Politiet advarer mot svindel – mann utgir seg å være fra politiet

2 weeks ago 17



Politiet i Trøndelag har mottatt tre meldinger om telefonsvindel lørdag der en mann blant annet har bedt om bankinformasjon fra folk han ringer.

– Melderne til politiet har blitt oppringt. En person som snakker norsk, sier han er fra politiet, og at det er blitt tatt opp et lån i vedkommendes navn, skriver politiet på X/Twitter.

Videre har svindleren bedt om bankinformasjon fra den som har blitt oppringt.

Politiet minner om at de aldri ringer og ber om slik informasjon.

12:55 i dag Olav Hoel

→ Del

Anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort

Politiet gjennomførte lørdag formiddag promillekontroll på Farsundveien ved Kvåvikmoen i Lyngdal.

- Promillekontrollen ga ingen reaksjoner. En bilfører blir anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort, skriver operasjonsleder Arve Johan Myklebust i Agder politidistrikt på X.

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn

09:02 i dag NTB

→ Del

Helsemyndighetene vil stramme inn kjønnsbehandling for barn

Norske helsemyndigheter vil stramme inn kjønnsbehandling for barn. Foreningen Fri er kritisk og frykter det vil føre til mer risikofylt selvmedisinering.

Direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet sier til Klassekampen at de vil endre retningslinjer for behandling av kjønnsinkongruens når Oslo universitetssykehus har laget en modell for utprøvende behandling.

Kjønnsinkongruens er opplevelsen av at kjønnsidentiteten ikke samsvarer med registrert kjønn ved fødsel. Dette kan behandles ved å gi barn hormoner som utsetter uønsket pubertet eller fører til kroppslige endringer, såkalt kjønnsbekreftende behandling.

Men nå er helsemyndighetene blitt enige om at dette faller inn under definisjonen av « utprøvende behandling ».

– De fire helseforetakene har bestemt seg for at det er utprøvende behandling. Vi støtter opp under det, sier Guldvog.

Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, er negative til at kjønnsbehandlingen defineres som utprøvende.

– Det er uholdbart og feil og vil resultere i at mange personer blir stående uten nødvendig helsehjelp. Vi vil sannsynligvis se en videre økning av selvmedisinering og smerteøkning som følge av manglende tilgang på kjønnsbekreftende behandling. skriver leder Viljar Eidsvik i Fri i en epost til Klassekampen.

(©NTB)

09:02 i dag NTB

→ Del

Rekordmange hunder og katter er forsikret

Aldri før har så mange kjæledyr vært forsikret. Bare i fjor ble over 15.000 nye hunder og katter forsikret.

– Mange kjøper forsikring for å sikre lavere kostnader og raskere behandling i tilfelle ulykker og skader. De beste hundeforsikringene dekker i tillegg tann- og tannkjøttsykdommer, hoggormbitt og valpeforsikring, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

De siste fire årene har antallet forsikrede kjæledyr i Norge økt med nesten 25 prosent. Tall fra Finans Norge viser at over 337.000 kjæle- og nyttedyr var forsikret ved årsskiftet, noe som er en økning på drøyt 4 prosent fra året før.

Antallet dyreforsikringer har nærmest doblet seg siden 2016.

– Folks ønske om kjæledyr steg markant under pandemien, og at flere og flere forsikrer sine firbeinte venner, er forståelig, sier Brandeggen.

Anslagsvis finnes det 585.000 hunder og 620.000 katter i Norge.

(©NTB)

08:38 i dag NTB

→ Del

Gravide skal få tilbud om vaksine mot kikhoste

Fra 1. mai skal kikhostevaksine gis gravide som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinen beskytte spedbarn før de får egen vaksine.

For å komme et større utbrudd i forkjøpet, tilbys gravide nå gratis kikhostevaksine.

Før pandemien var det vanlig med 2000 til 4500 tilfeller av kikhoste i året.

– Med vaksinen er barnet over 90 prosent beskyttet mot alvorlig sykdom og over 95 prosent beskyttet mot dødsfall som følge av kikhoste fram til de selv starter vaksinasjon, så det er en veldig god beskyttelse, sier Greve-Isdahl.

Kikhoste er svært smittsomt, og smitten er farligst for de aller yngste.

Sykdommen kjennetegnes av kraftige hosteanfall, der barnet har vanskeligheter med å puste. Spedbarn med kikhoste kan få pustestopp, ernæringsvansker og hjerneskade, og det er ofte nødvendig med sykehusinnleggelse. Kikhoste kan vare i 6 til 12 uker og kan i sjeldne tilfeller føre til dødsfall.

