Øystein ble funnet død: – Denne saken opprørte mange

1 month ago 14



Øystein Gjelseth (72) hadde levd uten strøm i ett år og ni måneder da han ble funnet død. Tiden er overmoden for å endre regelverket, mener Forbrukerrådet.

 Privat / PrivatSKAPER REAKSJONER: Frp har stilt spørsmål til forbrukerministeren etter at Øystein Gjelseth (72) ble funnet død i et gjennomfrosset hus i januar i år. Foto: Privat / Privat
Fredag 25. oktober kl. 17:55

Kortversjonen

  • Øystein Gjelseth (72) levde uten strøm i 1 år og 9 måneder før han ble funnet død i januar.
  • Forbrukerrådet krever endringer i regelverket for å hindre at nettselskap stenger strømmen hos personer med betalingsproblemer.
  • Gjelseth skyldte 7000 kroner.
  • Stortingsrepresentant Silje Hjemdal (Frp) ønsker en evaluering av dagens regler for å hindre at det samme skjer igjen.

Lørdag fortalte VG historien om Øystein Gjelseth (72) som levde ett år og ni måneder uten strøm.

Gjelseth ble funnet død i januar i år. Da var huset gjennomfrosset.

– