Rafael Nadal legger opp: – Vært noen vanskelige år

2 hours ago 4



– Han har vært en stor inspirasjon i Caspers karriere, sier Christian Ruud.

Foto: Peter Byrne / Pa Photos / NTB

Publisert: 10.10.2024 11:28 | Oppdatert: 10.10.2024 11:55

– Hei alle. Jeg er her for å la dere vite at jeg legger opp som profesjonell tennisspiller, sier Rafael Nadal (38) i en video publisert på X.

– Realiteten er at det har vært noen vanskelige år, de to siste spesielt. Jeg tror ikke jeg har klart å spille uten begrensinger. Det har selvsagt vært en vanskelig beslutning, som jeg har brukt en del tid på å ta. Men alt i livet har en begynnelse og en slutt, fortsetter han.

 Rafael Nadal ved siden av Roger Federer, som annonserte at han pensjonerte seg. Her fra deres siste kamp sammen i 2022. Foto: Kin Cheung / AP / NTB

Nadal er en av tidenes mestvinnende tennisspillere. Spanjolen har vunnet 22 Grand Slam-turneringer - 14 av dem i French Open. I tillegg står han med fire i US Open, to i Australian Open og to i Wimbledon.

– Jeg tror det er en passende tid å avslutte en karriere som har vært lang og mye mer suksessfull enn jeg noen gang kunne sett for meg, sier Nadal.

Hans siste kamp i karrieren vil være finalen i Davis Cup på hjemmebane i Malaga i Spania 24. november. Nadal er fra Mallorca.

– Ringen er sluttet. Min første glede som profesjonell tennisspiller var Davis Cup-finalen i Sevilla i 2004. Jeg føler meg superheldig for alt jeg har fått oppleve, sier han.

38-åringen har gjennom slutten av sin karriere fått et godt forhold til det norske tennisesset Casper Ruud. Sist sesong spilte de to blant annet sammen i doublesturneringen i Båstad i Sverige.

– Det er selvfølgelig trist å høre, men han begynner å dra på årene. Så det er ikke så kjempeoverraskende, sier Christian Ruud til VG.

Christian Ruud

Trener og pappa til tennisspiller Casper Ruud

Han tar telefonen på trening med sønnen Casper. På spørsmål om VG kan få sønnen på tråden, sier pappaen:

– Han trener nå, men jeg tror han ville sagt akkurat det samme som meg.

Ruud har siden han var liten hatt Nadal som sitt store forbilde i sporten og fikk i tilbake i 2022 muligheten til å ta sin første Grand Slam-tittel mot nettopp ham i finalen av French Open.

Det var også første gang de to spilte mot hverandre og finalen vant Nadal i tre strake sett.

– Jeg har stor respekt for ham. Først og fremst som venn. Han har en bra personlighet, er en flott fyr og har en fin familie. Ærlig sagt, så er de fantastiske. Han har gjort noen utrolige ting de siste årene, sa Nadal til VG før finalen i 2022.

Nadal vant turneringen for 14. og siste gang i 2022.

– Den rekorden tror jeg aldri blir slått, sier Christian Ruud.

  • Se høydepunkter fra finalen her:

Ruud har møtt Nadal bare to ganger i karrieren. Det andre møtet kom samme år i hardcourt-turneringen Nitto Finals.Nitto Finals.Sluttspillet i ATP i Torino.

Også i den kampen måtte Ruud gi tapt i to strake sett.

Allerede som 10-åring i Paris fikk Ruud møte Nadal og få autografen hans.

– Casper har vært stor fan av ham hele livet. Han er en av de aller største tennispillerne noen gang.

– Hva har Nadal betydd for ham?

– Han har betydd mye. De siste 5-6 årene har vi fått trent med ham og vært tilknyttet Nadals akademi. Vi føler vi kjenner både ham og familien hans godt, og har blitt veldig godt tatt vare på av dem. Han har vært en stor inspirasjon i Caspers karriere.

 Pappa Christian Ruud på trenerbenken da Casper Ruud spilte mot Francisco Cerundolo i OL i Paris. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Christian Ruud setter også stor pris på Rafael Nadal som menneske.

– Han er ekstremt ydmyk og oppofrende. Han vil gjerne hjelpe Casper. Han er en løve på banen, men utenfor er han ekstremt sympatisk. Casper har jo vært på tur med Nadal i Sør-Amerika. Det setter han pris på nå. Han har kommet ganske nær ham ved flere anledninger.

– Har de blitt gode venner også?

– Ja, til en viss grad så vil jeg si det. De har fått en kjemi hvor de respekterer hverandre.

Read Entire Article