Peker på Haaland som mulig kaptein: – Nødt til å være en leder

1 month ago 23



Den spanske stjernemanageren sier måten nordmannen gjorde sin inntreden på var en overraskelse for dem alle.

 Erling Braut Haaland (24) trenger ikke kapteinsbindet for å være en leder, sier trener Pep Guardiola. Foto: Phil Noble / Reuters / NTB
  • Jens Friberg, VG

    Jens Friberg, VG

Publisert: 30.08.2024 23:30 | Oppdatert: 30.08.2024 23:48

– Rollen hans er større. Han kjenner miljøet og spillerne bedre, og hvordan vi lever her. Det er normalt. Hvis han blir lengre, blir han en av kapteinene i laget. Det er en normal utvikling.

Det svarer Manchester City-manager Pep Guardiola på VGs spørsmål før kampen mot West Ham lørdag kveld.

Den siste tiden har en ny bok om det indre liv i Manchester City illustrert hvordan Erling Braut Haaland (24) tok garderoben med storm da han kom fra Borussia Dortmund sommeren 2022.

Les saken her: Anerkjent forfatter om Haaland: – Alle forventet at han skulle være sjenert

Han organiserte en WhatsApp-gruppe, og gled sømløst inn i en sosial gruppe flust av superstjerner. Noe endret seg, sier flere nøkkelpersoner fra klubben i boken «The Pep Revolution».

– Vi trenger ikke snakke om hvordan han er på banen. Hvordan han er utenfor banen, det var en overraskelse for oss alle, utdyper Guardiola fredag.

Men synes du Haaland er undervurdert?

I sommer var jærbuen en av få seniorspillere på lagets turné til USA. Det førte til at han bar kapteinsbindet gjennom oppkjøringskampene.

Men ser Guadiola for seg Haaland som en kaptein også i hverdagen?

– Han er nødt til å være en leder, absolutt. Når du spiller alle kampene og er så aktiv på banen ... det er ledere som ikke snakker så mye, men er ledere likevel. Når du ser et problem på banen, må du bryte inn. Du trenger ikke kapteinsbindet for å være en leder. Steg for steg kommer det til å skje, sier Guardiola.

– Å være kaptein var fantastisk, jeg nøt det. Vi har en kaptein i laget, men det er så mange ledere i dette laget, sa Haaland selv etter serieåpningen mot Chelsea.

Kyle Walker har fungert som Citys kaptein etter Ilkay Gundogan dro til Barcelona sommeren 2023, men tyskeren returnerte til de lyseblå nylig.

Kroppspråket får applaus etter dette:

Haaland har startet sesongen i fryktinngytende form. Fire mål på to kamper, og han sprudler av overskudd.

Guardiola tror ikke han har sett nordmannen i bedre forfatning.

– Denne sesongen føler han seg ... woof. Da han kom fra Dortmund, hadde han mange problemer og skader. Forrige sesong tror jeg han slet etter suksessen som hadde vært, sier Guardiola og viser til da de nettopp hadde vunnet «The Treble».

Men også Guardiola har fått med seg at Norges noe belastende bortekamp i Kasakhstan til uka.

– Han spiller en kamp i uka nå, men han kommer til å bli sliten. Nå (etter helgens kamp) skal han spille Nations League med Norge og det er en ti timer lang flytur, sier Guardiola.

Selv om Haaland-feberen definitivt er tilbake her på balløya, er det ett tema man ikke ser ut til å bli kvitt: Hvor deltakende Haaland skal være i Citys oppbyggende spill.

Guardiola selv sier at det er naturlig at spillestilen endrer seg nå som nordmannen begir seg ut på sesong tre. Og avslørte sist helg at de hadde hatt en alvorsprat om hans defensive jobbing fra spissplass.

Men ikke hvis det går på bekostning av hans store styrker.

– Hans evner ligger i styrken, forståelsen, kraften og det han er en målmaskin. Vær så snill, aldri endre det. Han kan ikke miste det, sier Guardiola.

Lørdag klokken 18.30 spiller Manchester City mot West Ham i London. Kampen sendes på Viaplay, og kan følges i VG Live. Forrige møtet det endte det med noen overraskende store Haaland-misser:

Read Entire Article