Raja åpner for innvandringsstopp i Oslo

2 weeks ago 12



Setter fyr på integreringsdebatt:

HAUGERUD SKOLE (TV 2): Abid Raja frykter parallellsamfunn og radikalisering av unge muslimer. Han møter elever ved Haugerud ungdomsskole, der over 80 prosent har innvandrerbakgrunn.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
NORSKE VERDIER: Venstres nestleder Abid Raja snakker om frihet og norske verdier som likestilling med elever på Haugerud skole. Han advarer mot radikalisering blant unge. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 02.11.2024 14:50

Spente elever trenger seg inn gjennom døren til klasserommet og går raskt mot pultene sine.

Nylig var TV 2 med Venstres Abid Raja og Guri Melby på på skolebesøk på Haugerud for å snakke med elevene om innvandringsutfordringer i Norge.

Abid Rajas uttalelser om utfordringene med innvandring i Norge den siste tiden, har ikke forbigått uten reaksjoner.

Nå har Raja fått livvaktsbeskyttelse etter en hendelse fredag denne uken.

«Du er en skam for alle muslimer», skal en mann ha ropt til Raja under et arrangement der han promoterte sin egen bok «Vår ære og vår frykt» på Furuset bibliotek.

Mener norske verdier er truet

Tilbake på Haugerud skole slår Abid Raja seg ned på bakerste rad ved vinduet, for det var hans faste plass gjennom hele ungdomsskolen.

– Her var det helt greit å gjemme seg, pluss litt lettere å se ut av vinduet, og kanskje læreren ikke ser at du har driftet av gårde, sier Raja.

Men denne timen sitter 15-åringene i 10B på Haugerud skole som tente lys for å høre på Raja, som har skapt storm med boken «Vår ære og vår frykt – en personlig reise i det muslimske Europa».

Raja mener «norske verdier» er truet og åpner for innvandringsstopp. Partileder Melby kaller ham modig og tøff. Mer om det senere.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
VINDUSREKKA: Partileder Guri Melby (V) satt på første pult og nestleder Abid Raja (V) bakerst de gikk på ungdomsskolen. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Bare to av 24 elever i klasserommet rekker opp hånda på at de har foreldre som begge er født i Norge. En innvandrerandel på mellom 80 og 85 prosent er typisk for hele Haugerud skole. 

– Hvor mange av dere har to foreldre som er født i et annet land? spør Raja.

Mange hender går i været. 

– Dere er som meg, det de før kalte andregenerasjons innvandrere.

Raja starter timen med å snakke om spørsmål som er vanskelig for mange unge muslimer i Norge, nemlig retten til å velge.

– Retten til at alle kan få lov til å ha den seksuelle orienteringa, legninga de har. Rett til å være homofil, skeiv, sier han.

Rett til å skille seg

«Vår ære og vår frykt» har ligget på topp på bestselgerlisten i ti sammenhengende uker, og mandag ble Raja nominert til Bokhandlerprisen for å ha skapt debatt med boken.

Elevene er forberedt og stiller spørsmål om hva han mener. 

– Som far til to jenter på 18 år er jeg spesielt opptatt av at jenter og gutter skal ha like muligheter og rettigheter.

– Både retten til å gifte seg med hvem de vil, skille seg fra hvem de vil, og at man skal ha rett til å få samme type oppdragelse. Dette er jo litt vanskelige temaer i miljøet som flere av oss kommer fra, kommenterer Raja. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
FRIHET: Abid Raja (V) ønsker dialog med unge elever om verdispørsmål. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Friheten gjelder også det å bestemme hva du ikke vil:

– Jeg har ikke lyst til å gifte meg. Og i hvert fall ikke med en fra samme kulturopphav, en fra samme slekt, en fra utlandet, forklarer han. 

Men integreringen har mislyktes, mener Venstres nestleder.

Parallellsamfunn

Ifølge Raja pågår det en radikalisering blant unge muslimer i Norge i dag, som kan føre til parallellsamfunn med to ulike syn på verdier som ytringsfrihet, homofili og likestilling.

– Når majoritetssamfunnet tenker at jenter fortjener fullt ut likestilling, mens kanskje noen fra minoritetsmiljøet tenker at den likestillingen fortjener ikke jenter. 

– Eller hvor majoritetssamfunnet tenker at homofile skal ha alle friheter, mens noen i minoritetsmiljøet tenker at neimen, homofile, de kan ikke ha likeverd. 

– Da vil man få parallellsamfunn med to ulike setter verdier. Og man lykkes ikke med integreringen dersom verdiene ikke kommer absolutt alle som bor i Norge til gode, sier Raja.

Mer konservative 

 Raja mener det er grunn til å frykte at det kan oppstå parallellsamfunn i Norge.

