Borrelåsbånd er enda ikke innført, men alt det formelle er på plass.
I en godkjenning som NRK har fått tilgang til, står det at politiet i noen situasjoner kan ha «behov for å bruke et borrelåsbånd istedenfor andre typer bindsler».
Seksjonsleder Torgeir Haugen i Politidirektoratet understreker at borrelås ikke vil erstatte vanlig håndjern.
– Det er et bindsel som er mer skånsomt mot personer, det krever ikke nøkkel for å åpnes og kan brukes når det anses hensiktsmessig i en aktuell tjenestesituasjon, sier han.
Det er Politidirektoratet som har godkjent søknaden frå Politiets fellestjenester.
- Her kan du lese om at alvorlig syke fengselsinnsatte opplever å bli kasteball mellom fengsel og sykehus.
Kan brukes på fly
Borrelåsbåndet kan for eksempel brukes på fly, hvor det ikke er så lett å bruke håndjern med lås på. Og under evakuering, hvor det kan være problematisk å være låst fast.
Borrelåsbåndene kan fjernes raskt og enkelt uten bruk av nøkkel.
– Båndene har en myk og en hard side. Den myke siden vender inn mot huden og gjør de komfortable å ha på, sier Haugen.
Borrelås vil ikke bli vanlig utstyr i politiet, legger han til.
Rettssikkerheten må ivaretas
– Vi er først og fremst bekymret for at slik bruk kan senke terskelen for anvendelse av slike mekaniske tvangsmidler, sier Mette Yvonne Larsen som leder Forsvarergruppen i Advokatforeningen.
Hun legger til at Advokatforeningen ikke har nok kunnskap til å vurdere om borrelås er en bedre løsning annet enn at den virker mindre statisk og smertefull.
Metoder som borrelås og strips er inngripende og belastende uavhengig av selve utformingen på dem, mener Larsen.
Advokat Live Sjuve Johansen i Advokatfirmaet Bratlien, er positiv til innføringen av borrelås, så lenge det fører til mindre smerter og ubehag enn bruken av strips og håndjern.
Men hun mener det er viktig at bruken vil holde seg innenfor rammene av Den europeiske menneskerettskonvensjonen og det lovverket som gjelder for bruk av bindsler.
– Det er viktig at innføringen ikke utvanner kravene som stilles. Rettssikkerheten til den enkelte må ivaretas også ved bruken av borrelås.
Haugen i Politidirektoratet er enig i at tvangsmidler som håndjern, strips og borrelås er inngripende, men tilbakeviser at borrelåsbånd vil senke terskelen for bruken av tvangsmidler.
– Politiet kan bruke makt når det anses nødvendig, forsvarlig og forholdsmessig i medhold av politiloven. Bruken av håndjern er videre nøye regulert.
Ikke klart til bruk
Det er ennå tidlig i prosessen. Borrelåsbåndet ligger ikke i «verktøykassen» til politiet og er ennå ikke klart til bruk.
Det vil heller ikke inngå i den faste utstyrsutrustningen til politiet, men bare bli brukt som alternativ til vanlige håndjern der det er hensiktsmessig.
Men det formelle er altså på plass.
Politihøgskolen får ansvaret for å lage et opplæringsprogram for bruk av båndet. Når det er gjort, skal politidistriktene informeres.
– Båndet skal kun brukes av tjenestepersoner som har gjennomført nødvendig opplæring, sier Haugen i Politidirektoratet.
Publisert 08.11.2024, kl. 13.43