Politimesteren i Oslo har snudd: Krever fast bevæpning

8 hours ago 8



Kortversjonen

  • Oslos politimester Ida Melbo Øystese ønsker fast bevæpning av politiet i hovedstaden.
  • Politiet i Oslo har i år gjennomsnittlig bevæpnet seg ti ganger daglig.
  • Øystese mener at umiddelbar tilgang til våpen er kritisk for rask respons i farlige situasjoner.
  • Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl ønsker debatt om generell bevæpning, men åpner ikke for det nå.

– I 2024 har politiet i Oslo i gjennomsnitt bevæpnet seg ti ganger daglig. Jeg har vært mot fast bevæpning i hele mitt politiliv, men når vi har så mange kritiske situasjoner hver dag, som krever bevæpning, har jeg måtte vurdere dette på nytt. Det argumentet som har fått meg til å snu er kort og greit at hvis en fotpatrulje skal sikre rask respons når det skjer, må de være bevæpnet, sier politimester Ida Melbo Øystese til VG.

 Annemor Larsen / VG– Dette bør bli hverdagen, sier Oslo politimester når hun møter to politifolk på patrulje på Karl Johan. De er midlertidig bevæpnet i en måned nå, som flkge av at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har økt trusselbildet. Foto: Annemor Larsen / VG

Hun går derfor i dag ut og tar til orde for fast bevæpning av politiet i Oslo politidistrikt.

– Jeg må som politimester beskrive virkeligheten til våre politifolk som er dere ute hver dag: Sannheten er at vi i realiteten allerede er bevæpnet hver dag, enten som følge av konkrete hendelser hvor vi må anta at gjerningspersonen er bevæpnet eller det er arrangementer, som lovliggjør og krever bevæpning:

– Jeg ønsker en fast bevæpning i vårt politidistrikt, fordi vi trenger det. Jeg håper at politikerne lytter til hverdagen våre folk der ute på gatene står i. Vi kan ikke risikere at vi kommer dit at liv går tapt, fordi vi ikke har våpen tilgjengelig. Det er det jeg er aller mest redd for, at det tar så lang tid å få en avklaring i det politiske systemet, at liv går tapt.

Et argument til:

Øystese påpeker at Norge er et av få land i verden, uten bevæpnet politi.

– Heller ingen andre nordiske land. Jeg mener vi må ha en fast og permanent bevæpning, men det er bare aller siste utvei å bruke dem. Vi trener på å løse oppdrag med minst mulig bruk av makt. Det kjennetegner norsk politi og slik skal det fortsette å være.

 Annemor Larsen / VGFORELØPIG MEHL-NEI TIL DETTE: Lenger ned i saken kan du lese at justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl er positiv til debatten Østese løfter, men at hun ikke åpner for at Oslo skal få bevæpning nå. Foto: Annemor Larsen / VG

– Sekunder

Hun sier at det kan dreie seg om sekunder for å redde liv, når noen går løs med kniv.

– Ja, i tilfeller der noen trues direkte med våpen, kan det være sekunder mellom liv og død. Da går det ikke lenger at våre politifolk må bruke tid på å løpe tilbake til bilen for å få tak i våpen.

Generell bevæpning betyr at politifolk fast skal ha våpen på seg når de er ute i byen.

I dag har de våpen i patruljebilen, som de må hente hvis det oppstår farlige situasjoner.

 Annemor Larsen / VGFoto: Annemor Larsen / VG

– Det er ikke bare eventuell løpetur tilbake til bilen som tar tid. Våre folk i felten melder at det tar opp mot to minutter å klargjøre våpenet i bilen.

Hun sier de ikke har den tiden.

– Når noen blir truende, kan det i en første fase være umulig å vite om personen har en kniv eller andre våpen. Når slike truende hendelser skjer så ofte som i Oslo i dag, så kan vi ikke ha en ordning hvor våre folk må løpe til bilen og bruke minutter på å skaffe seg pistol. Da er det sekundene som teller.

