PST varslet om droner over Kongsberg natt til fredag

1 month ago 19



Flere droner ble sett over teknologiparken der våpenprodusenten Kongsberg Gruppen holder til. – Vi tar dette meget seriøst og alvorlig.

 Martin Berg Isaksen / TV 2
VÅPENPRODUSENT: Alarmen gikk da vaktene i teknologiparken som blant annet huser våpenprodusenten Kongsberg Gruppen så droner i lufta over seg natt til fredag. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2

Publisert 23.08.2024 21:05 Sist oppdatert 10 minutter siden

Kongsberg Gruppen er en av de viktigste produsentene av våpen og ammunisjon til det norske forsvaret – og til Ukraina.

Fabrikken produserer blant annet luftvern som er med på beskytte byene mot Vladimir Putins raketter.

Den er blitt trukket fram som et spesielt interessant mål for etterretningsvirksomhet.

Derfor gikk alarmen da vakter natt til fredag oppdaget droner i lufta. 

 Martin Berg Isaksen / TV 2
FIKK BESØK: Kongsberg Defence & Aerospace er blant selskapene i teknologiparken det ble observert droner over. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2

– VI har vakthold 24 timer i døgnet, og det var våre vakter som observerte droner over teknologiparken i natt, sier kommunikasjonssjef Ronny Lie i Kongsberg-gruppen til TV 2.

PST ble varslet

Laagendalsposten meldte om saken først. Lokalavisa har publisert en video fra en tipser, som skal vise de mystiske dronene.

Dronene ble observert over Kongsberg Teknologipark, der Kongsberg Defence & Aerospace er blant leietakerne.

Politiet rykket ut med helikopter.

 Goran Jorganovich  / TV 2
VARSLET: Politiets sikkerhetstjeneste er varslet om dronene. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– PST ble orientert om hendelsen, og vi bistår lokalt politi ved behov. Ut over det har vi ingen kommentar, sier seniorrådgiver Eirik Veum i Politiets sikkerhetstjeneste til TV 2.

Kongsberg-gruppen opplyser at de tar saken på alvor.

– Vi tar dette meget seriøst og alvorlig. Vi har både skallsikring rundt teknologiparken, og strenge prosedyrer på alt rundt sikkerhet. Det at det kommer droner i området, er noe vi tar veldig på alvor, sier Lie.

Etterretningsmål

Han opplyser at Kongsberg-gruppen er klar over at de er et mål for etterretningsvirksomhet. I tillegg til å produsere for det norske forsvaret, har de flere internasjonale kunder.

Etter at Russlands fullskalainvasjon av Ukraina startet, har Kongsberg-gruppen også blitt en viktig del av Europas våpenproduksjon til støtte for Ukraina.

 Martin Berg Isaksen / TV 2
LUFTFORSVAR: En Nasams utskytningsrampe peker mot himmelen utenfor Kongsberg Gruppens kontorer. Ukraina har blant annet fått dette våpensystemet. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2

– Med sikkerhetssituasjonen i Europa og at vi produserer luftvern til Ukraina, blir vi et interessant etterretningsområde. Men vi vet ikke om dette var etterretningsvirksomhet eller guttestreker, sier Lie.

Fant ikke droner

Han legger til at det «ikke er dagligdags» at det blir observert droner i området.

– Vi har benyttet anledningen til å understreke internt og til folk i området om at man må melde fra om mistenkelige droneobservasjoner, sier Lie.

Operasjonsleder Roger Aaser i Sørøst politidistrikt sier til Laagendalsposten at politiet hadde to helikoptre i lufta etter å ha blitt varslet om saken.

– Det ble ikke gjort funn av verken droner eller droneførere, sier Aaser til lokalavisen. TV 2 har ikke fått tak i politiet om saken.

– Mistenkelig

Tom Røseth, som er hovedlærer for etterretning ved Forsvarets høyskole, synes droneobservasjonen høres mistenkelig ut.

– Det kan være guttestreker eller etterretning. Det er økt bekymring når det skjer på natten. Hvorfor skal noen fly droner der på natta? 

– I dagens sikkerhetssituasjon, så skal man iallfall vise årvåkenhet. Det ser ut som at denne situasjonen ble tatt på alvor og håndtert raskt. Det er bra og viktig i den situasjonen vi er i nå, sier Røseth til TV 2.

 Yngve Sem Pedersen / TV 2
BRA HÅNDTERT: Etterretningsekspert Tom Røseth mener det er bra at droneobservasjonene ble tatt på alvor og håndtert raskt. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

Han peker på at det har vært russiske sabotasjehandlinger mot europeisk våpenindustri.

– At Russland gjør slikt, er godt dokumentert, og derfor bør man ta all mulig etterretningsvirksomhet som kan være del av en større operasjon, på alvor, sier Røseth.

Naturlig mål

Etterretningseksperten understreker at Kongsberg Gruppen er et naturlig mål.

– De driver tett samarbeid med Forsvaret og internasjonale partnere, og er et viktig mål i en konflikt som vi er i med Russland nå. Det er et viktig mål for etterretningen, og i en krigssituasjon vil det også være et mulig fysisk mål, sier Røseth.

Han mener fremmede makter kan ha et klart motiv for en droneflyvning over Kongsberg Gruppen.

– Det kan være reell kartlegging for å identifisere potensielle sårbarheter, eller det kan være for å stresse, bekymre eller plage.

Read Entire Article