Familien til drepte Jonas Aarseth Henriksen reagerer på bok

3 hours ago 4



«Drapet på Jonas – beretningen om et varslet mord» skal etter planen komme for salg i løpet av et par uker. Boken er skrevet av redaktør for podkasten Avhørt, Stein Morten Lier.

– Vi er opprørte over måten Avhørt går frem i denne saken. Det er en belastning for oss at dette kommer nå, og måten det gjøres på, sier Ivar Borgen, stefaren til Jonas.

Ivar Borgen, stefar til drepte Jonas Henriksen.

STEFAR TIL JONAS: Ivar Borgen.

Foto: Anders Haualand / NRK

Han forteller at familien føler at forfatteren prøver å «presse det siste ut av en sitron for å få mest mulig ut av saken».

– For oss er ikke dette en sak, for oss er dette en stor del av livet. Det at dette kommer opp nå, bare legger enda en byrde til det vi står i, sier Borgen.

Statsadvokat Vibeke Gjøslien har i et brev til forlaget Aschehoug bedt dem om å utsette publiseringen.

Gjøslien har skrevet brevet på vegne av forsvarsadvokatene Marius Dietrichson, Jon Anders Hasle, Andrea Wisløff, Geir Jesinsky, Stian Mæland og bistandsadvokat for familien Marijana Lozic.

Mener det er for tidlig

NRK har lest brevet til Aschehoug. Der skriver Gjøslien:

«På vegne av oss alle tillater jeg meg å rette en felles anmodning om at utgivelsen utsettes, primært til saken er rettskraftig avgjort i rettssystemet, men i hvert fall til vi har fått en dom i tingretten.»

Statsadvokaten skriver videre:

«Vi tenker særlig på faren for å påvirke vitner og faren for mistanke om forhåndsdømming.»

VG meldte om brevet først.

Advokat reagerer

Statsadvokat Gjøslien ønsker ikke å kommentere saken nå. Men det gjør advokat Dietrichson, som representerer en av de siktede mennene i saken.

– Det er ikke bokens omtrentlige omgang med faktum vi reagerer på.

Marius Dietrichson, nærfoto. Han står og snakker med noen vi ser bakhodet til. Dietrichson står til høyre i bildet og ser mot personen, som står til venstre. Han har på seg sort kappe, hvit skjorte og rødt slips.

Advokat Marius Dietrichson.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Dietrichson sier at forfatteren står fritt til å synse i vei om dette om det er slik at han ikke vil se mothensynene til det.

– Det vi reagerer på er tidspunktet. Det er for tidlig å utgi en bok nå, før saken kommer opp første gang, og til og med på et tidspunkt hvor tiltalespørsmålet ikke engang er avgjort. Det er altså ikke avgjort hvem som eventuelt blir tiltalt for hva. Vi har derfor i et felles opprop, bedt forlaget om å være sitt ansvar bevisst – og vente litt, sier Dietrichson.

– Flere feil

Ivar Borgen, stefaren til Jonas støtter Dietrichson.

– Vi reagerer på tidspunktet, men etter å ha lest manuset, så reagerer vi også på hvordan boken er skrevet.

– Vi opplever det er flere feil, sier Borgen.

Når NRK tar kontakt henviser forfatter Stein Morten Lier til forlaget.

Forlaget ønsker ikke å kommentere innholdet i brevet eller kritikken fra familien.

– Familiens bistandsadvokat har gjennom statsadvokaten henvendt seg til oss i et brev. Dette har vi foreløpig ikke tatt stilling til eller svart på og har følgelig ingen kommentar, sier Live Thorsen, forlagssjef for sakprosa i Aschehoug forlag.

Ingen tiltalt

Det har gått over et år siden Jonas Aarseth Henriksen ble funnet drept ved en hytte i Nes i Ådal.

Fem personer er siktet for drap eller medvirkning til drap. En av dem, en 29-åring fra Rena, sitter fortsatt varetektsfengslet.

Faksimile av cover til boka om drapet på Jonas Aarseth Henriksen.

Foto: Faksimile / Aschehoug

Ingen av de siktede erkjenner straffskyld.

Straffesaken er forhåndsberammet i tingretten i slutten av februar neste år.

Saken ligger nå på kontoret til statsadvokaten. Vibeke Gjøslien skal så sende sin innstilling til Riksadvokaten som tar ut eventuelle tiltaler.

Hei!

Mitt navn er Hans-Kristian Rangnes og jeg er journalist i NRK. Sitter du på informasjon i denne saken eller har noen spørsmål? Ta gjerne kontakt med på e-post eller kryptert via Signal på nummer 41 46 69 68.

Hvis du vil sende innspill, tips og informasjon kryptert og sikkert via NRKs ekstra sikre varslingsmottak kan du se hvordan du sender inn via NRKs SecureDrop her.

Publisert 11.10.2024, kl. 15.22 Oppdatert 11.10.2024, kl. 15.30

Read Entire Article