Politiet om Brønnøy-dødsfall: – Ikke styrket hypotese om at det har skjedd noe straffbart

4 weeks ago 18



Nyhetssenter Nordland

Grafikk: NRK
  • 5. april 2024 kl. 12:39

    Politiet: – Ikke styrket hypotese om at det har skjedd noe straffbart

    Politiets etterforskning av dødsfallet i Brønnøy har foreløpig ikke styrket hypotesen om at det skal ha skjedd noe straffbart.

    Det opplyser politiadvokat Jonas Nerdal til NRK fredag.

    I forbindelse med en leteaksjon ble en mann funnet død i Brønnøy i slutten av mars. Da hadde mannen vært savnet i nesten to uker.

    – Vi jobber fremdeles med å kartlegge alle bevegelsene, og det gjøres en stor etterforskningsinnsats. Vi venter også på den foreløpige obduksjonsrapporten, sier Nerdal.

    Trælnes poltiiet

    Foto: Ole-Christian Olsen / NRK
  • 5. april 2024 kl. 12:12

    Regjeringen vil kjøpe P-8-simulator på Evenes

    For å øke effekten av de maritime patruljeflyene anskaffes en P-8-simulator til de maritime patruljeflyene på Evenes.

    Det skriver regjeringen i langtidsplanen for Forsvaret.

    De nye maritime patruljeflyene P-8 Poseidon er plassert på nettopp Evenes og har som hovedformål å overvåke havområdene i nord.

    – En simulator vil øke effekten av P-8 gjennom mulighet for å trene mer og på ulike typer oppdrag, skriver regjeringen i langtidsplanen.

    – I tillegg bidrar simulator til å redusere forsvarssektorens klimautslipp knyttet til utdanning og trening, og kan redusere belastningen på personell som nå reiser utenlands for å trene i simulator.

    Regjeringen varsler samtidig at de vil øke kapasiteten på Evenes for å understøtte en styrking av luftvernet og utvikles med økt kapasitet på forlegning, graderte operasjonsfasiliteter og skyte- og øvingsfelt.

  • 5. april 2024 kl. 10:30

    Anbefaler å kutte fangsten av kysttorsk i Nord-Norge med 40 prosent

    Havforskerne har kartlagt fiske, oppdrett og industri på gytefelt fra Indre Tana til Ålesund – og anbefaler tiltak for å kutte i fisket lokalt.

    Det melder Havforskningsinstituttet.

    – I vårt kvoteråd anbefaler vi at fangsten av kysttorsk i Nord-Norge kuttes med 40 prosent. Siden det fiskes mye kysttorsk i Kvænangen, vil mindre fiske her gagne hele bestanden, sier Johanna Fall.

    Noen områder har i lang tid vært utsatt for utslipp fra industrivirksomhet, for eksempel gytefeltet Hemnes i Ranfjorden i Nordland.

    Andre områder med gytefelt for kysttorsk er Rombaken i Ofotfjorden, Hopen, Mørsvikbotn, Nordfolda, Øst av Sandvik, Nordfjorden-Beiarkjeften i Bodø, Bjærangsfjorden i Meløy, Grytøya, Vikafjorden, Vandve-Dønna.

    – Vi har kartlagt fiske og andre menneskelige aktiviteter nær gytefelt for kysttorsk, sier forsker Johanna Fall ved Havforskningsinstituttet (HI).

    – Målet har vært å identifisere områder som kan egne seg som verneområder. Vi gir råd om hvor man bør redusere fisket eller begrense andre typer aktiviteter der hvor vi mener det er nødvendig.

    – Når man verner et gytefelt bør man stoppe alt fiske. Også turist- og fritidsfiske. Det er spesielt viktig sør for Vestfjorden i Nordland. Uttaket fra turist- og fritidsfiske gjerne kan være vel så stort som uttaket til kommersielt fiskeri i disse områdene, sier havforskeren.

    – Vi finner også at det er mye fiskeoppdrett i en del av disse områdene. Derfor mener vi det er viktig at forvaltningen ser det store bildet og bruker føre-var-prinsippet når det søkes om å øke produksjonen nær et gytefelt.

    Kysttorsk fanget i ruse.

