Privat relasjon utløser ny sikkerhets­vurdering av Anders Behring Breivik - sak utsettes

1 week ago 14



NY VURDERING: Massedrapsmann og terrorist Anders Behring Breivik i samtale med sine forsvarere Marte Lindholm og Øystein Storrvik i den sivile rettssaken i januar inne i Ringerike fengsel. Foto: Gisle Oddstad / VG

Statsadvokaten har bestemt at det skal lages en ny risikovurdering av massedrapsmannen. Nå utsettes rettssaken om prøveløslatelse i flere måneder.

fredag 19. april kl. 20:29

Kortversjonen

  • Statsadvokaten krever at det utføres ny risikovurdering for massedrapsmannen Anders Behring Breivik.
  • Årsaken er et privat forhold mellom psykologen som har gjort risikovurderingen av Breivik og statens advokat i tingrettsbehandlingen av Breiviks sivile søksmål mot staten.
  • Risikovurderingen er sentral for to rettssaker som handler om Breivik: ankesaken i hans søksmål mot staten og begjæringen om prøveløslatelse.

Årsaken er at psykolog Inni Rein, som var med å lage den siste risikovurderingen av Breivik, innledet et forhold med advokat Andreas Hjetland hos Regjeringsadvokaten.

De bekrefter begge overfor VG at det har oppstått en privat relasjon.

Breiviks forsvarer, Øystein Storrvik, bekrefter at det er foreslått to nye sakkyndige. Retten har foreslått at saken utsettes til 18. november.

To rettssaker

Hjetland var statens advokat i rettssaken i januar i år, hvor Breivik saksøkte staten for brudd på sine menneskerettigheter.

Denne saken vant staten, og Breivik anket dommen til lagmannsretten.

I juni skal Ringerike tingrett vurdere om Breivik skal prøveløslates fra forvaringsdommen på 21 år.

Her ville den samme risikovurderingen vært et sentralt bevis. Nå har statsadvokaten bestemt at det må lages en ny risikovurdering.

– Risikovurderingen er av sentral betydning for behandlingen av Breiviks begjæring om prøveløslatelse, og for påtalemyndigheten er det viktig at det ikke hefter noen usikkerhet knyttet til hans rett til en rettferdig behandling av saken, skriver statsadvokat Hulda Karlsdottir i en e-post til VG.

Rettssaken i januar ble avholdt inne i Ringerike fengsel. Andreas Hjetland har nå trukket seg som prosessfullmektig for staten i ankesaken til dette søksmålet.

Andreas Hjetland<-Andreas Hjetland

Advokat ved Regjeringsadvokaten

Inni Rein<-Inni Rein

Psykologspesialist og leder av psykologteamet ved Ila fengsel

Karlsdottir sier at det er en helhetsvurdering som ligger til grunn for at Rein ikke bør ha ansvar for risikovurderingen fremover.

– Spørsmålet om hun (Rein, journ.anm) er inhabil er rettslig sett ikke nødvendigvis opplagt, men påtalemyndigheten kan ikke utelukke at relasjonen utad vil være egnet til å svekke tilliten til hennes upartiskhet i prøveløslatelsessaken. For Breivik selv skal tilliten være alvorlig svekket, noe som også er hensyntatt ved avgjørelsen, skriver Karlsdottir.

Bekrefter privat relasjon

Hjetland forklarer at han og Rein første gang møttes i desember 2023 under en forhåndssamtale før rettssaken, fordi Rein skulle være vitne. Han sier at hans kollega Kristoffer Nerland og representanter fra Justisdepartementet og Kriminalomsorgsdirektoratet var med på møtet.

Hjetland skriver videre at han møtte på Rein tilfeldigvis i privat sammenheng søndag 14. januar i Oslo, to dager etter at retten ble hevet på Ringerike.

– Vi vekslet noen ord, og etter dette har vi holdt kontakten. Først som venner og deretter utviklet vi en nærere relasjon ut over våren, skriver Hjetland i en e-post til VG.

Rein forklarer at hennes risikovurdering ble fullført i juni 2023 og at hun ble stevnet som vitne. Hun bekrefter at de møttes første gang i et foreberedende møte hos Regjeringsadvokaten i desember.

– I slutten av samme uke som rettssaken møttes vi tilfeldig i privat sammenheng, noe som medførte at vi opprettet en kontakt av mer privat karakter, skriver hun til VG.

ADVOKAT: Øystein Storrvik representerte massedrapsmannen Anders Behring Breivik i et sivilt søksmål mot staten i januar. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Ble gjort oppmerksom

Det var Breiviks forsvarer, advokat Øystein Storrvik, som krevde å få oppnevnt nye sakkyndige for å foreta en ny risikovurdering av Breivik.

– Jeg ble gjort oppmerksom på forholdet mellom Rein og Hjetland av flere personer. De som kontaktet meg reagerte åpenbart på dette forholdet på grunn av hennes helt sentrale rolle som vitne i rettssaken i januar, sier Storrvik

Hjetland og Rein understreker at forholdet startet etter rettssaken.

Rein var en av to psykologer som hadde utarbeidet den såkalte risikovurderingen av Breivik.

– Hun møtte i retten som vitne og presenterte risikovurderingen av Breivik. Hennes forklaring var helt avgjørende for dommens utfall i januar, sier Storrvik og legger til:

– Jeg begjærte nye sakkyndige oppnevnt og jeg merker at statsadvokaten er enig i dette.

Nye sakkyndige

– Det er foreslått to nye sakkyndige som har tatt på seg oppdraget og de forutsettes oppnevnt av tingretten neste uke, sier Storrvik.

Han opplyser at de to nye sakkyndige er overlege og spesialist i psykiatri Pia Jorde Løvgren og Psykologspesialist Kåre Nonstand.

De to sakkyndige har opplyst at de kan ha en ny erklæring klar innen 16. september.

– Som en konsekvens av oppnevningen må saken utsettes for at de skal få tid til å lage en ny erklæring. Retten har forslått 18.november som ny dato, sier Storrvik.

Read Entire Article