Politikerne klarer ikke bli enige. Nå kommer de gamle ringrevene på banen.

2 weeks ago 16



Tre borgerlige politiske ringrever kaster seg inn i debatten om ny fergeterminal. Alle har nær tilknytning til Oslo Havn.

En tidligere ordfører, en tidligere byrådsleder og en tidligere leder i Havnestyret advarer kraftig mot ny terminal her. Foto: Hans O. Torgersen

Publisert: 04.11.2024 17:05

Kortversjonen

I årevis har en samling av utenlandsfergene i Oslo vært diskutert og utredet.

Hensikten er å frigjøre enda mer av havnen for byutvikling.

Alternativene har vært Vippetangen, Kongshavn og Hjortnes ved Filipstad. Det rødgrønne byrådet landet til slutt på Vippetangen. Men etter valget ville det nye borgerlige byrådet utrede saken enda en gang.

Men et drøyt år etter valget har byrådet ikke klart å samle seg om sted. På et internt møte i oktober kom det frem at det er full splittelse både mellom partiene og internt i Høyre.

Næringsbyråd Anita North (H) gikk for Vippetangen, mens byråd for byutvikling, James Stove Lorentzen (H), ville ha Kongshavn. Det kan se ut som flertallet i Høyre støtter Lorentzen og Kongshavn. Også i Venstre er meningene delte.

Også fagetatene spriker: Plan- og bygningsetaten foretrekker Kongshavn. Mens Oslo Havn, som skal anlegge og drive terminalen, peker på Vippetangen. Når det gjelder klimaeffekt, har Klimaetaten advart sterkt mot Kongshavn.

Oslo havn mener de nå har bevist at det er plass til både Kielfergen og «Danskebåten» på Vippetangen. Foto: Norconsult

Enige veteraner

Men nå går tre borgerlige veteraner i forsvar for Oslo Havns førstevalg: Vippetangen.

Alle var i sin tid viktig for å få til Fjordbyvedtaket, som åpnet Oslos sjøside mot fjorden.

Fra Høyre: Tidligere byrådsleder, nå nestleder i Oslo Havn, Erling Lae (77) og tidligere ordfører Per Ditlev-Simonsen (92), også han med fartstid fra Havnestyret.

Fra Venstre: Styreleder i Oslo Havn i 17 år: Bernt Stilluf Karlsen (74).

Karlsen betegner planene for Kongshavn som «et luftslott» uten penger.

Han viser til at Kongshavn ble utredet grundig allerede i 2012.

– Det er 100 meter til fast fjell. Hele området der fergene skal legge til krever pæler. Kongshavn er stadig et område med mye leire og stor sannsynlighet for setninger, sier han.

Byrådsleder Erling Lae og Leder i havnestyret Bernt Stilluf Karlsen i 2006 før utlysing av arkitektkonkurranse for området rundt den nye Operaen Foto: Borgen, Ørn / Aftenposten

Da prislappen ble utredet i 2012, landet man på ca. 1000 millioner. Han anslår røft at prisen i dag vil ligge rundt 1,7 milliarder.

– I tillegg kommer terminalbygg og andre tilbud til passasjerene. Vi kom til at dette var noe av det siste vil ville prioritere, sier han.

– Det vil være rart om byrådet i dag satser på et luftslott.

I utgangspunktet er ingen partier i øyeblikket for Hjortnes/Filipstad. Men kabalen er ikke ferdig lagt. Foto: Diiz for PBE

«Luftslott» på Kongshavn

I et debattinnlegg i Aftenposten, fastslår Lae og Ditlev-Simonsen at Fjordbyen ikke kan fullføres uten å frigjøre Filipstad for byutvikling. Også de betegner Kongshavn som «et luftslott», og viser til en mulig prislapp på 1,5 milliarder.

– Slik vi ser det vil det aldri la seg realisere, skriver de, og viser likhet med Karlsen til at Oslo kommune må kutte i budsjettene.

– Da virker det uforsvarlig å skulle bruke så mye på en ny fergeterminal på Kongshavn, skriver de.

De viser til at det kan etableres mer enn 1000 nye boliger på Filipstad hvis fergene forsvinner.

– Det ansvarlige er ikke å velge Kongshavn, uansett hvor fristende det kan virke, konkluderer de.

– Å frigjøre Hjortnes må være det viktigste i denne saken. Det er nå vi har sjansen til å fullføre Fjordbyen.

Vippetangen er alternativet Oslo havn foretrekker. Nå får de drahjelp fra gamle politiske ringrever. Foto: Tore Meek, NTB

Venstre: Påfallende enighet

I Venstre, Høyres makker i byrådet, er det altså delte meninger. Men leder i Byutviklingskomiteen, Haakon Riekeles (V), merker seg veteranenes argumenter.

– Jeg registrerer at mange som har hatt eller har viktige posisjoner i Oslo havn er enige med Oslo havn og fremfører de samme, kjente, argumentene, sier han.

Han vil ikke spekulere i om utspillene er koordinerte.

– Men de kan tolkes på to måter: Alle som har vært i Oslo Havn er enige. Eller de som har vært på innsiden har en felles forståelse.

Så gjenstår det å se hva det borgerlige byrådet faktisk vil anbefale. Og hva bystyret vedtar.

Read Entire Article