Kortversjonen
- Ekspert mener at både Putin og Zelenskyj prøver å vinne Trumps gunst.
- Putin kaller Zelenskyj for «illegitim» og vil svekke ham internasjonalt.
- Karen-Anna Eggen sier at Putin vil sikre seg en sterkere posisjon før eventuelle fredsforhandlinger.
- Trump har kritisert Putin og truet med nye sanksjoner mot Russland.
Samtidig prøver Russlands president Putin på ulike måter å sverte Ukrainas president Zelenskyj.
I et intervju med en kjent russisk TV-reporter sa Putin at Zelenskyj er illegitim og ikke har rett til å signere noe som helst.
– Jeg synes Putins uttalelser helt klart har en interessant informasjonsdimensjon ved seg. Også knyttet opp mot fremtidige «forhandlinger» i den forstand at Putin enkelt kan bryte avtaler inngått under påskudd om at de ikke er inngått med en legitim ukrainsk president, sier Karen-Anna Eggen ved Institutt for forsvarsstudier.
Hun mener at Putin nå ser en sjanse:
– Putin er ikke interessert i forhandlinger, fordi han har momentum på slagmarken. Tross enorme tap spiser Russland seg sakte frem, og Putin øyner muligheten for å oppnå noen av de territorielle delmålene sine. Han vil presse Ukraina så langt det lar seg gjøre og slik sikre seg en styrket posisjon til eventuelle forhandlinger – eller i verste fall et ukrainsk nederlag, sier doktorgradsstipendiaten.
– Det viktigste Trump og Europa kan gjøre for Ukraina nå er å sikre videre økt støtte til landet slik at Putin får en tydelig beskjed om at denne krigen kan han ikke vinne på slagmarken, mener Karen-Anna Eggen.
Hun ser også en tydelig tendens til at både Russland og Ukraina prøver å innynde seg hos USAs nygamle president.
– Jeg ser i prosessene fra både ukrainsk og russisk side at de sikter på å vinne Trumps gunst. Her har Zelenskyjs team jobbet målrettet i lang tid og det så ut til å ha båret frukter med tanke på uttalelsene fra Trump om Putin etter innsettelsen.
USAs president var nemlig uvanlig kritisk til Putin i flere uttalelser.
- Trump sa at Putin ødelegger Russland ved ikke å forhandle.
- Trump sa også at Zelenskyj har sagt til ham at han ønsker en fredsavtale.
- Trump truet med nye sanksjoner mot Russland.
- Lag fred nå og stans denne latterlige krigen. Det kommer bare til å bli verre, skrev Trump på Truth Social.
– Trump virker i hvert fall å ha fått beskjeden om at Putin ikke vil forhandle, og det liker Trump dårlig all den tid han ønsker å være «helten» som stanset krigen, mener Karen-Anna Eggen.
– Trump har helt klart skapt en ny retorisk dynamikk rundt krigen, men også mye mer usikkerhet. Hvor Trump til slutt lander, er vanskelig å si, og Putins siste utspill som hyller Trump og uttrykker Kremls ønske om et møte på tomannshånd må sees i den sammenheng, fortsetter Eggen.
Putin hyllet altså Trump etter innsettelsen:
- Han kalte Trump for «intelligent» og «pragmatisk».
- Putin sa at hans forhold til Trump er basert på tillit, i motsetning til hans forhold til de fleste andre vestlige ledere.
- Putin sa at krigen i Ukraina kunne vært unngått hvis «ikke Trump var blitt fratatt valgseieren ».
Både Putin og hans talsmann Dmitrij Peskov har sagt at Russland gjerne vil møte Trump, men at det er USA som må ta initiativet.
– Det virker som Russland er mye mer på offensiven nå for å sikre et møte med Trump hvor Putin og Trump alene kan avgjøre og diskutere Europas fremtid, sier Karen-Anna Eggen – og legger til:
– Dette er helt i tråd med Putins syn på at verden skal styres av stormakter.
Ukraina har flere ganger advart mot at det skal skje.
– Putin vil forhandle om skjebnen til Europa, uten Europa. Og han vil snakke om Ukraina, uten Ukraina. Det skjer ikke, sa Andrij Jermak, sjefen for Ukrainas presidentkontor, nylig.
Fjodor Lukjanov, som regnes som en som uttaler Kremls syn i utenrikspolitikken, sier i et intervju med Tass at det viktigste for fremtidige fredsforhandlinger om Ukraina ikke er områdene som Russland har okkupert, men snarere «de grunnleggende årsaker til krigen» – og peker på Natos utvidelse med østeuropeiske land.
Skandinavisktalende Lukjanov antyder også at Russland vil diskutere muligheten for redusere Natos nærvær ved Russlands grenser, men innrømmer samtidig at det neppe vil skje.
Karen-Anna Eggen sier dette om Lukjanovs uttalelser til Tass:
– Det er jo spennende at han forsøker å vri det til å handle om kun NATO-nærvær. Putin har jo hele tiden selv gjentatt at disse områdene måtte «beskyttes» fordi russere ble diskriminert og drept av «ukrainske nazister». Samtidig prøver Russlands president Putin på ulike måter å sverte Ukrainas president Zelenskyj.
– Hva forteller dette?
– At Russland ikke liker NATO er ingen hemmelighet, men det handler mer om Kremls ønske om å være en stormakt med stor innflytelse i sine nærområder. Dette innebærer at land som Ukraina ikke selv skal kunne bestemme om de ønsker å orientere seg mot EU og/eller Nato-medlemskap. Slike medlemskap jevner ut maktbalansen mellom Putin og dets naboland, noe de liker svært dårlig, svarer Karen-Anna Eggen i Institutt for forsvarsstudier.
PS: Bakgrunnen for at Putin omtaler Zelenskyj som «illegitim» er at Zelenskyj i 2019 ble valgt til president for fem år. Det har gått mer enn fem år nå. Argumentet fra Kyiv er at det ikke er mulig å gjennomføre valg i hele Ukraina så lenge som Russland okkuperer cirka 20 prosent av landet, og det pågår krig.