Stoltenberg han må svare på i spørretimen:

«Støre-regjeringen har sammen med SV gjennomført en rekke varige eller midlertidige skatteskjerpelser for norsk næringsliv og norske eiere i løpet av regjeringsperioden, flere uten forsvarlig utredning. I sum er skattenivået økt med nesten 30 mrd. kroner, noe som har medført en kapital- og investorflukt ut av Norge. Mener finansministeren at dette har vært en klok politikk?»

– Alle liker Jens

Ingen har på så kort tid tatt det norske folk med storm som Jens Stoltenberg:

Siden han ble finansminister tirsdag har Ap gått fra krise til sjokkmålinger hvor de har økt med ti prosentpoeng og plutselig igjen blitt Norges største parti.

– Det er ikke overraskende. Alle liker Jens. Det er knapt noen i Norge som ikke har vært begeistret for den innsatsen han har lagt ned for verdensfreden som sjef for NATO i ti år. Brystet vårt har nesten blitt sprengt av stolthet, uavhengig av politisk ståsted. Så mye at jeg nominerte ham til fredsprisen i fjor, sier Raja.

– Det var en stor glede for meg. Han fikk ikke den. Det hadde han fortjent og NATO som allianse, sier Raja.

 Helge Mikalsen / VGSTOR TRAPP, LITE PARTI: Abid Raja og Venstre-landsstyret er samlet på Thon Hotel Opera i Oslo i helgen. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Folk var drittlei

Venstre er i helgen samlet til landsstyremøte hvor de skal meisle ut politikken sin fremover.

Skattelette er et av grepene.

Raja mener det er sjokkerende å se på hva Ap har gjort på skattesiden de siste årene.

– Alle er begeistret for Stoltenberg, men det er få som har vært begeistret for Støre-regjeringen før denne uken, da Stoltenberg ble finansminister. For å si det folkelig: Folk var drittlei Støre-regjeringen.

Han fortsetter:

– Ap har fått inn en person som er fantastisk, men han skal regjere på den samme politikken som folk var lei av. Vi vet at skattelettelser er vekstfremmende og bidrar til å styrke vår konkurransekraft.

Skatteduell

Venstres 2. nestleder sier at Ap har gått motsatt vei.

– I løpet av sin tid i regjering har de skjerpet skattene med over 30 milliarder kroner. Det har medført massiv skatteflukt fra Norge og kutt i utenlandske investorers villighet til å investere i Norge. Det bidrar til svak krone og at renten ikke går ned slik vi ser i de fleste landene rundt oss.

– Hvor mye skal dere gi i skattelette?

– Vi mener at formuesskatten må fjernes helt på arbeidende kapital. Så vil det bli en diskusjon om vi skal fjerne den helt.

– Du mener at den bør fjernes helt?

– Ja, det er en rettferdighetsbetraktning. Formuene har ikke kommet dalende fra himmelen. De har vært beskattet en gang før formuesskatten pålegges: Har du tjent pengene, så har du skattet av de. Har du investert dem, har du skattet av dem og har du tatt utbytte, så har du skattet av dem.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

– Ved å fjerne formuesskatten kan mange finne veier som gjør at de blir nullskattytere?

– Tar eiere ut utbytte, må de betale utbytteskatt.

– Å fjerne formuesskatten vil de uansett de rikeste i Norge uten sammenligning tjene mest på?

– De rikeste i Norge skaper svært mange av arbeidsplassene i Norge. Kjell Inge Røkke er en av de rikeste. Han har skattefluktet fra landet, med gode grunner. Røkke skaper nær 18.000 norske arbeidsplasser. De rike bidrar til at det skapes skattbare inntekter til AS Norge.

– Og vi må ikke glemme at den norske formuesskatten kun rammer nordmenn, ikke utlendinger, legger han til:

– Den gjør at det norske næringslivet må konkurrere bakbundet mot utlendinger. Det er nær ingen andre sammenlignbare land som har denne skatten som vi har i Norge. Det er urettferdig at feks fantastiske Aas bryggeri i Drammen må betale formuesskatt mens danske Carlsberg, som eier Ringnes slipper.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

Han utfordrer Stoltenberg:

– Med mindre Stoltenberg i forbindelse med vårens revidering av statsbudsjettet snur 180 grader, så kommer han til å regjere videre på den næringsfiendtlige skattepolitikken Støre-regjeringen har stått for.

Han viser til at nye SSB-tall viser at det er full brems i antall nye bedrifter i Norge.

– Stoltenberg kan gjøre noe med det, ved å bidra med et skatteregime som øker lysten til å starte og drive virksomhet i Norge. Jeg vet at Stoltenberg ser dette, men det gjenstår å se om han får partiet sitt med på det.

 Privat / PrivatRaja og Stoltenberg avbildet som sprekinger i forbindelse med at de gikk det 42-kilometer lange Svalbard-skimaraton i 2014: Tider: Eliteløperen Eldar Rønning 2.03.17, Jens Stoltenberg 3.31,11, Abid Raja 3,55,41. Foto: Privat / Privat

– Dere vil kutte i de offentlige utgiftene for å finansiere skattelettene?

– Skattelettelsene er vekstfremmende, det skaper arbeidsplasser, øker skatteinngangen og styrker norsk konkurransekraft.

Justering av kurs

Statssekretær Ellen Reitan (Ap) i Finansdepartementet svarer ut på vegne av Stoltenberg.

– Arbeiderpartiet står for en ansvarlig og trygg økonomisk styring. Det går i all hovedsak godt i norsk næringsliv, og det tror jeg også Raja egentlig har fått med seg. Nå skal den nye finansministeren sette seg godt inn i sitt nye ansvarsområde. Men det vil alltid være en oppgave for en finansminister å vurdere behov for justeringer av kursen underveis.

Read Entire Article