Palestina vil bli FN-land –USA sier nei

1 week ago 14



Avstemming i Sikkerhetsrådet:

USA har lagt ned vet mot en avstemming i generalforsamlingen, som kunne åpnet dørene for Palestina. De får fortsatt ikke sitte i FN.

 Spencer Platt / Getty Images via AFP / NTB
KAMPROP: Aktivister i protest mot israelsk bombing av Gaza, under en demonstrasjon i FN-byen New York forrige fredag. Foto: Spencer Platt / Getty Images via AFP / NTB

Publisert 18.04.2024 23:36 Sist oppdatert 21 minutter siden

USA har lagt ned veto mot avstemming om et palestinsk Nato-medlemskap torsdag. Det melder blant andre AFP og Reuters. Av de 15 medlemmene i FNs sikkerhetsråd, stemte 12 for, mens Storbritannia og Sveits avsto fra å avlegge sin stemme.

Palestina er per i dag kun en observatørstat i FN. I 2011 startet landets søknad om medlemskap, men den har blitt stående på vent.

Et FN-medlemskap ville i praksis gjort at Palestina anerkjennes som eget land.

Det var på forhånd ventet at avstemmingen ville falle gjennom. 

 Raneen Sawafta / Reuters / NTB
GATEMARKED: Palestinere forbereder seg på feiringen av Eid al-Fitr, i byen Nablus på den palestinske Vestbredden i starten på april. I år ble feiringen holdt i en vanskelig tid for Palestina. Foto: Raneen Sawafta / Reuters / NTB

FNs sikkerhetsråd må nemlig først si ja søknaden for at Palestina kan gå videre i prosessen mot medlemskap. Det var også ventet at USA – som er Israels nærmeste allierte – ville legge ned veto. Det har kun de permanente medlemmene av sikkerhetsrådet har mulighet til.

Sikkerhetsrådet har allerede vedtatt en resolusjon som krever umiddelbar våpenhvile og betingelsesløs frigivelse av alle gisler i Gaza. USA avsto da fra å stemme.

USAs linje er at et fritt og uavhengig Palestina må oppstå som følge av forhandlinger med Israel – ikke gjennom avstemming i FN.

– Normalisering 

Jon Hanssen-Bauer er tidligere ambassadør til Israel og spesialrepresentant for Midtøsten. Han forklarer:

– USA arbeider aktivt for å hindre at dette kommer opp til avstemming, men det er mange diplomatiske initiativ nå som prøver å roe situasjonen på den militære fronten ned, sier tidligere ambassadør til Israel, Jon Hanssen-Bauer, til TV 2.

Med sin veto, har USA lyktes i å stanse avstemmingen i Sikkerhetsrådet.

Hanssen-Bauer mener likevel at en normaliseringsplan i regi av USA og gulfstatene er det beste håpet for stabilisering i regionen, og at det forutsetter at det tas skritt mot en fremtidig tostatsløsning. 

– Men en tostatsløsning er ikke innen rekkevidde på kort sikt, sier Hanssen-Bauer, og peker på alle de enorme utfordringene regionen står i akkurat nå.

Hvis Sikkerhetsrådet overraskende godkjenner søknaden om Palestinas medlemskap, går den videre til Generalforsamlingen for godkjenning.

129 må si ja

Om Sikkerhetsrådet en gang i fremtiden vil klare å stemme gjennom Palestinas medlemskapssøknad, trengs det fortsatt en svært så bred enighet:

I Generalforsamlingen kreves det nemlig to tredjedels flertall blant de 193 medlemslandene for å godkjenne en søknad. Det betyr at hele 129 av medlemslandene må gi Palestina sitt ja.

Et land kan ikke bli medlem av FN med mindre både Sikkerhetsrådet og Generalforsamlingen godkjenner det.

Tidligere denne måneden uttalte USA at etablering av en uavhengig palestinsk stat bør være resultat av direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne, og ikke via FN.

As a follow up to the draft resolution the admission of the State of Palestine to the UN, the Arab Group released a statement calling on all SC members to heed the global calls and approve #Palestine membership 🇵🇸🇺🇳 pic.twitter.com/JR3GGSia58

— State of Palestine (@Palestine_UN) April 17, 2024

Den palestinske selvstyremyndigheten søkte opprinnelig om FN-medlemskap i 2011.

Norsk ja-løfte – med forbehold

Norge er ett av landene som fremdeles ikke formelt har anerkjent Palestina som et eget land, men statssekretær Andreas Kravik (Ap) i Utenriksdepartementet bekreftet onsdag til NRK at Norge vil si ja til Palestina som medlem av FN – om saken havner til avstemming i Generalforsamlingen.

– Vi har vært helt tydelig på at dersom Sikkerhetsrådet klarer å samle seg bak en søknad fra palestinerne om medlemskap i FN og den vil bli forelagt generalforsamlingen, vil vi stemme for det, sier Kravik til NRK.

Kravik presiserer at Norge vil kreve at en palestinsk uavhengighet må innebære at de kan eksistere side om side med Israel. Det må «gi momentum til en tostatsløsning», forklarer han.

– Dersom Sikkerhetsrådet hadde samlet seg bak en søknad, er det momentumet ivaretatt. Da vil vi naturligvis støtte et medlemskap, sier Kravik til statskanalen.

Read Entire Article