På det meste har jeg stått her i opptil 15 minutter, uten tegn på grønt lys

2 hours ago 3



I det siste har det vært debatt rundt dette med sykkelveier og tilrettelegging for syklende i Kristiansand.

Her, i lyskrysset ved jernbanen, stod jeg gjennom fem lyssykluser, uten grønn pil, skriver innsenderen. Foto: Mattias Johannessen

I lys av dette ønsker jeg nå å sette fokus på noe annet som er like viktig, og det er trafikkreglene. Og hvordan det som skal være våre mest grunnleggende trafikkregler, ikke ivaretar syklende, eller at de er i trafikken.

Det er nok få trafikkregler som er mer grunnleggende enn lyssignaler. Rødt, gult, grønt – vi vet alle hva disse signalene betyr. I Kristiansand sentrum er det mangfoldige lyskryss som sørger for at trafikken kan avvikles på en sikker og trygg måte.

Men hva skal en gjøre dersom det som er en grunnleggende del av trafikkreglene, ikke fungerer? Dette er en problemstilling jeg møter nesten daglig når jeg er på elsykkelen i Kristiansand. Trafikklysene i Kristiansand, i mangel av bedre ord, driver med forskjellsbehandling avhengig av om en kommer i bil, eller om en kommer på sykkel.

Flere av byens lyskryss sliter med å registrere om en kommer på sykkel eller elsykkel. Dette medfører at om en kommer på sykkel, får en ikke grønt lys. En kan bli stående lenge å vente, og det eneste håpet en egentlig har, det er at det kommer en bilist eller en buss bak – slik at sensorene kan registrere det tyngre kjøretøyet, og lyset skifter til grønt. Det aller verste, og mest ironiske, er at dette er gjeldende for lyskrysset i Tordenskjolds gate og Festningsgata. Her har jeg opplevd så mange ganger å bli stående fast på rødt lys, at jeg heller velger å sykle via Henrik Wergelands gate i kollektivfeltet. På det meste har jeg stått her i opptil 15 minutter, uten tegn på grønt lys. Dette skal angivelig være byens hovedsykkelrute, med sykkelfelt. Men slik jeg har erfart det; hvis en skal ha grønt lys, så må en legge seg midt i det ordinære kjørefeltet, og håpe sensorene klarer å registrere at en er der.

Andre lyskryss hvor jeg har opplevd store problemer med å få grønt lys, er lyskrysset ved jernbanen – hvor jeg også har tatt bilde til dette leserinnlegget – hvor jeg stod gjennom fem lyssykluser, uten grønn pil. Krysset ved kinoen retning jernbanen. Alle lyskryssene gjennom Vestre Strandgate om en kommer fra en av sidegatene, med unntak av Dronningens eller Tollbod. Og lyskrysset i Østerveien og Marviksveien – her kan det bli fullstendig kaos om en prøver å få grønt lys på sykkel. Kommer det ikke buss imot, så blir en stående fast. Og siden dette er midt i hovedtraseen for bussen, vil en fort få busser bak seg, som vil bli stående fast. Det trengs bare tre busser, før lyskrysset lengre bak er sperret helt av – med tilhørende køkaos.

Dette her, det fungerer ikke. Det klages mye på syklende som sykler på rødt lys. Hvis vi på sykkel absolutt skal følge disse lysene, noe vi absolutt bør og må gjøre, så må lysene faktisk registrere at vi er der. Det er derfor på høy tid at det gjøres noe med lyskryssene i byen, slik at alle er garantert å få grønt lys, ikke bare de som kommer i et bestemt kjøretøy.

Read Entire Article