Etter over tjue års venting ser det endelig ut til at vi i Kjos kan få den etterlengtede rundkjøringen.
Men mens vi ser frem til forbedret trafikkavvikling, må vi spørre oss hvordan prosjektet kan realiseres på en måte som gir merverdi til hele lokalsamfunnet.
Fylkeskommunens foreslåtte prosjekt omfatter en stor rundkjøring i Kjoskrysset, ny veiforbindelse til Steindalen og en 220 meter lang sykkelbro. At Steindalen også kobles på krysset, er en viktig årsak til prosjektets omfang og kostnader, som er langt høyere enn nødvendig. Eksisterende plan beslaglegger også betydelige arealer av det mest verdifulle området mot Kjosbukta.
Trafikksikkerhet og trafikkflyt kan vi også få med en slankere løsning som utvikler området til noe mer enn et veikryss. Med en helhetlig tilnærming kan vi skape et flerfunksjonelt område med boliger, butikker og grøntarealer som beriker lokalsamfunnet. Ved å justere veier, rundkjøringer og busstopp kan Kjos bli et levende bymiljø, ikke bare et gjennomkjøringspunkt. Pendlere kan handle på vei hjem, og nye boliger med direkte tilgang til sykkelvei og busstilbud kan redusere biltrafikken og fremme miljøvennlig transport.
Skissen viser hvordan en høy tetthet av boliger, åpen bekk, lekeplass, grøntområder og sykkelvei kan skape et moderne og bærekraftig nabolag. Dette er én av flere mulige løsninger for et område som ellers risikerer å bli en trafikkmaskin som beslaglegger store områder.
Det er en risiko for at prosjektet til og med kan forlenge reisetiden for reisende fra Andøya og Flekkerøya, siden disse får laveste prioritet inn i rundkjøringen om morgenen og må vente på trafikk fra Steindalen og Holskogveien. Dette kan føre til at flere velger å kjøre via Voiebyen for å unngå køer, noe som igjen øker trafikken forbi Voiebyen barneskole, der barn og unge ferdes til og fra skolen. Køene langs Vågsbygdveien mot Lumberkrysset blir jo ikke løst uansett. Da prosjektet startet, var planen å bygge firefelts vei til Lumber. Denne oppgraderingen av veien er skrinlagt, men rundkjøringen er ikke justert. Et slankere alternativ kunne vært rimeligere og bedre tilpasset Voiebyens behov.
AFRY eller fylkeskommunen burde gjennomført en grundig trafikkanalyse for å avdekke disse risikoene, noe som ikke har skjedd. Bydelsrådet i Vågsbygd etterlyser også en slik trafikkanalyse.
Voiebyen fortjener en løsning som skaper merverdi på flere nivåer – for bilister, beboere, familier og eldre. Ved å tenke langsiktig kan vi utvikle Kjos til et område som ivaretar både effektiv trafikkinfrastruktur og et attraktivt, bærekraftig miljø.