– Tror du folk vil føle seg tryggere hvis byens politifolk går med våpen hele tiden?

– Jeg tror det kan være individuelt. Vi opplever at vi får gode tilbakemeldinger når vi er det, eksempelvis på Norway Cup. Det oppleves som trygt i en verden som stadig blir mer utrygg.

 Annemor Larsen / VGSTØTTE: På Karl Johan møter hun Reidun og Trond Sørensen, som bor i Ski, men som jobber i Oslo. – Bevæpning skulle vært innført for lenge siden, sier han. – Jeg tror det vil være forebyggende, sier hun. Foto: Annemor Larsen / VG

Et hovedargument mot fast bevæpning er at våpen avler våpen:

– Kriminelle stiller i større grad med våpen når de vet at de blir møtt med våpen?

– Slik tenkte jeg før, sier politimesteren:

– Jeg har vært i politiet i nesten 30 år. Og har vært veldig motstander av generell bevæpning, nettopp ut ifra det argumentet: At det bidrar til en voldsspiral.

Forklaring på ord og uttrykk i denne saken:

Politimester

En politimester er sjefen for politiet i et bestemt område, som for eksempel en by eller et distrikt.

Fast/generell bevæpning

Betyr at politiet har våpen, som pistoler, på seg, mens de er i tjeneste. I dag må de tilbake til bilen for å hente våpen.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST)

PST er en del av det norske politiet som jobber med å forhindre spionasje, terrorisme og andre trusler mot landets sikkerhet.

Politidistrikt

Et politidistrikt er et geografisk område hvor politiet har ansvar for å opprettholde lov og orden.

Nærpoliti

Nærpoliti er politifolk som jobber tett på lokalsamfunnet, ofte med fokus på å forebygge kriminalitet og skape trygghet.

Maktmiddel-utvalget

Et utvalg som ser på hvilke verktøy og våpen politiet skal kunne bruke i jobben sin.

Hurdalsplattformen

Dette er en avtale som beskriver hva den norske regjeringen planlegger å gjøre, og som de styrer etter.

Fremskutt lagring

Dette betyr at politiet har våpen lagret på et sted som er lett tilgjengelig, men ikke nødvendigvis på seg.

 Annemor Larsen / VGHun vil at politibetjentene skal ut av bilene og ut på gaten. Foto: Annemor Larsen / VG

Gjengene: – Alle har våpen

Øystese sier virkeligheten overtrumfer prinsipielle holdninger til bevæpning.

– Dessverre så opplever vi at de kriminelle ikke tar hensyn til om politiet har våpen eller ei. De bevæpner seg likevel av hensyn til hverandre. Når vi ser på de kriminelle gjengene, så har alle våpen. Det løpet er i grunnen kjørt. Da kan vi ikke la være, selv om vi så inderlig kunne ønske det:

– Vi må sikre at vi kan gi rask respons til innbyggerne, når vold med kniv og andre våpen truer.

Hun sier det dreier seg om over 2500 bevæpninger hittil i år, rundt ti ganger hver dag. Og at tallene lyver litt.

– En lang bevæpning over flere dager og uker, teller som en bevæpning, som i mai da vi var bevæpnet over lengre tid, på grunn av flere arrangementer. Og nå for tiden hvor vi skal være bevæpnet i fire uker på grunn av økt trusselbilde. Den teller også bare som en bevæpning.

 Annemor Larsen / VGHEIA ODDA!: Det fremkommer på kontoret hennes hvor hun er fra. Foto: Annemor Larsen / VG

Ut av bilen, ut på gaten

Hun ble politimester i fjor og har store ambisjoner om å endre politiet i hovedstaden.

– Mitt første budskap da jeg ble politimester i Oslo var at vi skulle være et tilstedeværende politi, hvor vi skulle ut av bilene og i stedet gå fotpatrulje for å treffe folk – for å skape trygghet.

