Pauser i Gaza-krigen fra søndag

1 month ago 19



Fra søndag skal barn i Gaza vaksineres mot polio, men for noen av dem er det allerede for sent.

 Abdel Kareem Hana / AP / NTB
POLIO: Familien til ett år gamle Abdel-Rahman er tvangsflyttet til en teltleir i Deir al-Balah sentralt i Gaza. Ettåringen har fått polio. Foto: Abdel Kareem Hana / AP / NTB

Publisert 30.08.2024 04:03

Israel og Hamas har begge samtykket til tre dagers pause i kampene i Gaza for at innbyggerne skal vaksineres mot Polio. Israelske myndigheter bekrefter til CNN at vaksineringen starter søndag. Også en talsmann fra Hamas bekrefter at de vil ta pauser i kampene og samarbeide med internasjonale organisasjoner for å sikre vaksineringen. 

Tre pauser i tre soner

Vaksinasjonen skal skje i tre separate soner, tre dager i hver sone, mens vaksineringen pågår. Programmet skal iverksettes søndag, og pausene skal vare mellom seks om morgenen og tre om dagen, uttalte talsmann for Verdens helseorganisasjon WHO Rik Peeperkorn torsdag. 

Ifølge Peeperkorn begynner pausen i det sentrale Gaza med tre daglige opphold i kampene for å få satt vaksiner. Deretter blir det opphold i kampene sør i Gaza, og til slutt nord i Gaza. 

Peeperkorn la til at det blir mulig å utvide pausen i hver sone til en fjerde dag hvis det blir nødvendig. 

Ny vaksinasjon om fire uker

Peeperkorn opplyser at vaksineringen må foregå i to runder med et fire ukers intervall mellom den første og den andre dosen. 

Målet med kampanjen er å vaksinere omtrent 640 000 barn under 10 år med to doser hver. 1,26 millioner doser vaksiner er allerede fraktet til Gaza. 

Ifølge CNN har USAs utenriksminister Antony Blinken lagt press på Israels statsminister Benjamin Netanyahu i deres møte forrige uke, og krevd at polio-vaksinasjonen må skje. 

Gutten (1) er det første bekreftede tilfellet på 25 år

Lever i en krigssone

Angrepene mot Gaza pågår med full styrke. Ifølge palestinske helsemyndigheter er 77 palestinere drept i israelske angrep de siste 24 timene. FNs matvareprogram har stanset forflytninger på Gaza etter at en tydelig merket FN-transport ble skutt ti ganger av israelske styrker på et militært sjekkpunkt. 

 BASHAR TALEB / AP / NTB
KHAN YUNIS: I forbindelse med skolestart markerte barn i Gaza at de ikke har noen skole. Barna sør i Gaza vil etter planen få poliovaksiner etter tre dager med vaksinasjon sentralt i Gaza. Foto: BASHAR TALEB / AP / NTB

Antall drepte er ifølge palestinske helsemyndigheter nå 40 602 mennesker, og 93 855 er såret siden angrepet på Israel den 7. oktober i fjor. 

Det pågår forhandlinger om våpenhvile og utveksling av fanger og gisler mellom Israel og Hamas, men forhandlingene har vært stagnert siden en rekke gisler ble frigitt i bytte mot palestinske fanger i fjor. 

Denne uken iverksatte Israel en militæroperasjon på den okkuperte Vestbredden, noe FNs generalsekretær har fordømt. 

Read Entire Article