(©NTB)

08:37 i dag NTB

→ Del

Mindreårig tok farens taxi – to lettere skadd

En mindreårig gutt tyvlånte natt til lørdag farens taxi, fylte bilen med fire passasjerer og kjørte til Ekeberg. Der gikk det galt.

Politiet fikk melding om et trafikkuhell på Ekeberg klokken 2.07 natt til lørdag. Det var fem personer i bilen, og to av dem ble lettere skadd.

– Vitner har fortalt oss at taxien kom kjørende i ganske høy hastighet, men ved Utsikten på Ekeberg møtte de en buss og måtte svinge unna. Da havnet bilen på fortauet der den kjørte inn i en stein, forteller operasjonsleder Roy Langengen i Oslo politidistrikt til NTB.

Da politiet kom fram, viste det seg at bilføreren var mindreårig.

– Drosjen var tyvlånt fra faren. Alle i bilen var gutter i 17–18 årsalderen, men sjåføren var bare 17, forteller operasjonslederen.

Alle fem ble for sikkerhets skyld kjørt til legevakten i Oslo for sjekk. Politiet har opprettet sak på forholdet. Operasjonslederen understreker at politiet ikke har mistanke om ruspåvirket kjøring.

(©NTB)

08:35 i dag NTB

→ Del

Finn.no kastet ut 7000 brukere i fjor

Finn.no utestengte drøyt 7000 brukere for regelbrudd i fjor. Det er nesten 20 personer per dag.

Det forteller Finn.nos pressekontakt, Linda Glomlien, til Nettavisen.

Hun understreker at det er mange grunner til at en bruker kan bli utestengt og sier at mange av de som ble utestengt, fikk kontoen åpnet opp igjen i etterkant.

– Den vanligste grunnen til at noen blir utestengt er den bolken vi har valgt å kalle «svindel». Det er flere forskjellige former for svindel, men dette er sekkeposten i de tilfellene vi ser det blir opprettet brukere med den hensikt å bedra noen andre, sier Glomlien.

Hun sier kjøpere og selgere på Finn vanligvis får flere advarsler før de blir stengt ute.

– Vi har et eget team som jobber med forbrukertrygghet, og vi utestenger brukere som begår straffbare handlinger i forbindelse med kjøp og salg på Finn, eller brukere som får flere klager, sier kommunikasjonsrådgiveren.

(©NTB)

22:43 i går NTB

→ Del

Norsk presse frykter bryllups-nekt – vurderer å be kongehuset gripe inn

Durek Verrett og Märtha Louise skal gifte seg i Geiranger i sommer. Norsk Redaktørforening vil henvende seg til kongehuset dersom pressen blir utestengt fra bryllupet. Foto: Heiko Junge / NTB

Norsk Redaktørforening vil henvende seg til kongehuset dersom norsk presse blir utestengt fra prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts bryllup i Geiranger.

– Bryllupet er definitivt en offentlig hendelse, og en hendelse av stor interesse for publikum, sier generalsekretær i Norsk Redaktørforening Reidun Kjelling Nybø til TV 2.

Hun sier at de vurderer å sende en henvendelse til Slottet dersom prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett velger å utestenge pressen fullstendig fra bryllupet.

Nybø mener bryllupet er av offentlig interesse, uavhengig av om det kommende brudeparet vurderer det slik.

Torsdag skrev prinsesse Märtha Louise på Instagram at hun og Durek Verrett ikke lenger kommer til å snakke med pressen.

– Vi vet at deler av pressen vil fortelle løgner om oss idet bryllupet nærmer seg. Mens vi forbereder oss på den store dagen, er vi dedikerte til å ta vare på hverandre, skrev prinsessen.

I august skal prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett gifte seg i Geiranger i Møre og Romsdal.

(©NTB)

22:42 i går NTB

→ Del

Breiviks rettssak om prøveløslatelse utsettes

Det skal lages en ny risikovurdering av Anders Behring Breivik. Det fører til at rettssaken om prøveløslatelse utsettes i flere måneder.

Det er Statsadvokaten som krever at det utføres ny risikovurdering for Anders Behring Breivik, skriver VG.

Årsaken er at det har oppstått en privat relasjon mellom psykolog Inni Rein, som har gjort risikovurderingen av Breivik, og Andreas Hjetland, statens advokat i tingrettsbehandlingen av Breiviks sivile søksmål mot staten.

Hjetland har nå trukket seg som prosessfullmektig for staten i ankesaken til dette søksmålet.

– Risikovurderingen er av sentral betydning for behandlingen av Breiviks begjæring om prøveløslatelse, og for påtalemyndigheten er det viktig at det ikke hefter noen usikkerhet knyttet til hans rett til en rettferdig behandling av saken, skriver statsadvokat Hulda Karlsdottir i en epost til avisen.