– Har dere noe mål på om dere har lykkes; at det beviselig har blitt flere politi i gatene og lokalmiljøene?

– Ja, vi har lagt om tjenesten, med forsterket innsats i prioriterte områder: Vi har egne enheter med nærpoliti på Grønland og Tøyen som er fotpatruljer. I sentrum har vi hatt et pilotprosjekt der vi har jobbet med å få alle ut.

 Annemor Larsen / VGFoto: Annemor Larsen / VG

Hun legger til:

– Vi opplever at dette har blitt tatt godt imot. Spesielt på Grønland, der vi nå er veldig mye ute, får vi mange tilbakemeldinger om at det er godt å ha oss ute i gatene – og at det går an å snakke med oss, i stedet for at vi kjører rolig forbi i bil.

 Annemor Larsen / VGHun sier at hele grunntanken til politiet er at de bygger på tillit i befolkningen.– Oslo politidistrikt har høyest tillit i landet, men det er en tillit vi ikke kan ta for gitt. Vi må være der ute og prate med innbyggerne, være til stede og skape trygghet. Foto: Annemor Larsen / VG

Om Asker, Bærum, Bergen og Trondheim her:

– Asker og Bærum er også en del av Oslo politidistrikt; vil fast bevæpning også gjelde der?

– Dette vil gjelde hele politidistriktet, selv om bildet er noe annerledes utenfor sentrale deler av Oslo. Men det er også utfordringer på vestsiden av Oslo.

– Hva med andre storbyer, eksempelvis Bergen og Trondheim, som også har krimutfordringer og gjenger?

– Vi må ta høyde for at det er ulike meninger blant politimestrene. For meg er det viktig å formidle hva som er situasjonen i Oslo. Det kan være at behovet er ekstra stort her.

Hun viser til at bevæpning har vært et spørsmål i maktmiddel-utvalget, der alle relevante parter har avgitt høringssvar.

– Vi avga høringssvar for halvannet år siden. Det må skje noe. Situasjonen i Oslo er så alvorlig at vi må få en avklaring.

 Annemor Larsen / VGRojalt kontor. Foto: Annemor Larsen / VG

– Gjennom disse 2500 bevæpningene i år, har det ikke vært avfyrt skudd fra politiet, bare til varselskudd: Hvis dere får fast bevæpning og antallet politiskudd øker kraftig, kan det bli påstander om at det skyldes bevæpningen?

– Jeg skjønner resonnementet ditt, men vi har vært bevæpnet i lange strekker, slik som etter Pride-angrepet i 2022, hvor vi var bevæpnet over 200 dager: Min opplevelse er at våre mannskaper har håndtert denne bevæpningen på en god måte.I disse periodene har det ikke vært noen økning i uønskede hendelser knyttet til vår bevæpning.

Utfordrer landsmøtene til våren

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl sier hun ønsker debatten velkommen.

Bilde av

– Spørsmålet om bevæpning av politiet er et prinsipielt viktig veivalg med flere sider. Regjeringen styrer på Hurdalsplattformen som legger til grunn dagens praksis med fremskutt lagring av våpen og midlertidig bevæpning ved behov. Vi mente likevel det var behov for oppdatert kunnskap om politiets bruk av maktmidler, inkludert bevæpning, og satte derfor ned maktmiddellutvalget for å belyse dette:

– Trusselbildet er annerledes enn før, og holdningene internt i politiet har endret seg. Politimesterens beskrivelser illustrerer nettopp dette, og jeg ønsker debatten velkommen, sier Mehl.

Men hun åpner ikke for generell bevæpning i Oslo nå.

– Det er naturlig at en sak som generell bevæpning avgjøres demokratisk igjennom valg. Debatten pågår nå i mitt eget parti, Senterpartiet, men også i andre partier. For mange vil dette være et naturlig spørsmål å diskutere inn mot landsmøtene til våren.

Read Entire Article