Plastposene blir dyrere igjen

1 week ago 11



Salget har ikke sunket nok, mener Handelens Miljøfond.

 Robert Reinlund / TV 2
DYRERE: Plastposene blir dyrere fra 1. mai. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Publisert 26.04.2024 15:24 Sist oppdatert 2 minutter siden

Prisen på plastposer i butikk kan øke nok en gang.

Posene koster 4,25 kroner i de fleste butikker i dag, etter at kontigenten ble økt i fjor sommer.

Øker fra 1. mai

Fra 1. mai øker Handelens Miljøfond kontigenten med en krone. Prisen på plastpose i butikk vil kunne øke med 1,25 kroner, ifølge NRK.

Prisen i butikk kan dermed bli 5,50 kroner. Det er butikkene som bestemmer prisen på posene, selv om kontigenten blir satt opp.

Årsaken til økningen er at Handelens Miljøfond mener at forbruket av plastposer ikke har sunket nok.

– Vi så at plastposesalget gikk den med 40 prosent sammenlignet med høsten året før. Samtidig økte salget på avfallsposer og handlenett, men etter jul ser vi at statistikken har flatet ut, sier daglig leder Cecilie Lind i Handelens Miljøfond til NRK.

Organisasjonen ønsker at nordmenn skal redusere bruken av plastposer til 40 plastposer per innbygger innen utgangen av 2025. Nå bruker nordmenn ca. 80 plastposer hver i året.

 Christian Roth Christensen / TV 2
ØKER: Kontigenten på plastposer øker fra 1. mai. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Nedgang på 35 prosent

Siden prisen økte i august i fjor, har Meny hatt en nedgang i posesalg på 35 prosent.

– Det er en gledelig nedgang som i perioden tilsvarer 11 millioner poser. På årsbasis om trenden fortsetter så betyr det at vi minst sparer 15 millioner poser, og det er bare i Meny, sier bærekraftansvarlig i Meny, Kenneth Skauge.

I samme periode har salget av gjenbruksposer eksplodert. I år er salget på 800 prosent mot samme periode i fjor. Salget av avfallsposer på rull har økt med 130 prosent fra august og frem til april i år.

– Avfallsposene er billigere og mer miljøvennlige enn plastbæreposene, så dette er en ønsket utvikling. Vi er imponert over hvordan våre kunder har tilpasset seg og aktivt velger mer bærekraftige alternativer, sier Skauge.

Read Entire Article