Breiviks forsvarer, Øystein Storrvik, bekrefter at det er foreslått to nye sakkyndige. Retten har foreslått at saken utsettes til 18. november.

Breivik ble i 2012 dømt til 21 års forvaring med en minstetid på 10 år for terrorangrepene mot Oslo og Utøya 22. juli 2011. 77 mennesker ble drept i angrepene.

(©NTB)

22:41 i går NTB

→ Del

Politiet krever handling fra UiB i obduksjonskrisen

At det er stans i obduksjoner hos Gades Institutt ved Universitet i Bergen, bryter klart med politiets krav og forventninger, sier Vest politidistrikt.

I et brev ber politiinspektør Gunnar Fløystad universitetet om å klargjøre hvilke tiltak de skal gjøre for å sørge for at tjenestene de har avtale om, leveres, melder Bergens Tidende.

Per nå ligger det åtte avdøde som venter på å bli obdusert på grunn av kø hos Gades Institutt. Det er bare to rettsmedisinere som jobber ved instituttet, hvorav kun én av dem er i full stilling.

Fløystad påpeker i brevet at rettsmedisinske obduksjoner er avgjørende for å fastslå om et dødsfall har en naturlig årsak eller ikke.

– Det fremstår som svært alvorlig, og vi forventer at det løses straks, sier han til BT.

Christian Vedeler, instituttleder ved UiB, skriver i en epost til avisen at universitetet er i dialog med politiet, og at de jobber med å få løst problemet.

Han har tidligere opplyst at det pågår forhandlinger om virksomhetsoverdragelse av rettsmedisin til Helse Bergen. Vedeler mener rettsmedisin bør ligger under Helse Bergens avdeling for patologi, slik tilfellet er ellers i Norge.

(©NTB)

19:55 i går NTB

→ Del

Mann pågrepet etter alvorlig hendelse i Arendal

En mann i 30-årene er pågrepet i forbindelse med en alvorlig voldshendelse i Arendal.

– Foreløpige undersøkelser tyder på at politiet har kontroll på de involverte parter, opplyser Agder politidistrikt litt etter klokken 16.15.

Operasjonsleder Jarl Bernhard Nilsen sier til NTB at pågripelsen foregikk uten dramatikk, men ønsker ikke så si noe utover det.

Politiet meldte om hendelsen klokken 13.30. Da ble det opplyst at en person var skadd i en voldshendelse i Arendal, som politiet omtalte som alvorlig.

Den fornærmede ble tatt hånd om av helsepersonell og mottok førstehjelp, men ble senere fraktet til sykehus.

Mannens tilstand er fortsatt ukjent, men innsatsleder Jens Magne Hansen i Agder politidistrikt sier til Agderposten at den fornærmede, så vidt han vet, ikke er livstruende skadd.

– Det er ikke gjort beslag av våpen eller lignende, legger han til.

Samtlige av de involverte skal være kjenninger av politiet, ifølge Hansen.

19:54 i går NTB

→ Del

Rokering og nytt fjes i Støres nye regjering

Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

Det opplyser regjeringen i en pressemelding.

Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Myrseth (Ap) fra Troms forlater nå jobben som fiskeriminister og overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark blir dermed landets nye fiskeriminister.

De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på Slottet fredag.

Næss nytt ansikt

Næss er det nye ansiktet i regjeringen. Hun har sittet som stortingsrepresentant for Finnmark.

Hun ble valgt inn på Stortinget i 2021 og har ledet energi- og miljøkomiteen. Den nye fiskeriministeren har også vært Aps energi- og miljøpolitiske talsperson de to siste årene.

Før hun kom inn på Stortinget, var Næss ordfører i Hammerfest fra 2019.

Ekstraordinært statsråd

Kronprins Haakon holdt det ekstraordinære statsrådet på Slottet fredag ettermiddag, der statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjorde flere endringer i regjeringen.

Statssekretær Tore O. Sandvik (Ap) fra Trøndelag fortsetter som statssekretær for den nye næringsministeren. Det er klart etter dagens endringer i regjeringen.

Sandvik er tidligere fylkesordfører i Trøndelag (2003–2023).

Statsrådet startet klokka 15 etter at kronprins Haakon hadde landet etter sin utenlandsreise.

Statsråd uten regent

Tidligere fredag ble det for første gang siden 2007 avholdt statsråd uten regent. I statsrådet på Statsministerens kontor (SMK) på formiddagen fikk blant annet Anne Marit Bjørnflaten (Ap) avskjed i nåde som statssekretær for Vestre.

