Politianmeldte psykolog etter NRK-avsløring

2 hours ago 4



Vi har mottatt opplysninger om at vedkommende har praktisert som psykolog fra hjemmekontor i Norge, og har anmeldt til politiet slik at de kan ta stilling til de aktuelle forholdene, sier Sjur Lehmann som er direktør i Statens helsetilsyn.

Direktør i Helsetilsynet, Sjur Lehmann. Lehmann har på seg en lyseblå skjorte og ser inn i kamera

Direktør Sjur Lehmann i Statens helsetilsyn har fulgt opp saken mot psykologen til politiet.

Foto: Morten Andersen / NRK

Nidaros og NRK skrev i forbindelse med avsløringer i «Barnepsykologens hemmeligheter» at mannen var i Norge i flere måneder i 2024. I dette tidsrommet opplyste hans amerikanske arbeidsgiver at han fortsatt var tilgjengelig for fjernkonsultasjoner med pasienter:

Faksimile tatt fra klinikken i Washington sin nettside.

Ifølge Helsetilsynet kreves det norsk autorisasjon for å ha pasienter fra Norge.

Psykologen har vært uten autorisasjon i Norge siden 2020 da han ble straffet for tre seksuelle overgrep mot hunder. Psykologens advokat, Marit Lomundal Sæther, har ikke svart på spørsmål om netterapien eller den nye politianmeldelsen.

Kontaktet ikke anmeldt psykolog

Første gang Statens helsetilsyn anmeldte psykologen var i 2023. Psykologen ble oppringt og avhørt. Mannen i 50-årene erkjente å ha tatt psykologjobb i Nav i Oslo uten autorisasjon og fikk en bot for det.

Den nye anmeldelsen ble sendt til politiet i Trondheim i september i år. Der står det:

«Statens helsetilsyn ser svært alvorlig på at personer som ikke lenger har autorisasjon fortsetter å utøve virksomhet som helsepersonell.»

Ifølge politiadvokat Nils Kristian Grønvik ville en etterforskning være for ressurskrevende sett hen til alvorlighetsgraden i det Statens Helsetilsyn har anmeldt.

Politiadvokat Nils Kristian Grønvik har henlagt anmeldelsen fra Statens helsetilsyn.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Politiadvokat Nils Kristian Grønvik bekrefter at anmeldelsen ble mottatt og etterforsket. Grønvik opplyser at saken er henlagt på grunn av manglende bevis.

Politiet har vært i kontakt med Helsetilsynet, som opplyser at de ikke har klart å fremskaffe opplysninger som underbygger påstandene om ulovlige helsetjenester.

Nidaros og NRK har bedt politiet om innsyn i etterforskningen for å undersøke arbeidet.

Dette viser at verken den anmeldte psykologen, hans advokat eller noen arbeidsgivere har blitt kontaktet av politiet med spørsmål.

Politiadvokat Grønvik bekrefter at det ikke er foretatt andre etterforskningsskritt enn å ringe saksbehandleren som anmeldte på vegne av Statens helsetilsyn.

«Kunne ikke vært mer imponert»

Undersøkelser Nidaros og NRK har gjort, viser at psykologen har stått oppført med to arbeidsgivere i USA i løpet av året.

Den ene er et heldigitalt psykologsenter som tilbyr pasienter over hele USA behandling via internett. Psykologen er presentert på nettsidene. Der skrev en pasient i begynnelsen av august en tilbakemelding etter det som oppgis å være en fjernkonsultasjon med psykologen:

«Dr. NN var helt flott og lett å snakke med. Jeg kunne ikke vært mer imponert over tjenesten fra start til slutt. Anbefales høyt til alle.»

Da meldingen ble publisert, befant psykologen seg i Norge, viser timeplaner fra treningskjeden 3T hvor mannen regelmessig var instruktør i august.

Denne tilbakemeldingen på fjernkonsultasjon med den norske psykologen, ble publisert av en person i begynnelsen av august, ifølge datomerking.

Denne tilbakemeldingen på netterapi med den norske psykologen, ble publisert av en pasient eller kunde i begynnelsen av august 2024.

Foto: Skjermdump

Nidaros og NRK har bedt sjefen for psykologsenteret oppgi hvor mange flere pasienter psykologen har hatt fra hjemmekontor, uten å ha fått svar.

Advokat Marit Lomundal Sæther

Marit Lomundal Sæther er psykologens norske advokat. Her er hun avbildet i retten i en annen sak i september 2024.

Foto: Oliver Ivanowitz / NRK

Hans norske advokat Marit Lomundal Sæther har ikke svart på konkrete spørsmål om jobben ved det heldigitale senteret.

Helt uvitende

Psykologen har gjennom 2024 også vært ansatt ved klinikken Washington Anxiety Center i den amerikanske hovedstaden Washington DC.

Denne klinikken har oppgitt at psykologen utelukkende var tilgjengelig for pasienter via fjernkonsultasjoner mellom januar og april samt i sommer.

Arbeidsplaner fra treningskjeden 3T, viser at han var i Trondheim i store deler av disse fem-seks månedene. Washington Anxiety Centers ledelse har ikke svart på spørsmål om hvor mange pasienter han hadde fra Norge.

Psykologen fratrådte stillingen på dagen da ledelsen konfronterte ham med at han hadde erkjent skyld i to norske straffesaker og at han hadde vært uten autorisasjon siden 2020.

Klinikken har «vært helt uvitende om forholdene», skrev ledelsen til Nidaros og NRK.

Vurderer klage

Statens helsetilsyn har ikke tidligere vært kjent med saker hvor psykologer har tilbudt netterapi fra Norge etter å ha blitt avskiltet.

Ifølge påtaleansvarlig Nils Kristian Grønvik har politiet valgt å ikke forfølge saken fordi det vil være vanskelig å bevise, samtidig som forholdene ikke er alvorlige nok.

Politiet har valgt å ikke prioritere etterforsking i denne saken fordi rettspraksis viser at tilsvarende saker ikke har medført vesentlig straff, sett i forhold til hvor omfattende etterforsking som kreves for å avklare om det er begått straffbare forhold, sier han.

Statens helsetilsyn har ikke tatt stilling til om henleggelsen skal påklages, opplyser direktør Sjur Lehmann.

Ifølge politiadvokat Nils Kristian Grønvik er nå amerikansk politi varslet om forholdene fra anmeldelsen slik at de kan vurdere saken på sin side av Atlanterhavet.

Publisert 11.10.2024, kl. 13.24

Read Entire Article