Psykologspesialist om norske IS-barn: Frykten kan hindre oss i å gi hjelpen de trenger

2 hours ago 4



Foto: Skjermdump fra IS-video

Aftenposten vet ikke om noen av barna på de neste bildene er norske. Vi advarer mot sterke inntrykk.

I terrorgruppen IS fikk noen barn plastkniv og teddybjørn for å øve på halshugging.

Denne lille gutten ble lært opp i å skyte. På en video skyter han en mann.

Andre barn ble tvunget til å bli bødler. Denne gutten skar hodet av denne mannen.

Tirsdag begynner rettssaken mot to søstre fra Bærum. 11 barn av norske IS-foreldre er blitt hentet til Norge fra Syria. Hvordan følges barna opp?

  • Olga Stokke

Publisert: 12.10.2024 10:03

For halvannet år siden kom to søstre fra Bærum tilbake fra Syria med sine tre barn. Søstrene er tiltalt for å ha deltatt i terrororganisasjonen IS (Den islamske staten). Påtalemyndigheten mener de blant annet har reist til Syria, giftet seg med fremmedkrigere og vært støttespillere ved å gjøre husarbeid og ta vare på dem. Tirsdag starter rettssaken mot dem i Oslo tingrett. Forsvarerne hevder at søstrene reiste for å hjelpe sivilbefolkningen.

Siden 2019 er 11 barn blitt hentet til Norge fra leirene i Syria. Det skjedde etter et politisk drama som førte til at Fremskrittspartiet gikk ut av Erna Solberg-regjeringen.

Nå er barna mellom 6 og 12 år. Et stort apparat er i sving for å hjelpe dem til et nytt liv her.

Vi vet ikke hva norske barn som er blitt hentet hit fra IS og de kurdiskstyrte leirene i Syria, har sett og opplevd. Men IS-propaganda som Aftenposten har sett og omtalt, viser at terrorgruppen brukte brutale metoder for å dyrke frem en ny generasjon voldelige krigere.

Barn ned i ettårsalderen kunne sitte sammen med mødrene sine og se filmer der mennesker ble halshugget. Mødrene klappet. Det har en fransk kvinne som greide å flykte, fortalt Aftenposten.

Les hele saken med abonnement

Read Entire Article