Torsdag måtte skuffede bodøværinger se Bodø/Glimt bli slått av Qarabag på Aspmyra.
Omtrent samtidig ble Maccabi Tel Aviv ble knust 5–0 av Ajax i Amsterdam.
Det var likevel ikke resultatet på banen som ble den verste opplevelsen for de tilreisende israelske supporterne.
Både før og under kampen hadde demonstranter mot Israels krigføring i Palestina prøvd å bryte politisperringer rundt stadion.
Etter kampen var ferdig var det store uroligheter, og sammenstøt mellom de rundt 3000 israelske supporterne og det som skal ha vært propalestinske demonstranter.
Det hører med historien at de israelske supporterne også skal ha provosert med sanger som var nedlatende mot Palestina.
Politiet: – Setter inn flere ressurser
Ti ble meldt skadet og fem ble sendt til sykehus etter opptøyene, der det ble utøvd vold mot supporterne fra Tel Aviv.
Totalt er 62 mennesker pågrepet av politiet.
Nordland politidistrikt forteller til NRK at de har fått med seg situasjonen i Amsterdam.
Bodø/Glimt skal nemlig spille mot samme lag på Aspmyra i januar til neste år.
De kommer til å ta vurderinger fortløpende rundt sikkerheten. Det er derimot all grunn til å tro at det blir satt inn flere ressurser til denne kampen enn tidligere.
– Vi har allerede startet planlegging. Vi gjør en risikovurdering av kampen, og de erfaringene vi har gjort oss med kampen i Amsterdam. Så vil vi helt sikkert ta kontakt med nederlandsk politi for å høre hva de har gjort før, under og etter kampen.
Det sier assisterende stabssjef i Nordland politidistrikt, Cathrin Nerhus Lewin.
– Kommer det til å bli større tilstedeværelse fra politiet enn andre europeiske kamper på Aspmyra?
– Det er all grunn til å tro at det vil være en større tilstedeværelse. Det blir satt inn flere ressurser fra politiets side. Ikke bare det man ser i gatene, men også i form av etterretning før kamp.
Nå kommer klubben til å være i dialog med klubbene for å få best mulig oversikt over hva de kan forvente seg, 23. januar til neste år.
– Det er viktig med en kunnskapsbasert tilnærming. Vi kommer til å være i kontakt med fotballklubbene, og etterretning er koblet tett på hos oss. På den måten får vi et så godt bilde som mulig og ressurssetter deretter.
NFF: – Sterke følelser i sving
Konkurransedirektør i Norges Fotballforbund (NFF), Nils Fisketjønn, sier til NRK at faren for demonstrasjoner som eskalerer er til stede så lenge krigen pågår.
– Krigen i Midtøsten setter sterke følelser i sving hos alle, og NFF har engasjert oss i arbeidet med å bidra til innsamlingsaksjoner til en sivilbefolkning som har gjennomgått og gjennomgår enorme lidelser. Så lenge krigen fortsatt pågår, så er faren for demonstrasjoner som eskalerer til stede – det så vi både i Skien i forbindelse med EM-kvaliken for G19 og i Amsterdam i går.
Situasjonen i Skien oppstod da G19-laget til Israel kom for å spille EM-kvalik mot Norge.
Det endte med store, voldelige demonstrasjoner, og at en TV 2-journalist ble lagt i bakken.
NFF sier at de mer enn gjerne deler sine erfaringer med Bodø/Glimt og lokalt politi i Bodø.
– Det er ingen tvil om at det er utfordrende å ta imot lag fra Israel med tanke på sikkerheten. Det er selvsagt helt legitimt å demonstrere mot deltakelse av israelske lag i internasjonal fotball så lenge det skjer i ordnende former. Sammen med politiet og klubben skal NFF bidra til å skape trygge rammer i Bodø, slik at kampen kan gjennomføres på en skikkelig måte.
Thomassen: – Nært og godt samarbeid
Daglig leder i Bodø/Glimt, Frode Thomassen, sier til VG at de forstår bekymringen, og at de har et nært samarbeid med alle sikringstiltak.
– Vi forstår selvfølgelig at gårsdagen i Amsterdam gir grunn til noe bekymring. Det kommende oppgjøret i januar kommer til å kreve et nært og godt samarbeid med politiet og vaktselskap. I dette ligger selvfølgelig å sikre nødvendige tiltak, skriver daglig leder i Bodø/Glimt Frode Thomassen i en e-post til VG.
Han sier videre at de ikke har fått indikasjoner på at det kommer til å komme reisene fra Israel til Bodø.
Publisert 08.11.2024, kl. 13.24 Oppdatert 08.11.2024, kl. 14.41