    Foto: Havforskningsinstituttet
  • 5. april 2024 kl. 08:23

    Fleire kjøper flybillettar etter halvering av prisane

    – Halvering av maksimalprisen på anbudsrutene er gode nyheiter for alle dei som er heilt avhengig av fly som kollektivtransport. Vi registrerer ei endring i bestillingsmønsteret etter reduksjon av maksimalpris.

    Det seier Stein Nilsen, administrerande direktør i Widerø, i ei melding frå flyselskapet.

    Frå 1. april blei det opp mot halvparten så dyrt å fly til distrikta i Noreg, etter at regjeringa har brukt 1 milliard kroner på å kutte prisane i FOT-rutene, altså dei rutene som staten legg ut på anbud.

    Salet på desse rutene har auka med 33 prosent. Førre månad informerte Widerøe om at salet auka med 40 prosent.

    Det betyr at kundane bestiller på eit tidlegare tidspunkt, men når avreisedagen nærmar seg blir billettane bestilt i eit «meir normalt tempo».

    – Samtidig som at maksimalprisen er redusert har også kapasiteten auka, og vi er spente på å følge utviklinga framover, seier Nilsen.

    Widerøe, som er positive til billegare flyreiser, har tidlegare åtvara om at endringa kan gi utfordringar for folk som reiser som pasient eller i samanheng med arbeid.

    Rambergstranda Vinter Lofoten

    Fra 1. april halveres flyprisene – så billig blir det å fly til Lofoten

    Nei, det er ingen aprilspøk. 1. april halveres flyprisene til distriktene. Men ikke alle er like positive.

    Av Marius Guttormsen

  • 5. april 2024 kl. 07:41

    Narvik får ros i internasjonale Forbes

    Narvik har fått strålande omtale i det amerikanske magasinet og nettstaden Forbes. Det melder avisa Fremover.

    Nyleg skreiv Forbes om korleis ein litt sovande by er blitt meir og meir attraktiv.

    Den anerkjende reisejournalisten David Nikel skriv at Narvik har gått frå å vere ein by mest kjent for dei mest trufaste krigshistorikarane til å ha blitt den mest framvaksande arktiske destinasjonen å besøke i Noreg.

    – Narvik har blitt ein aukande og viktig hamn for ei rekke europeiske cruiseselskap, kor gjestane vil oppleve nordlys og midnattsol, skriv Nikel.

    Han kallar hamnebyen for ein spektakulær leikeplass med unik natur å oppleve.

    Narvik.

    Foto: Trygve Grønning
  • 4. april 2024 kl. 22:14

    Rykker ut til brann i kjeller

    Nødetatene har rykket ut til en brann i Rana. Brannen har mulig startet i en fryseboks i kjelleren på en enebolig. Alle beboere er ute av huset.

  • 4. april 2024 kl. 21:34

    Kontroll på brann i Brønnøy – ingen spredningsfare

    Brannvesenet og politiet har kommet frem til Tosbotn i Velfjord kommune, der det rapporteres om et bål som brenner. Personen som har tent bålet har kontroll, og etatene returnerer til Brønnøysund. Det er heller ingen spredningsfare.

    Nødetatene rykket ut på melding om brann i Tosbotn i Velfjord i Brønnøy kommune, der meldingen gikk ut på en gress-, lyng- eller skogbrann. Det skal være snakk om store flammer og sterk vind på stedet.

    – Det er veldig tørt i området, og vi er redd for at det skal spre seg til nærmeste bebyggelse, sa operasjonsleder Ivar Bo Nilsson ved Nordland politidistrikt til NRK før nødetatene var på stedet.

    Tosbotn

  • 4. april 2024 kl. 18:55

    Brann i vogntog på E6 slukket

    Nødetatene rykker ut til melding om brann i et vogntog på E6 i Narvik.

    – Stor røykutvikling fra motorrommet til trekkvogna. Trafikken står på stedet, skriver politiet på X.

    I en oppatering skriver politiet at brannen ble slukket før nødetatene kom til stedet. Det er ikke meldt om personskade.

    Føreren har bestilt bilberger og trafikken flyter greit forbi.

