Øystre Slidre: Vaskemiddel i drikkevannet

1 month ago 21



  • Rød panda reddet fra bagasjen

    Thailandske tollmyndigheter reddet blant annet en rød panda, slanger, apekatter og kameleoner fra innsjekket bagasje sist uke.

    Totalt 87 dyr ble funnet i bagasjen, ifølge en nyhetsmelding fra Reuters.

    Noen av dyrene var pakket i papir, andre i plastbokser. Seks personer er arrestert for smuglingen.

    Det er høy etterspørsel etter dyreprodukter i land som Kina, Myanmar og Thailand hvor dyrene brukes i såkalt «tradisjonell medisin».

  • Vinmonopolet varsler møte om varer fra okkuperte områder

     Gorm Kallestad / NTB

    Vinmonopolet opplyser at de selger svært lite vin fra okkuperte områder. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Gorm Kallestad / NTB

    Vinmonopolet vil gjøre en ny vurdering av vinene de selger fra Israel-okkuperte områder på Vestbredden og Golanhøydene, etter nye signaler fra regjeringen.

    Regjeringen gikk torsdag ut og frarådet norske bedrifter å drive handel med ulovlige israelske bosetninger.

    – Dette er et nytt signal fra regjeringen, som vi er positive til. Nå vil vi se nærmere på hva dette betyr for oss, og involvere styret for å få behandlet saken der så raskt som praktisk mulig i et ekstraordinært styremøte, sier administrerende direktør Elisabeth Hunter i Vinmonopolet til NTB.

    Israel er et relativt stort vinland, og de startet på 1980-tallet produksjon på Golanhøydene, som er et område betegnet som en ulovlig bosetting.

  • Medier: Normann utestenges etter spyttklyse

    Mathias Normann må belage seg på seks kamper fra tribuneplass etter å ha spyttet mot en motstander i en kamp i den saudiarabiske toppligaen forrige uke.

    Hendelsen skjedde i forrige torsdags 1-2-tap for Al-Fayha. TV-bilder fra kampen viser Normann idet han sender av gårde en spyttklyse i retning Abdelhamid Sabiri på motstanderlaget.

    Nettavisen omtalte saken først i Norge.

  • AP: Biden vinner nominasjonsvalget på Hawaii

     Evan Vucci / AP / NTB

    President Joe Biden har ikke hatt noen reelle motkandidater, og den demokratiske nominasjonsprosessen anses derfor som en ren formalitet. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Foto: Evan Vucci / AP / NTB

    Sittende president Joe Biden går seirende ut av Demokratenes nominasjonsvalg på Hawaii, skriver nyhetsbyrået AP.

    Den sittende presidenten har ikke hatt noen reelle motkandidater, og den demokratiske nominasjonsprosessen anses derfor som en ren formalitet.

    Biden gikk under den såkalte supertirsdag seirende ut også i California, Texas, Alabama, Maine, Oklahoma, Virginia, Nord-Carolina, Tennessee, Arkansas, Colorado, Vermont, Minnesota, Massachusetts, Utah og Iowa.

    Republikanerne på Hawaii holder sitt nominasjonsvalg på Hawaii 12. mars. Det er ventet at Donald Trump vinner.

  • Ti prosent flere aborter hos kvinner under 30

    Det har vært en generell økning i selvbestemte aborter hos kvinner, men blant kvinner under 30 var økningen størst med ti prosent.

    Den totale stigningen i antall aborter fra 2022 til 2023 har vært på 6,7 prosent. Tallene fra Abortregisteret ble presentert hos FHI.

    Tallene har økt etter korona, men nå er det en reell økning i antallet for første gang på flere år.

    – Trenden med nedgangen i svangerskapsavbrudd som vi har sett siden 2008 har nå snudd, og vi ser en reell oppgang ut over normaliseringen etter korona, fastslår overlege Mette Løkeland-Stai hos Abortregisteret.

    Antallet aborter for kvinner i aldersgruppen 15–49 år ligger nå på 10,4 pr. 1000 kvinner. Åtte av ti aborter ble utført før uke ni, og de aller fleste ble utført ved hjelp av medikamenter.

    Finnmark har høyest antall aborter i aldersgruppen 15–49 år med 16,1 for hver 1000. kvinne, Oslo ligger som nummer tre med 12,6. Nederst på listen ligger Rogaland med 7,8.

  • Kristersson møter Blinken i USA

     Magnus Lejhall / TT / AP / NTB

    Sveriges statsminister Ulf Kristersson er torsdag i USA for å møte landets utenriksminister Antony Blinken. Foto: Magnus Lejhall / TT / AP / NTB Foto: Magnus Lejhall / TT / AP / NTB

    Sveriges statsminister Ulf Kristersson møter USAs utenriksminister Antony Blinken i Washington torsdag, samme dag som svenskene kan bli offisielt Nato-medlem.

    Også Sveriges utenriksminister Tobias Billström har reist til den amerikanske hovedstaden.

