Andre påskedag døde Pave Frans i sitt eget hjem i St. Marthas hus i Vatikanet.
Etter lang tids sykdom overrasket Pave Frans da han talte under messen på Petersplassen dagen i forveien.
Siden pave Frans døde, har han hvilt i Peterskirken. Der har det vært mulig å besøke han.
Foto: Carlos Barria / Reuters / NTBMorgenen etter døde han av hjertesvikt etter et slag, opplyste Vatikanet.
I dag er 50 verdensledere og tusener av tilskuere fra verden over samlet for å hedre Pave Frans.
Utenfor Peterskirken i Vatikanet har det samlet seg store folkemengder. Det er ventet at rundt 250.000 mennesker vil fylle Petersplassen under begravelsen.
– Vi kom i går kveld og har ventet hele natten. Dette er viktig fordi paven er sentrum, han samler alle kristne. Det er sterkt å følge ham i hans siste tid her, sier tilskuer Maria Fierro til Reuters.
Minst 2000 uniformerte politimenn er også på plass for å ivareta sikkerheten. I tillegg patruljerer også sivilkledd politi i området.
Har bedt om en nøktern begravelse
Pave Frans har bedt om en nøktern begravelse. Han har ytret et ønske om å bli gravlagt i en vanlig kiste uten så mye utsmykking.
Det bestemte han seg for i april i fjor og bad da om å bli begravet «som enhver sønn eller datter av kirken».
Begravelsen er tradisjonelt sett senest seks dager etter hans død, og markerer da starten på en ni dager lang sørgeperiode.
Det er i den mindre Santa Maria Maggiore-kirken at pave Frans skal begraves. Mange andre paver har blitt begravet i Peterskirken.
Brøt tradisjoner
Lørdag klokken 10 lokal tid vil det være en utendørs gudstjeneste på Petersplassen som skal bli ledet av kardinalen Giovanni Battista Re. Her skal statsoverhoder fra hele verden delta sammen med tusener av troende.
Det er kardinalene i Den katolske kirke som bestemmer akkurat hvordan seremonien blir.
Kardinalen Giovanni Battista Re i begravelsen til pave Frans`forgjenger pave Benedikt i 2022. I bakgrunnen sitter Pave Frans.
Foto: YARA NARDI / Reuters / NTBEtter at messen er ferdig vil paven fraktes i prosesjon til kirken der han skal begraves. Og det er i kirken Santa Maria Maggiore i Roma.
Vanligvis har pavene blitt begravet under Peterskirken i Vatikanet.
Pave Frans valgte derimot å bli gravlagt i Santa Maria Maggiore-kirken, også kjent som Den store Maria-kirken. Dette er en kirke som har stått pave Frans nær og som han har brukt mye tid i.
Allerede fra søndag vil man kunne besøke pavens grav.
Reisende fra hele verden
Det kommer over 50 statsledere og 130 delegasjoner fra ulike land for å delta i begravelsen.
Fra Norge deltar kronprinsparet og utenriksminister Espen Barth Eide.
Det gjør også USAs Donald Trump, Frankrikes Emmanuel Macron, Ukrainas Volodymyr Zelenskyj, EUs Ursula von der Leyen, og FN Antonio Guterres.
Publisert 26.04.2025, kl. 08.58 Oppdatert 26.04.2025, kl. 09.29