  • 4. april 2024 kl. 18:21

    NHO krever styrking av fergesambandet Andenes-Gryllefjord

    NHO i Nord-Norge ber om at det tas grep for å øke kapasiteten på fergesambandet mellom Andenes i Nordland og Gryllefjord i Troms. Det skriver NHO i en pressemelding.

    De mener fargesambandet er viktig både for reiseliv og øvrig næringsliv i de to fylkene.

    I et felles brev til fylkeskommunene i Nordland og Troms, som er ansvarlig for ruten, ber de om at konkrete tiltak vurderes så snart som mulig.

    – For å unngå kaos på kaiene og sikre en smidig reise for alle, er det avgjørende at vi får en økning i kapasiteten,sier Hans Christian Hansson, regiondirektør i NHO Nordland.

    NHO vil enten at det settes opp flere daglige avganger eller ved at det settes inn en større ferge.

    Kravet om utbedring kommer i kjølvannet av de trafikale utfordringene og den manglende kapasiteten som preget sommeren 2023, samt en forventning om økt trafikk i sesongen som står for tur, skriver NHO.

    M/S Stetind

    Foto: Linda Pedersen / NRK
  • 4. april 2024 kl. 16:47

    Bodø/Glimt vil ha patent på egen merkevare

    Fotballklubben Bodø/Glimt har søkt til Patentstyret om varemkererettighetene til eget navn og flere slagord som forbindes med klubben.

    Det skriver Avisa Nordland, som har sett patentsøknaden.

    – Det er riktig. Vi søker om å beskytte merkevaren Bodø/Glimt og noen «slagord» som er nært knyttet til oss, bekrefter daglig leder Frode Thomassen i en tekstmelding til AN.

    Slagordene det er snakk om er «førr evig» og «vårres måte».

    Søknaden er fortsatt under behandling hos Patentstyret.

    Aron Roald Aagnes, Glimt-supporter, Bodø/Glimt

    Foto: NRK
  • 4. april 2024 kl. 14:39

    Branntilløp ved Galvano Industrier

    Det har vært et branntilløp ved Galvano Industrier AS i Fauske. Brannen ble slukket av ansatte før politiet kom til stedet.

    – Det er ikke meldt om personskade, men en person sjekket av helse grunnet røykutvikling på stedet. Politiet har gjort undersøkelser på stedet og vil opprette sak, melder Nordland politidistrikt.

  • 4. april 2024 kl. 10:32

    Farevarsel for snøfokk i Nordland

    Meteorologisk institutt har sendt ut et gult farevarsel for snøfokk for fjellovergangene og indre strøk i Salten, Helgeland og Nord-Trøndelag.

    Det opplyser Varsom.no.

    Varselet gjelder for fredag 5. april kl 11 til samme dag klokken 22.

    Dette kan føre til redusert sikt og vanskelige kjøreforhold. Kolonnekjøring kan innføres på kort varsel, samt stenging av fjelloverganger.

    Snøfokk farevarsel

    Foto: varsom.no
  • 4. april 2024 kl. 08:46

    – Alle må bidra dersom vi skal nå målene om å redusere utslippene med 60 prosent fram mot 2030

    En ny rapport viser at alle krefter må gå sammen om man skal nå klimautslippsmålene som Nordland fylkesting har vedtatt. – Rapporten viser 18 ulike, spesifikke tiltak for Nordland. Her må alle krefter forenes om vi skal nå utslippsmålene, sier fylkesråd Arne Ivar Mikalsen i en medling fra Nordland fylkeskommune.

    Rapporten som Menon Economics har laget på oppdrag fra Nordland fylkeskommune, viser at Nordland fylkeskommune ikke selv kan stå for alle klimakuttene alene.
    – Både næringslivet, kommuner og den enkelt forbruker kan bidra – og må bidra, om vi skal nå målene om å redusere utslippene med 60 prosent fram mot 2030, sier fylkesråd for samfunn, kultur og miljø, Arne Ivar Mikalsen.

    fylkesråd for samfunn, kultur og miljø, Arne Ivar Mikalsen.

    Foto: Susanne Forsland / Nordland fylkeskommune
  • 4. april 2024 kl. 06:29

    Skjerpar kontrollane: Åtvarar mot ei bølge av kokain

    Tollarane i Ofoten følger med på smuglarane sine nye metodar og skjerpar kontrollen, skriv avisa Fremover.

