Politiet har selv sett på «Hvaldimir»

1 month ago 20



Vurderer etterforskning:

Politiet vil ikke uttale seg om funn etter «Hvaldimir» ble hevdet skutt. De har likevel startet egne undersøkelser.

 Hvaldimir, her fotografert i april 2019, med selene han hadde på seg da han først kom til Norge.
DØD: Hvaldimir, her fotografert i april 2019, med selene han hadde på seg da han først kom til Norge. Foto: Jorgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratet / NTB

Publisert 06.09.2024 17:52

Lørdag 31. september ble «Hvaldimir» funnet død i Risavika i Sola kommune. 

Norges kjendishval lå med buken opp, flytende i havnebassenget.

Nå obduseres «Hvaldimir» hos Veterinærinstituttet.

Organisasjonene OneWhale og NOAH mener hvalen er skutt, og har anmeldt saken. Nå vurderer politiet etterforskning. 

– Vi kjenner til hvilke undersøkelser som har vært gjennomført, de foreløpige vurderingene av funnene, sier  seksjonsleder Amund Preede Revheim  i Sør-Vest politidistrikt.

– Hva er de foreløpige vurderingene av de funnene? 

 Kristian Myhre / TV 2
VURDERER ETTERFORSKING: Ifølge seksjonsleder for Nordsjø- og miljø i Sør-Vest politidistrikt, Amund Preede Revheim, skal politiet konkludere tidlig neste uke hvorvidt de starter etterforskning for brutt på Viltloven. Foto: Kristian Myhre / TV 2

– Det kan jeg ikke kommentere på nåværende stadium, svarer Preede Revheim. 

Han er seksjonsleder for Nordsjø- og miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt. 

Det er ikke enda besluttet å igangsette etterforskning. Preede Revheim opplyser at politiet håper på å konkludere i starten av neste uke.

– Er det funnet en kule i Hvaldimir? 

– Det kan jeg ikke kommentere på nåværende stadium. Kan ikke kommentere noe rundt funn eller vurderinger av funn, sier Preede Revheim. 

 Onewhale.org
HULL: OneWhale og NOAH mener dette er bevis på at «Hvaldimir» er skutt. Foto: Onewhale.org

Politiet har sett på hvalen

Politiet mener de har godt oversikt og kontroll på relevante data i saken, og har blant annet sett på hvalen selv. 

– Vi gjør noen sonderende undersøkelser. Det har vi gjort, og gjør det fortløpende. Jeg vil ikke gå i detalj, men blant annet har det vært politifolk oppe og sett på hvalen selv. 

Dersom politiet starter etterforskning, vil det være en sak på ulovlig avlivning av en fredet hvithval. Dette bryter nemlig med Viltloven. 

 Onewhale.org
TOK BILDER: Dokumentarteamet i OneWhale fikk si farvel til hvalen mandag. Da tok de bilder som de mener beviser et lovbrudd. Foto: Onewhale.org

– Det viktigste er å påvise dødsårsaken, altså hvorfor hvalen er død. Det er grunnleggende for å iverksette en sånn type etterforskning. 

Deretter vil politiet undersøke tidspunkt for død, om det har skjedd en straffbar handling, og i så fall hvor og når. 

– Da kan vi si noe om den har vært i nærheten og hvem som potensielt har gjort noe som er ulovlig i form av å avlive denne hvalen, dersom det er tilfelle, sier Preede Revheim. 

Han opplyser at politiet registrerer at flere synes undersøkelsene tar lang tid. 

 Elias Håvarstein / TV 2
OBDUSERES: «Hvaldimir» ligger til obduksjon hos Veterinærinstituttet i Sandnes. Han ble levert i en iskremtrailer mandag morgen. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

– Da kan det være greit å være klar over at en hval i motsetning til et menneske er over fire meter lang og veier flere langt mer. Biomassen er tilsvarende ganske omfattende å undersøke for patologene og veterinærene som gjennomfører de undersøkelsene. 

Politiet har mottatt én forklaring i saken. 

OneWhale sikre i sin sak

Årsaken til at politiet er involvert er at organisasjonen OneWhale og NOAH anmeldte skadene på hvalen til Sør-Vest politidistrikt. 

De sendte samtidig ut en pressemelding med bilder av skadene på kjendishvalen. 

– Jeg har tilbrakt svært mye tid med Hvaldimir de siste fem årene og kjenner ham veldig godt, så da jeg så kroppen hans og de mange skadene, kunne jeg umiddelbart se at han var blitt drept av skudd, sier leder Regina Haug i OneWhale pressemeldingen onsdag. 

 Elias Håvarstein / TV 2
I SORG: Regina Haug, dokumentarfilmskaper og leder av organisasjonen OneWhale, hadde fulgt «Hvaldimir» i fem år. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

Hvithvalen ble funnet død utenfor Stavanger lørdag. Hvalen ble obdusert mandag, men den endelige rapporten vil ifølge Veterinærinstituttet ikke foreligge før om tre uker.

OneWhale-lederen er imidlertid sikker i sin sak:

– Jeg så en kule som satt fast i kroppen hans, så det var ingen tvil om at dette vennlige dyret var blitt meningsløst drept. Vi vil søke rettferdighet for Hvaldimir og håper at noen står frem med informasjon om dette drapet, sier hun.

Read Entire Article