Professor: – Dessverre er vi i en opptrapping til full krig

2 weeks ago 14



I månedsvis har det vært snakk om fare for «fullskala krig» mellom Israel og Hizbollah. Kan den siste uken gjøre ord til virkelighet?

Folk samles på åstedet etter at en Israelsk rakett traff det sørlige Beirut fredag. Foto: Bilal Hussein / AP

Publisert: 22.09.2024 17:34

Kortversjonen

Vil det bryte ut full krig mellom Israel og Hizbollah nå?

Advarslene har kommet lenge og vært gjentatt før. Men denne uken har vært spesiell. Tirsdag og onsdag ble minst 32 mennesker drept og flere tusen skadet av eksploderende personsøkere og radioer hos Hizbollahs medlemmer – en spektakulær aksjon de fleste tror Israel står bak.

Fredag ble minst 37 mennesker drept i et israelsk luftangrep i Libanon. Lørdag hevdet Hizbollah de hadde angrepet minst syv israelske stillinger, mens de israelske militæret sier de har bombet «tusenvis» av Hizbollahs oppskytingsramper. Lørdag kveld ga amerikanske myndigheter nye reiseråd om Libanon: Alle borgere ble bedt om å forlate landet «mens kommersielle flyruter fortsatt er tilgjengelige».

Hva mer skal til?

Dessverre ikke i tvil

Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved UiO og seniorforsker på Prio, sier hun «dessverre» ikke er i tvil om hvor det bærer.

Hun påpeker at Israel benekter å stå bak sprengstoff i personsøkerne. Men konstaterer at ingen annen etterretning kunne gjennomført et slikt angrep.

– Jeg tror selv ikke CIA er i nærheten. De ville uansett ikke gjennomført en aksjon som rammer sivile, sier hun.

Hun viser til at Israel har sluppet 400 bomber to netter på rad. Og tror de bruker egen aksjon til å legitimere egen krigføring. At Hizbollah har skutt 130 raketter inn i Israel, mener hun foreløpig ikke gjør samme skade. Uansett snakker både Nethanyahu og forsvarsminister Gallant truende om hva motparten har i vente.

– Det tyder på eskalering, sier hun. Og påpeker at ingen har villet legge nok press på partene til å få dem ut av den onde spiralen.

– Hizbollah knytter angrepene til krigen på Gaza og sier de vil akseptere en våpenhvile. Det samme gjør Houthi-militsenHouthi-militsen en jemenittisk religiøs, politisk og militær gruppe som har utfordret de sentrale myndighetene i Jemen og tatt kontroll over store deler av landet. Men det vil ikke Israel.

De kommer derimot med stadig nye krav. Ikke minst knytter de, ifølge Henriksen Waage, kravene til valgkampen i USA.

– USA er jokeren. Men Biden tør ikke legge nok press på Israel eller holde tilbake våpen og penger midt i valgkampen.

En rekke Hizbollah-offiserer ble drept i Israels angrep fredag. Her fra begravelsen til lederen Ibrahim Aqil og Magmoud Hamad. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB

Å leke med dynamitt

Hun mener George Bush senior i 1991 viste at det er det eneste som kan få dem til forhandlingsbordet. Men, selv om Israel snart er venneløs, våger ikke Biden presse nå.

– Så hva skjer nå, uten tegn til våpenhvile?

– Det er å leke med dynamitt. Dessverre er vi i en opptrapping til full krig. En helt uberegnelig situasjon som vil eskalere fra dag til dag.

Hun minner om at Hizbollah og Israel var i en tilsvarende «runddans» i 2006. Den endte i full krig.

– Har vi vært så nær en krig i regionen siden da?

– Det gikk fortere i 2006. På en måte snakker vi om rasjonelle aktører. Men når du trapper opp så mye, kommer ting fort ut av kontroll. Alt peker nå mot full krig.

En mann lar seg fotografere foran bildet av Hizbollah-leder Ibrahm Aqil som ble begravet søndag. Han ble drept i et israelsk angrep mot Beirut søndag, Foto: AMR Abdallah Dalsh / Reuters / NTB

Og bakom truer Iran

Førstelektor i Midtøsten-studier ved UiO, Dag Henrik Thuastad, er ikke like redd for storkrig. Han mener Israels mål er å svekke Hizbollah for å beskytte eget nordområde.

Samtidig er Hizbollah en viktig brikke i Irans forsvar av eget territorium.

– Det er ikke i Irans interesse at Hizbollah ryker i full krig med Israel og bruker opp kapasiteten sin, sier han.

– Så hva tror du blir utgangen?

– Spørsmålet er i hvilken grad Iran har kontroll på Hizbollah. Gamechangeren er at Israel vil redusere Hizbollahas kapasitet for å beskytte seg selv.

– Og USA?

– De har trolig mindre innflytelse på Israel enn Iran på Hizbollah. Deres mål er å bruke militsgrupper som forsvar. Mens Israel har et akutt behov for å stanse Hizbollah-angrep.

– Vi har fryktet «storkrig» lenge. Er det litt «ulv-ulv» med i spillet?

– Vold har en egen dynamikk. Vi har tenkt at det går en smertegrense både for Iran og Hizbollah. Men ingen av dem er irrasjonelle aktører, de handler ut fra langsiktige interesser. Israel har gått fra ren avskrekking til å angripe de som truer dem. Mens Iran vil unngå angrep mot eget territorium.

Read Entire Article