– Ja, absolutt. Da jeg snakket med læreren i dag, sa han at også lærere har merket at de yngre generasjonene har mer konservative holdninger enn deres søsken som gikk på skolen bare for noen år tilbake.

Knut-Harald Grønnvold, som har vært lærer for storesøsken til dagens elever, bekrefter dette overfor TV 2. 

Også statistikken bekrefter trenden. Det ble registrert rekordmange saker om negativ sosial kontroll, spesielt mot jenter i fjor.

– Dersom de ikke kan velge disse frihetene, så vil jo de norske verdiene, de fellesskapsverdiene som vi har, være truet, sier Raja.

 Elevene i 10B på Haugerud skole er ikke nødvendigvis enig med Venstres Abid Raja og Guri Melby, men syntes skoletimen var interessant og stilte opp på foto.
STILTE OPP: Elevene i 10B på Haugerud skole er ikke nødvendigvis enig med Venstres Abid Raja og Guri Melby, men syntes skoletimen var interessant og stilte opp på foto. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Når du snakker om norske verdier, så er det jo mer Frp som har vært kjent for å snakke om det før. Har du nærmet deg Sylvi Listhaug?

– Jeg har snakket om norske verdier ganske lenge, også. Og det kommer jeg til å fortsette å gjøre. Så er jo ikke det bare norske verdier, de er like mye svenske, danske og europeiske. 

Oslo null-kommune

Raja er åpen for innvandringsstopp i Oslo etter modell fra Danmark, der det er såkalt nullkommuner.

– Jeg mener at det er ganske mange utfordringer knyttet til at det blir for mange med minoritetsbakgrunn, innvandrerbakgrunn, boende på få områder. Det vil kunne legge til rette for at du på sikt kan få ghettolignende tilstander. Det har vi ikke i Norge i dag, det har vi heller ikke i Oslo i dag. Så ja, hvis vi først skal innføre nullkommuner, så vil jo Oslo være en av de kandidatene som kommer til å stå høyest på den lista, sier Raja til TV 2.

Venstres grep for å få oppslutning om «norske verdier»

Venstre mener det er behov for en mer langsiktig oversikt og plan for integreringen, og foreslår at det kommer en perspektivmelding på området hvert fjerde år.

Integreringsarbeidet bør i større grad sørge for at alle i Norge slutter opp om fellesskapsverdier som kan anses for å være bærebjelkene i det norske demokratiet, heter det i et forslag fra Venstre, som nå er til behandling Stortinget.

Innvandrere må lære seg verdier som ytringsfrihet, religionsfrihet, likestilling, synet på skeive og mangfold for at man skal ha felles forståelse av hva det vil si å være norsk. Uten disse verdiene vil samfunnet kunne forvitre, advarer partiet.

Målet er å hindre at det utvikler seg parallellsamfunn, enklaver, fremtidige ghettoer, større forskjeller i sosial ulikhet og andre negative utviklingstrekk.

En perspektivmelding vil kunne bidra til å legge til rette for at alle partiene på Stortinget samler seg om solide tverrpolitiske beslutninger, mener Venstre.

I forslaget peker Venstre på en rekke utfordringer:

Det er det en overvekt av barn med minoritetsbakgrunn blant fattige barn.

Økningen i antall barn i fattige familier ikke bare er blant familier som nylig har innvandret til Norge, men også blant familier hvor barna er født i Norge, og foreldrene også har bodd lenge i Norge.

Det å vokse opp i en familie med vedvarende lavinntekt gir større risiko for dårlige levekår og mange typer utenforskap.

Beregninger SSB har gjort viser at 10,9 prosent av befolkningen eller 582 100 personer hadde lavinntekt i Norge i 2022.

I alt 11,3 prosent eller 110 700 barn tilhørte i 2021 en husholdning med vedvarende lave husholdningsinntekter.

Kilder:
SSB-rapporter om nedgang i barnefattigdom, om inntekt og fattigdom og om antallet fattige barn 2021

– Modig og tøff

Raja har Venstres partileder i ryggen.

– Jeg synes han har gjort en modig og tøff jobb denne høsten med å løfte en krevende debatt om integrering – at vi ikke har lyktes – og ikke minst at dette handler om verdier, det handler om frihet. Jeg stiller meg fullt og helt bak det, og jeg er glad for at vi også nå har levert et forslag sammen på Stortinget om å få en perspektivmelding for integrering.

