Partilederdebatten direkte: – Lover sol, får styrtregn

1 month ago 23



I nyttårstalen lovet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at folk flest vil få bedre råd. Nå sier han at vendepunktet er kommet i norsk økonomi.

Hvem tror folk vil få bedre råd, spurte Fredrik Solvang ved inngangen til debatten.

– Jeg vil rekke opp hånden på det også, sa Støre, som i fjor ble ganske ensom da han gjorde det samme på spørsmålet om Norge er i rute til å nå klimamålet.

Denne gang fikk han selskap av finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Høyre-leder Erna Solberg, mens de øvrige var langt mer nølende i sin optimisme. Rødt-leder Marie Sneve Martinussen viste til at regjeringen har sagt det før, at folk snart skal få bedre råd.

– Det er kanskje ikke så rart, for hvis værmelderen står hver eneste dag om sommeren og lover sol og 30 grader, og så blir det styrtregn, så tror du til slutt ikke på det, sa Martinussen.

Rente og dyrtid

Tidligere i dag ble det klart at Norges Bank holder renta uendret, den norske krona er svak målt mot andre valutaer og prisene stiger. I tillegg står mange unge helt utenfor jobb eller utdanning.

Trygve Slagsvold Vedum, partileder Senterpartiet og Jonas Gahr Støre, partileder Arbeiderpartiet

Vedum og Støre under kveldens debatt.

Foto: William Jobling / NRK

Høyre-leder Erna Solberg sier hun håper statsministeren har rett, men sikker er hun ikke på at folk flest vil få bedre råd. Frp-leder Sylvi Listhaug gikk enda lenger.

– Dere har har stått her i tre år og lovet at folk skulle få det bedre, mens det som har skjedd, er at folk har fått redusert økonomisk handlefrihet, sa hun.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum medga at det har vært tøffe regnværsdager. og at mange har fått det krevende.

– Men istedenfor å øke barnehageprisene, har vi redusert barnehageprisene. Istedenfor å øke prisene på SFO, har SFO blitt gratis i kjernetida, sa han.

Ungdomskriminalitet

Partilederdebatten i Arendal markerer starten på den lange valgkampen fram til stortingsvalget neste år. Sykmeldingen til Olaug Bollestad gjør at KrF-nestleder Dag Inge Ulstein stiller som vikar, ellers er alle de ni stortingspartiene med unntak av Pasientfokus representert med partilederen sin.

Dag Inge Ulstein, Kristelig Folkeparti

Dag Inge Ulstein er vikar for partileder Olaug Bollestad (KrF).

Foto: William Jobling / n647304

I tillegg til personlig økonomi og flere dueller om ulike temaer, er det ventet at ungdomskriminalitet og regjeringens ferske perspektivmelding blir del av kveldens debatt fra kulturhuset i Arendal.

Publisert 15.08.2024, kl. 20.15 Oppdatert 15.08.2024, kl. 21.28

Read Entire Article