Prisveksten i Norge er høyere enn ventet: – Fremskynder ikke rentekutt

1 week ago 11



Inflasjonen endte på 2,6 prosent i oktober. Den har dempet seg sammenlignet med forrige måned, men det betyr ikke at rentekuttet kommer raskere, sier makroøkonom.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Kortversjonen

Ifølge Bloombergs undersøkelse ventet økonomer på forhånd en prisvekst på 2,4 prosent.

Kjerneinflasjonen, som er prisveksten justert for avgiftsendringer og uten energivarer, var på 2,7 prosent. Kjerneinflasjonen er det Norges Bank er meste opptatt av når de setter styringsrenten.

Les på E24+

Shippingaksjene som ventes å betale mest utbytte neste år

– Prisene fortsetter generelt sett å øke, men saktere enn de har gjort de siste to årene. Derfor ser vi en lavere prisvekst, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå.

– Utenom energivarer har prisveksten nå dempet seg hver måned i ett år. Vi må tilbake til april 2022 for å finne sist gang tolvmånedersveksten i KPI-JAE var under 3 prosent, sier han.

I september lå den generelle prisveksten i Norge på 3 prosent sammenlignet med prisnivået på samme tid i fjor. Det var et hopp fra 2,6 prosent i august. Strømprisene var hovedgrunnen til at inflasjonen steg.

Bremset vekst på matvareprisene

Matvareprisene steg med 0,7 prosent fra september til oktober i år. Dette skjer etter to måneder med nedgang i matvareprisene.

 Matvareprisene stiger ikke like mye som før. Foto: Siv Dolmen / Foto: Siv Dolmen

Prisene er nå 3,9 prosent høyere enn for et år siden.

Blant varene som har økt mest i pris det siste året finner vi olivenolje, ris og sjokolade.

– Fremskynder ikke rentekutt

Makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken mener inflasjonen var helt i tråd med forventningene om en kjerneinflasjon på 2,7 prosent, og at inflasjonen treffer noe under.

Karine Alsvik

Makroøkonom, Handelsbanken

– Selv om det er noe i underkant av Norges Banks prognoser, tenker vi at det i prinsippet er en videreføring av prognoseavviket fra september, sier Alsvik til E24.

Hun venter ikke at dette vil påvirke Norges Banks rentevurderinger.

– Det er ikke her skoen trykker. Det er svak kronekurs og internasjonale renteforventninger som er viktig for Norges Bank. Så selv om dette er lavere enn ventet i det korte bildet for Norges Bank, gir det ikke endring for sentralbanken og fremskynder ikke et rentekutt, sier makroøkonomen.

Leieprisene trekker fortsatt opp

Husleieprisene har steget kraftig i senere tid og har satt rekord.

Leieprisene utgjør en femtedel av konsumprisindeksen (inflasjonen), og høyere leiepriser driver inflasjonen opp.

 Leieprisene har flatet ut etter en eksplosiv vekst. Utleieprisene utgjør en stor del av grunnlaget for konsumprisindeksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I oktober var betalt husleie 4,1 prosent høyere enn for et år siden ifølge SSB.

– Vi ser at veksten i husleiene fortsetter å holde seg over 4 prosent, som de har gjort siden høsten 2023. Sammen med strøm og mat er husleie blant de viktigste bidragene som trekker prisveksten opp, sier Kristiansen.

Ikke kutt før neste år

I forrige uke sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache at styringsrenten trolig blir holdt i ro ut året.

Styringsrenten har nå vært uendret siden desember i fjor. Det var lite usikkerhet om selve rentebeslutningen på forhånd. I september indikerte sentralbanken tre kutt i 2025, med det første i mars, men ingen i år.

Flere økonomer venter nå at renten ikke vil settes ned før i løpet sommeren neste år.

Read Entire Article