Person alvorlig skadet etter påkjørsel på Majorstuen
En person ble fraktet til sykehus etter å ha blitt påkjørt av en bil i Majorstuakrysset i Oslo.
Politiet rapporterte om hendelsen tidligere mandag kveld, klokken 18.59.
– Pasienten fremstår som alvorlig skadet, og blir ivaretatt på sykehus, skriver politiet i Oslo.
Føreren av personbilen blir pågrepet, skriver de.
– Vi jobber fortsatt med innhenting av vitneopplysninger, og det er uavklart hvordan ulykken skjedde pr. nå.
Til NTB sier operasjonsleder Gabriel Langfeldt til at bilføreren er utenlandsk statsborger, og at pågripelsen skyldes unndragelsesfare. Ulykken skjedde i et fotgjengerfelt.
Veien er åpen for øvrig trafikk.
SSB hardt ut mot regjeringens CO₂-kompensasjonsforslag
SSB-sjef Geir Axelsen er usedvanlig skarp mot regjeringen i et høringssvar. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB
Statistisk sentralbyrå (SSB) vurderer om regjeringens CO₂-kompensasjonsordning bør klassifiseres som potensielt miljøskadelig, ifølge et høringssvar.
«Ordningen slik den er i dag, oppfyller ikke kravene til å klassifiseres som et positivt miljøtiltak,» skriver SSB-sjef Geir Axelsen i et høringssvar ifølge Dagens Næringsliv.
I vår la regjeringen frem en avtale som sikrer kraftkrevende industri 50 milliarder kroner frem til 2030 i CO₂-kompensasjon. Mye av støtten har tilfalt Norsk Hydro, som fikk utbetalt over tre milliarder kroner for 2023.
Avtalen har nå vært på høring, og Axelsen går så langt som å si at SSB nå vurderer om den bør klassifiseres som potensielt miljøskadelig.
ICC iverksetter granskning av sin sjefanklager
Sjefanklager Karim Khan i Den internasjonale straffedomstolen (ICC), her på et blide fra 2023. Foto: Arkivfoto: Peter Dejong / AP / NTB
Den internasjonale straffedomstolen (ICC) skal iverksette en gransking av domstolens sjefanklager Karim Khan etter anklager om grenseoverskridende adferd.
– En ekstern granskning skal iverksettes for å sikre en fullstendig uavhengig, upartisk og rettferdig prosess, heter det i en uttalelse fra domstolen mandag.
Hva anklagen går ut på, er ikke kjent, men ifølge kilder med kjennskap til saken dreier det seg om grenseoverskridende adferd av seksuell art, ifølge Reuters.
Britiske Khan sier han vil samarbeide med granskerne, samtidig vil han fortsette i rollen som domstolens sjefanklager, en stilling han har hatt siden juni 2021.
Italia får ikke sende asylsøkere til Albania
En domstol i Roma har stoppet regjeringens forsøk på å sende migranter til Albania og fastslår at saken må avgjøres i Den europeiske menneskerettsdomstolen.
Beskjeden er et nytt nederlag for statsminister Giorgia Melonis sterkt kritiserte avtale om å sende migranter til leirer i Albania mens de venter på at asylsøknaden skal behandles i Italia.
Sju migranter som sto klar til å sendes til Albania, blir dermed i Italia inntil videre.
Melonis første avtale med Albania i november i fjor ble også avvist av en italiensk domstol, og tolv migranter som allerede var sendt til Albania, ble dermed tilbakeført til Italia.
I oktober godkjente regjeringen en ny lov som skulle imøtekomme domstolenes innvendinger, men også den er nå avvist av retten.
Domstolen baserer seg på et vedtak i EU-domstolen nylig som sier at deler av land utenfor EU ikke kan klassifiseres som sikre om ikke hele landet er sikkert.
Fare for streik blant ansatte i fagforeninger
Denne uken møtes Handel og Kontor (HK) og Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening (AAF) hos Riksmekleren for å prøve å bli enige i årets lønnsoppgjør.