 – Men hva mener du når det gjelder trussel mot norske verdier? 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
FORBILDE: Partileder Guri Melby (V) sier det trengs flere som Abid Raja i integreringsdebatten i Norge. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– For Venstre har jo kampen for både likestilling, homofiles rett til å leve livet på den måten de ønsker, retten til å tro på det du vil, retten til å velge den kjæresten du vil, alt dette har vært viktige kamper. Og når Abid påpeker at for mange som bor i Norge i dag, så er ikke dette friheter de kan ta for gitt, så syns jeg det er en kamp som er viktig at vi tar på vegne av alle som vokser opp i Norge i dag.

– Blir han nå en viktigere politiker framover mot valget for Venstre? 

– Abid har vært kjempeviktig for Venstre i mange år, både på Stortinget og som statsråd. Men det at han bruker både sin unike bakgrunn og sin stemme og sine dyktigheter til å formidle ting, til å skrive bøker og til å løfte debatter, det er viktig for Venstre. Men det er kanskje enda viktigere for Norge. Jeg mener vi trenger flere som Abid.

– Hvor viktig blir integrering for Venstre i valgkampen? 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
VIKTIG VALGKAMPSAK: Partileder Guri Melby (V) sier at integrering handler om Venstres kjerneverdier og blir viktig i valgkampen i 2025. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Dette tror jeg blir en kjempeviktig sak for oss, også i valgkampen. For det første handler det om en av våre kjerneverdier, som er frihet for folk til å velge å leve livet på den måten du vil. Men for det andre så knytter jo dette seg også til mange andre debatter som er veldig aktuelle. Det er ingen tvil om at dette også knytter seg til debatten om kriminalitet.

Respekt for foreldre

Det er krevende å ta opp spørsmål om frihet med barn og unge, innrømmer Raja.

– Du skal ha respekt for dine eldre, det er du lært opp til fra oppdragelsen, fra kulturen, fra religionen. Så det kan bli vanskelig for dem å snakke høyt om dette. Men de må ha noe å strekke seg etter. Og jeg forsøker å bringe disse frihetsidealene ut til alle som ønsker å lytte. 

Integrering handler om å gi de unge en sjanse til å lykkes, mener han.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
DIALOG: Abid Raja (V) ønsker dialog med de unge om integrering. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Elevene har mange tanker etter den spesielle timen.

Det er ikke religionen i seg selv, men hvordan den blir tolket som er avgjørende, mener flere elever. 

– Fordi alle har sin egen tolkning av Koranen, Bibelen og så videre. Det er hvordan vi tolker det, som teller. Det er ikke alle som kan si det de mener og gjøre det de vil, men det har ingenting med religion å gjøre, sier Sherinda Mayo.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
SAMTALE: Venstres partileder Guri Melby i samtale med elevene, fra venstre Selena Akbari, Faduma Ali, Sherinda Mayo, Minahil Ali, Shayan Shamloo, Mikael Trehørningen, Gabriel Nygaard, Deva Kumar og Yasmin El Qudrasi. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Jeg syns at samfunnet gir alle sammen en egen mulighet til å lykkes, fordi du har ytringsfrihet og du har retten til å komme med egne meninger, være akkurat som du vil uten at noen skal stoppe deg. Men det er litt opp til personen selv, hvordan du velger å bruke den muligheten, sier Minahil Ali.

Det at hun har valgt å bruke hijab opplever hun ikke som en begrensning.

– Jeg føler ikke at selv om jeg bruker hijab, så stopper det noen av mulighetene for meg. Jeg kan fortsatt gå med det jeg vil, gjøre akkurat som jeg vil uten at noen skal stoppe meg eller si at «hei, du går med hijab, du kan ikke gjøre sånn». Så jeg personlig syns at islam ikke stopper mine muligheter, sier Minahil.

Det å ikke være integrert – bli stående utenfor – kan være et hinder for å lykkes, mener Faduma Ali.

– Det er noen ganger man kan føle at man bare er en brikke i et puslespill som ikke passer inn.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
PÅ BAKERSTE PULT : Abid Raja (V) tok opp alvorlige spørsmål, men skapte også latter i klasserommet på Haugerud skole. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Deva Kumar sier at selv om de unge står opp for seg selv, så kan det være vanskelig for foreldre å endre mening. 

– Jeg tenker at de har trodd på et tankesettet så lenge at det kan ikke endre seg veldig fort. Selv om jeg kan forsvare meg kommer ikke de til å bytte meningene sine med et knips. Jeg tenker at det kommer til å ta tid. Men jeg tror vi burde fortsette å stå opp for oss selv og prøve å endre kulturen, sier hun.

Det er lettere å lykkes hvis man er åpen for andres syn, mener Deva.

– Hvis du har en veldig lukket tankesett, og tenker at bare din egen mening er den som er riktig. Man kan få flere muligheter, hvis man er villig til å akseptere andres mening. 

Read Entire Article