På tide å tukle med skoleferiene

3 weeks ago 18



Man får det i fleisen straks man får barn: Arbeidslivet og livet med barn passer ikke perfekt sammen. Første oppdagelse kommer gjerne i det ungen ikke får barnehageplass samtidig som man skal tilbake i jobb.

Og sånn fortsetter det. Planleggingsdagene kommer som julekvelden på kjerringa og hvor skal ungen være alle de sommerukene man ikke har ferie selv?

Bare de med fleksible jobber og flere friske og engasjerte besteforeldre i umiddelbar nærhet surfer lett gjennom.

Alle andre sliter. Det vil alltid være sånn. Prosjektet å få barn innebærer halvgode løsninger, kreativitet, dårlig samvittighet og hjelpsomme støttespillere. Selv ikke de villeste fantasiene om en maksimalistisk velferdsstat kan endre på det.

 Paul Kleiven / NTBHøstferie kan være idyllisk. Men skolenes ferier kan også være en kabal som ikke går opp. Foto: Paul Kleiven / NTB

Skolebarn har mye mer fri enn foreldrene. Sånn må det også være. De fleste barn tåler godt noen middels godt organiserte ferieuker, ofte bedre enn foreldrenes behov for kontroll og orden tilsier.

Når det er sagt: De norske skoleferiene er ikke noen ideell match med familielivet. Det er en grunn til at debatten kommer igjen og igjen. For er vi sikre på at alle feriene har rett lengde og at avstanden mellom dem er riktig når vi ikke lenger trenger å ta hensyn til når potetene må opp av jorda?

Listen over forslag som har vært oppe de siste årene er lang:

Fleksible fridager istedenfor vinterferie. Droppe høstferien. Kutte i sommerferien. Slå sammen vinterferie og påskeferie. Flere feriedager til småbarnsforeldre.

Anja Ninasdotter Abusland (Sp) mener det er på tide med en gjennomgang av hele ferieåret, for å se på når det er best for barn, foreldre og lærere å ha ferieFoto: Privat / Privat

Alle forslagene har så langt endt med ingenting. Det blir en gøyal debatt, og så stokker vi kortene til neste feriekabal. Som noen steder blir vanskeligere enn året før, når man oppdager at sommerferien har gått fra åtte til ni uker.

Det eneste vi får er noen lokale, kortvarige endringer, av helt andre grunner enn hensynet til familier eller arbeidslivet.

I Trøndelag flytter de neste års vinterferie så den sammenfaller med VM i ski. Sånt er jo artig.

Og i bergensområdet slo de sammen påske- og vinterferien i 2016 fordi påsken falt så tidlig det året. Det ble et spetakkel uten like og skjer neppe igjen.

Det er altfor lett å avvise alle forslag til endringer. Lærere, arbeidsgivere, foreldre, barn og turistnæringen har ulike og motstridende interesser. I tillegg kommer to millioner individuelle preferanser.

For et ork å ta hensyn til alt det! Men det er interessemotsetninger politikken er satt til å løse.

Det er på tide med en gjennomgang av hele ferieåret i skolen, slik Senterpartiets Anja Ninasdotter Abusland vil.

Se på lengden på og plasseringen av hver av feriene, og gjerne antall skoledager totalt. Det blir styr, men det er på tide.

MDG-politiker Lan Marie Berg vil gi alle foreldre med små barn en ekstra ferieuke. Foto: Emilie Rydning / VG

Noen argumenter er dessuten ganske tunge. Som Therese Sollien i Aftenposten har pekt på, er det ikke høstferien som er det store problemet. Det virkelige problemet er den lange, lange sommerferien. Ungene glemmer i løpet av åtte uker. De mister noe av det de har lært.

Den lange ferien har også noen usosiale sider. For barn i familier med dårlig råd og begrenset mulighet til aktiviteter, er to måneder uten skole lenge.

Selvsagt er det sunt å kjede seg litt og lære seg å finne på ting selv, men det kan gli over i usunn lediggang.

Selv om småbarnsforeldre kan synes det er vanskelig å få ferien til å gå opp, vet de med større barn at den virkelige floken kommer senere.

Det går greit så lenge ungene er i barnehage eller SFO, med langt færre feriedager enn skolen. For hvor lenge er det egentlig greit at femteklassing er på selvstyr? En hel høstferie, eller en halv? Tre uker om sommeren?

Alt avhenger av barnet, av omgivelsene, hva vennene gjør, og til slutt hva som er praktisk mulig. Men det er noen ekte problemer her, som handler om mer enn foreldrenes evne til å organisere og eventuelt gi litt slipp.

Ulike typer ferieskoler er en del av bildet her. Kommuner, idrettslag og andre har mange steder helt fine tilbud som kompenserer litt. Men sommerskoler av variert kvalitet løser ikke problemet, som er at den ekte skolen logger av for lenge.

Hva tenker du?Bør skoleferiene endres? aNei, det fungerer fint slik det er nå. bNei, alle med små barn bør heller få en ekstra ferieukecJa, det er for mye styr med så mange og lange ferier

Lan Marie Berg (MDG) vil gi småbarnsforeldre en uke ekstra fri. Det hadde unektelig hjulpet mange foreldre. Spørsmålet er bare hvem som rekker opp hånda for å jobbe mer for å betale for den ferien.

Mens vi venter på den hånda, har vi tid til å gjøre noe med utdaterte skoleferier.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article