HK brøt forhandlingene med AAF i oktober, skriver Fri Fagbevegelse. AAF representerer arbeidsgiverne i arbeiderbevegelsen. Det vil blant annet si LO-forbundene, flere fagforeninger, Arbeiderpartiet, SV, Rødt og deres ungdomspartier.
HK representerer de som er ansatt i disse virksomhetene. Totalt forhandler HK for rundt 1.300 medlemmer.
Hvis partene ikke blir enige, blir det streik fra torsdag blant 266 medlemmer:
– 120 medlemmer ansatt i Fagforbundet
– 129 medlemmer ansatt i LO
– 17 medlemmer ansatt i Norsk Arbeidsmandsforbund
Meglingen skal foregå tirsdag og onsdag.
Trump gir Stephen Miller sentral rolle i administrasjonen
Stephen Miller under et Trump-rally i New York oktober 2024. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB
Donalds Trumps tidligere rådgiver, Stephen Miller, er ifølge flere medier utnevnt til visestabssjef i sin påtroppende administrasjon. Han blir med dette en del av staben i Det hvite hus, ifølge CNN.
Visepresident J.D. Vance gratulerte Miller på X og skrev: «Dette er nok et fantastisk valg av presidenten».
Miller var seniorrådgiver i Trumps første periode og har vært en sentral skikkelse i mange av hans politiske beslutninger.
Miller hjalp til med å lage mange av Trumps taler om innvandring, ifølge blant annet AP og CNN.
I et intervju med New York Times fra 2023 fortalte Miller om detaljerte planer om massedeportasjon av ulovlige innvandrere i USA som et av virkemidlene i Trumps neste presidentperiode.
En rekke toppsjefer i staten deltar på Forsvarets sjefskurs
Pål Lønseth er blant deltakerne på Forsvarets sjefskurs til våren. Foto: Terje Pedersen / NTB
En rekke toppsjefer i staten og to stortingsrepresentanter er blant deltagerne som er plukket ut til Forsvarets høgskole sjefskurs våren 2025.
Blant navnene som er nevnt på listen, er Økokrim-sjef Pål Lønseth fra Kristiansund, Avinor-konsernsjef Abraham Foss fra Hvittingfoss og Helse Nord-direktør Jonny Lennart Brodersen fra Bodø, skriver Forsvarets Forum.
To stortingsrepresentanter skal også være med. Disse er Odd Harald Hovland (Ap) fra Bømlo og Tor André Johnsen (Frp) fra Hamar.
Temaet for vå
USA vil forsøke å inngå klimaavtale før Trump
John Podesta, USAs klimautsending, på en pressekonferanse i Baku mandag. Foto: Joshua A. Bickel / AP / NTB
USAs klimaforhandlere vil kjempe for en avtale om klimafinansiering til fattige land før Donald Trump blir president på nyåret.
Det sier USAs klimautsending og sjefforhandler John Podesta på klimatoppmøtet COP29 i Aserbajdsjan.
– Vi er her for å jobbe, og vi er oppsatt på å få et vellykket resultat, sa Podesta på en pressekonferanse i Baku mandag.
Han uttrykker også stor frustrasjon over at Donald Trump igjen blir USAs president, en mann som mange regner som en klimafornekter. Podesta mener det vil få store konsekvenser for klimaet.
– For dem som er engasjert i klimaambisjoner, var forrige ukes resultat en bitter skuffelse. Det er klart at den neste administrasjonen kommer til å ta en u-sving i disse spørsmålene, sier han.
Men han understreker at amerikanerne kommer til å fortsette klimaarbeidet i delstater og på lokalt nivå.
– Dette er ikke slutten på vår kamp for en renere og tryggere planet. Kampen er større enn ett valg og én politisk syklus i ett land, sier han.
Publisert: 19.11.2020 15:20 | Oppdatert: 18.09.2024 09:28