Grunnen til at statsrådet på formiddagen fant sted på SMK, er at kongen er sykmeldt og kronprins Haakon var på vei hjem fra USA.

Kong Harald er sykmeldt fram til 22. april etter sykdom og en operasjon hvor han fikk operert inn pacemaker. Slottet bekreftet tidligere fredag til NTB at sykemeldingen ikke utvides, og at kongen dermed er tilbake i arbeid mandag.

19:51 i går NTB

→ Del

16-åring har sittet åtte uker i varetekt: – Ikke optimalt

En 16-åring har i snart åtte uker sittet varetektsfengslet for et drapsforsøk i Os. Ikke optimalt, mener politiet, som ber om plass til ham hos barnevernet.

Gutten er siktet for å ha knivstukket en jevnaldrende gutt i Os utenfor Bergen 25. februar. Han har siden sittet i varetekt.

Fredag ba politiet om ytterligere to ukers varetektsfengsling av 16-åringen – og fikk medhold av retten, skriver NRK.

– Det gjør vi fordi vi ikke ønsker at han skal gå ute på gaten, sier politiadvokat Eli Valheim.

Valheim sier selv at varetektsfengsling er et inngripende tiltak mot mindreårige, og ikke optimalt.

– Det er ikke ønskelig at mindreårige sitter over lengre tid i varetekt. Dersom det hadde vært et tilbud til ham i dag fra barnevernet, hadde han blitt løslatt mot en institusjonsplass, sier Valheim.

(©NTB)

13:59 i går Lars Erik Larsen

→ Del

Anmeldt for truende atferd

Farsund kommune har anmeldt en person for å ha fremmet rasistiske uttrykk og utvist truende atferd mot en eller flere personer ansatt i kommunen.

Det kommer fram av en anmeldelse Lister24 har fått delvis innsyn i. Hendelsen skal ha funnet sted 22. mars på formiddagen.

12:19 i går NTB

→ Del

Kongen er tilbake på jobb på mandag

Kong Harald er tilbake fra sykmelding mandag 22. april, ifølge Slottets nettsider. Foto: Javad Parsa / NTB

Kong Harald er tilbake på jobb mandag 22. april, bekrefter Slottet til NTB.

– Kongen er tilbake i arbeid mandag, skriver kommunikasjonsrådgiver Sara Svanemyr i en epost.

På Slottets nettsider opplyser de at kong Harald skal ta imot forsvarssjefen i audiens på slottet mandag. Kronprinsen vil også være til stede.

Kong Harald fikk i mars operert inn hjerteregulator ved Rikshospitalet i Oslo etter å ha blitt syk på ferie i Malaysia.

Han har siden vært sykmeldt. I starten av april ble sykemeldingen forlenget med to uker, fram til 22. april.

Tirsdag sa dronning Sonja til NRK at kongens helse var «mye, mye bedre».

22:09 18.04.24 NTB

→ Del

Norge ga milliardstøtte til Ukraina i vinter

Gjennom vinteren har Norge donert militært materiell fra Forsvaret til Ukraina til en verdi på om lag én milliard kroner, sier forsvarsministeren.

– Krigen i Ukraina raser for fullt. Ukraina har stort behov for mer militært materiell. Norge har levert viktig materiell til Ukraina for å støtte dem i deres kamp mot Russland, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til VG.

– Vi og våre allierte er tydelige på vår langsiktige støtte til Ukraina. Ukraina kan stole på fortsatt solid støtte fra Norge, legger han til.

Støtten omfatter artillerigranater, panservernvåpen, mineryddere og støtte til vedlikehold av stridsvogner.

Den norske militære støtten er del av en bred internasjonal innsats blant allierte og partnerland. Dette er donasjoner av materiell fra forsvarssektoren, og donasjoner av materiell anskaffet direkte fra industrien.

De andre hovedsporene er trening og opplæring av ukrainsk personell, samt donasjoner av materiell anskaffet gjennom internasjonalt samarbeid og fondsmekanismer.

Tidligere i uken var utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) på besøk i Ukraina. Der kunngjorde han en ny nødhjelpspakke til 745 millioner kroner og lovet å jobbe for å få tak i mer luftvernvåpen til det krigsherjede landet.

21:12 18.04.24 NTB

→ Del

Lønnsforhandlingene mellom NJ og MBL fortsetter på overtid

Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) nådde ingen enighet før fristen klokken 20 torsdag, men fortsetter forhandlingene på overtid.

– Partene er enige om at det er grunnlag for å fortsette forhandlingene på overtid, skriver kommunikasjonsansvarlig Christine Tolpinrud i NJ i en epost til NTB.