    De to er dermed på plass for å kunne levere de svenske tiltredelsesdokumentene, som av formelle årsaker arkiveres i USA.

    Ungarns nye president Tamas Sulyok signerte Sveriges Nato-søknad tirsdag, og Nato forventer at Ungarn vil sende inn godkjenningen til USA torsdag, ifølge kilder til TT.

  • Kraftig brann i vogntog i E16-tunnel i Bærum

    Skuitunnelen er stengt i begge retninger etter at et vogntog står i full fyr.

    Det er stor røykutvikling, ifølge politiet.

    Lastebilen er lastet med treflis. Det er ikke meldt om personskader.

    Politiet sier det ikke er fare for spredning til bebyggelse eller andre kjøretøy, men at brannen har spredt seg til en tilhengerne. Denne er også lastet med flis.

    Brannvesenet er i gang med slukkearbeidet, melder politiet like etter halv ni.

    Rundkjøringen ved Ringeriksveien, E16 Skuitunnelen er sperret. Politiet omdirigerer all trafikk ned Ringeriksveien.

  • SAS tapte over 1 milliard svenske kroner fra november til januar

    Kronene fortsetter å renne ut fra SAS. Mellom november og januar tapte flyselskapet over én milliard svenske kroner.

    Flyselskapet melder om et underskudd før skatt på 1,1 milliarder svenske kroner i tremånedersperioden mellom november og januar, sammenlignet med minus 2,45 milliarder svenske kroner i samme periode året før, melder E24.

    SAS har avvikende regnskapsår, som løper fra 1. november til 31. oktober.

  • Svensk Nato-medlemskap: – Kun timer igjen

    Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto skriver i sosiale medier at det «bare er noen timer igjen til Sverige blir med i Nato».

    Szijjarto la onsdag kveld ut et bilde fra flyplassen i Budapest, hvor han kan sees gå ut av en bil med en koffert under armen. Han skriver også «bare noen timer til Sverige blir med i Nato» og «ratifikasjonsdokumentet er snart på vei», etterfulgt av en emoji med svensk flagg.

    Litt over klokken fire om morgenen norsk tid la Szijjarto ut et nytt innlegg der han skriver at han har landet i Washington.

    Onsdag satte Sveriges statsminister Ulf Kristersson og utenriksminister Tobias Billström seg på flyet til Washington for å signere Nato-dokumentene. De må av formelle årsaker arkiveres i USA.

  • Frp kraftig fram på ny måling – Høyre stuper

     Håkon Mosvold Larsen / NTB

    Frp og leder Sylvi Listhaug (t.v.) går klart fram på en ny måling. Høyre og leder Erna Solberg faller samtidig kraftig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

    Frp forsyner seg grovt av Høyre på en ny partimåling. Frp legger på seg 4,5 prosentpoeng til 16,3 prosent, mens Høyre faller 6,3 prosentpoeng til 24,9 prosent.

    Tallene kommer fram i marsmålingen som Opinion har gjort på vegne av Altinget og ABC Nyheter.

    Frps 16,3 prosent er partiets beste Opinionsmåling siden januar 2017, sier Martin Stubban i Opinion til ABC Nyheter. Ifølge Stubban har hele 34.000 velgere rømt fra Høyre til Fremskrittspartiet.

    Samtidig faller Høyre med 6,3 prosentpoeng ned til 24,9 prosent.

    – Høyre går signifikant tilbake. De fikk en veldig høy måling i februar, så den ser nok mer dramatisk ut enn den er, sier Stubban til Altinget.

    Senterpartiet får 5,4 prosents oppslutning og er med det mindre enn både Venstre og Rødt. AP får 18,8 prosent.

  • FN-bekymring for situasjonen i Haiti

     Alejandro Granadillo / AP / NTB

    En demonstrant i Haiti ber om statsminister Ariel Henrys avgang. Foto: Alejandro Granadillo / AP / NTB Foto: Alejandro Granadillo / AP / NTB

    I et møte om Haiti uttrykte medlemmene i FNs sikkerhetsråd bekymring over den forverrede situasjonen i det gjengherjede landet.

    – Situasjonen er kritisk, mener Ecuador.

    Det var landets FN-ambassadør Javier De La Gasca Lopez-Dominguez som tok initiativ til møtet onsdag.

    USA ber statsminister Ariel Henry om å holde frie valg, men oppfordret han ikke til å trekke seg – noe som er et sentralt krav fra den mektige gjenglederen Jimmy «Barbecue» Cherizier.

    Mektige kriminelle gjenger truer med å starte borgerkrig om ikke Henry går av. Gjengene kontrollerer store deler av landet, og de kunngjorde i forrige uke at de sammen vil tvinge Henry til å gå av.

    Siden har det vært angrep mot hovedstaden Port-au-Princes flyplasser, fengsler, politistasjoner og andre strategiske mål.

    Henry har sittet ved makten siden president Jovenel Moïse ble drept i 2021.

  • Read Entire Article