Populært sted i Lofoten får innføre «adgangsavgift»

2 hours ago 5



I 1924 fikk Nord-Norge vegforbindelse til resten av landet. I morgen feirer Statens vegvesen jubileet med å åpne to nye 90-soner på den samme strekningen.

Fredag 18. oktober 2024 blir en merkedag i norsk veghistorie. Da markerer vi at det er 100 år siden riksveg 50 mellom Grong og Mosjøen.

– Det er kjempestas at Vegvesenet nå i jubileumsåret kan åpne to nye 90-soner på den samme strekningen. Den ene av dem nøyaktig der våre kollegaer for hundre år siden holdt sin offisielle åpning av rv. 50 som E6 het den gang. Det er det svung over, sier utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i en pressemelding

- Kl. 11 åpnes 12 kilometer ny E6 mellom Fjerdingen og Grøndalselv.

- Kl. 13 åpnes av 10 kilometer ny E6 mellom Trøndelag grense og Lille Majavatn.

Da Innlandsvegen (rv. 50 Grong-Mosjøen) åpnet i 1924, var det få som trodde den ville få noe større trafikk. Enda færre så for seg at vegen skulle bli en svært viktig ferdselsåre med stor betydning for turisme, godstransport og ikke minst, utviklingen av hele Nord-Norge. Da byggingen var i gang skrev vegsjefen i sin anleggsrapport den 3. februar i 1916 at: "...der neppe bør bli spørsmål om at planlegge vegen for noen større automobilkjørsel, i det denne rute efter byggingen av Nordlandsbanen formentlig ingen nevneverdig gjennomgangstrafik vil faa".

Beregninger av trafikkmengden viser at om lag 11 millioner kjøretøy hadde passert fylkesgrensen langs E6 og rv. 50 frem til 1999, altså i løpet av vegens første 75 år. I samme periode har anslagsvis mellom 25 -28 millioner personer passert Nordlandsporten. Antallet årlige passeringer har nå oversteget en halv million kjøretøy. Mer enn 1/3 av tafikken er godstransport. I dag er det estimert at det årlig transporteres 1.5 millioner tonn gods, med en samlet verdi på rundt 80 milliarder kroner, bare på denne delen av E6.

– Med de to nye 90-sonenene vi åpner i morgen, samt en ny mil med 90-sone forbi Trofors om et års tid, «krymper» vi landet vårt enda noen minutter og noen kilometer. En kortere, raskere og sikrere E6, med bedre framkommelighet, skaper vekst og utvikling. Det bringer oss alle litt nærmere hverandre, påpeker Davik.

Read Entire Article