Forhandlingene startet 16. april klokken 12.30, og fristen var torsdag klokken 20.

NJ-leder Dag Idar Tryggestad leder forhandlingene for fagforbundet. Han er tydelig på at reallønnsvekst er en prioritet.

– Det er penger, i ulike former, som er viktigst i dette oppgjøret, og målet er å opprettholde kjøpekraften til våre medlemmer. Samtidig må vi ta et oppgjør med hvordan vi håndterer skillet mellom jobb og fritid, sa han før forhandlingene startet.

Årets oppgjør er et hovedoppgjør. Det betyr at det forhandles både om penger og om tekstkrav.

Ifølge nettsidene deres, har NJ rundt 8500 medlemmer.

17:52 18.04.24 Olav Hoel

→ Del

En person lettere skadet etter trafikkulykke

Ulykken har skjedd i krysset ved fv 43 og Aunevik. Foto: Torrey Enoksen

Politiet i Agder meldte på X/Twitter klokken 17.48 torsdag at de har fått melding om en trafikkulykke på fv 43 Lyngdalsveien mellom Farsund og Lyngdal ved avkjørselen til Aunevik.

- To biler og to personer er involvert. Begge de involverte er våkne. Nødetatene rykker ut, opplyser operasjonsleder Øyvind Hægeland på X.

Ifølge operasjonslederen er en bil påkjørt i siden når den kom ut på Lyngdalsveien fra en sidevei, og ikke overholdt vikeplikten.

- Ambulanse er på stedet. En person lettere skadd. Trafikken passerer greit på stedet, opplyser Hægeland.

Operasjonslederen forteller at det er snakk om en eldre kvinne som brøt vikeplikten, og som også ble skadet og sjekket av ambulanse. Det var ifølge operasjonslederen uklart om vedkommende ble tatt med videre til legevakt eller sykehus for sjekk.

- På stedet fremstod det derimot ikke som noe alvorlig skade, sier Hægeland

Det er for øvrig 80-sone på ulykkesstedet. Politiet skal være ferdige på stedet.

Slik ser en av bilene ut. Foto: Torrey Enoksen

16:23 18.04.24 NTB

→ Del

Tiltak fra Statnett skal redusere prisforskjellene på strøm i Sør-Norge

Statnett skal gjennomføre tiltak for å minske prisforskjellene på strøm i Sør-Norge. Foto: Annika Byrde / NTB

Innbyggere i Agder og på Sørvestlandet måtte tidvis betale mer for strøm i fjor enn naboområdene. Nå gjennomfører Statnett tiltak for å minske forskjellene.

Blant annet skal de oppgradere ledninger slik at de tåler høyere temperatur og dermed kan overføre mer strøm.

– På sikt forventer vi at markedsutviklingen i Norge og Europa i kombinasjon med nettforsterkninger vil bidra til likere priser, sier Peer Olav Østli, konserndirektør for systemdrift i Statnett.

Statnett vurderer kontinuerlig ytterligere tiltak, opplyser Østli.

(©NTB)

16:22 18.04.24 NTB-AFP

→ Del

WHO om fugleinfluensa som smitter mennesker: – Enormt bekymringsfullt

Tilfeller der dyr har smittet mennesker med fugleinfluensa de siste årene, er enormt bekymringsfullt, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

WHOs sjefforsker Jeremy Farrar kommenterte situasjonen på en pressekonferanse i Genève torsdag.

Et pågående utbrudd av fugleinfluensaviruset H5N1 begynte i 2020 og har kostet titalls millioner tam- og villfugl livet.

Også pattedyr er blitt smittet, blant annet kyr og geiter, noe som overrasker eksperter ettersom man ikke trodde de var mottakelige for sykdommen.

Det har også vært noen hundre tilfeller der dyr har smittet mennesker. I disse tilfellene er dødeligheten «ekstraordinært høy», ifølge Farrar.

– Dette er fortsatt enormt bekymringsfullt, sier han.

– Den store bekymringen er selvfølgelig at syke ender og kyllinger, samt stadig flere pattedyr, skal smitte mennesker, og at viruset deretter skal kunne smitte fra menneske til menneske.

Det er foreløpig ingen bevis for at den nye fugleinfluensaen sprer seg mellom mennesker. Men fra starten av 2003 til 1. april i år har WHO registrert 463 dødsfall blant totalt 889 smittede mennesker i 23 land, noe som betyr at dødeligheten er på 52 prosent.

Farrar ber om at overvåkingen av sykdommen styrkes, og sier det pågår en innsats for å utvikle vaksiner og medisiner mot sykdommen.

Read Entire Article