    – Vi prioriterer alltid kontrollen etter løpande vurderingar om kor risikoen for smugling er størst.

    Det seier Reidar Krogstad, seksjonssjef for tolletaten Narvik/Bjørnfjell til avisa.

    – Vi ser ein aukande trussel i kokainsmuglinga, og tolletaten står i førstelinja når det gjeld å stanse denne trafikken, seier tolldirektør Øystein Børmer til Nettavisen.

    Tollarane følger ekstra godt med etter at tolletaten på vestlandet i fjor, saman med Kystvakta og politiet, gjorde beslag på rundt 150 kilo kokain på Husnes i Kvinnherad kommune i Vestland.

    Kokainen som blei avslørt var festa under vasslinja til skipet «Nordloire» som kom frå Brasil.

    Kripos slår fast i den nasjonale trusselvurderinga at «kokain-tsunamien» treffer Europa og at han er venta å påverke Norden og Noreg. Mindre hamnar i Europa, inkludert Norden og Noreg, framstår som attraktive innførselspunkt for kriminelle nettverk som vil smugle kokain i containarar og fraktskip frå Sør-Amerika.

    – Vi har styrka vår kontroll av skipstrafikken i nord, som følge av sanksjoneringane mot Russland og den intensiverte kontrollen av russiske fiskefartøy. Samtidig nyttar vi tida til å kontrollere også andre fartøy som kryssar grensene for andre ulovlege varer, seier Krogstad til Fremover.

    Bjørnfjell vogntog dronefoto

    Foto: Benjamin Fredriksen / NRK
  • 3. april 2024 kl. 21:20

    Flere melder om Meta-problemer

    Metas tjenester som Facebook, Messenger og Instagram opplever trøbbel onsdag kveld.

    Nettsiden Downdetector har fått inn titusenvis av meldinger fra folk som rapporterer om vanskeligheter med å logge seg inn på tjenestene.

    Whatsapp ser ut til å være verst rammet, hvor over 16.000 feilmeldinger kom inn til nettsiden i 20.30-tiden.

    Facebook logo

    Foto: AFP
  • 3. april 2024 kl. 20:31

    Rekordlite vann i magasinene i Nord-Norge

    Den gjennomsnittlige strømprisen for mars i Nord-Norge har aldri vært høyere, men fyllingsgraden i vannmagasinene er også på sitt laveste på 20 år.

    I Nord-Norge var fyllingsgraden forrige uke 14 prosentpoeng lavere enn normalen, mens den for hele landet var 7,3 prosent lavere, melder VG.

    Situasjonen i Nord-Norge og Vest-Norge trekker medianen mest ned, men også Midt-Norge har mindre vann enn normalt.

    Grunnen til at det er så lav fyllingsgrad i Nord-Norge er mangel på vann og snø, ifølge Europower.

    – Grunnen til at det er sånn, er at det har vært tørre, og i perioder også kalde, tilstander i nord over ganske lang tid, sier kraftanalytiker Olav Botnen i Volt Power Analytics.

    I uke 13 var det 5,9 TWh i de nordnorske vannmagasinene. Det er ny bunnrekord for prisområdet NO4, skriver Europower. Før var den laveste fyllingsgraden målt i NO4 i uke 13 de siste 20 årene, 6 TWh.

    Nord-Norge er fremdeles stedet med billigst strøm i Norge takket være strømoverskuddet, både internt i NO4 og i nabolandet Sverige.

    Men når snøsmeltingen starter og vårflommen slår til, tror ikke Botnen at de nordnorske prisene vil falle slik de pleier å gjøre.

    – Man vil neppe merke prismessig at Nord-Norge får vårflom i år, sier han til Europower.

    (©NTB)

  • 3. april 2024 kl. 17:46

    Ett felt åpent på E6

    Ett felt på E6 ved Sørkil i Hamarøy er åpnet igjen etter å ha vært stengt. Årsaken var et sakset vogntog. Politiet har forlatt stedet

Brennende objekter traff nesten Andreas bil 01:04

Neste

Read Entire Article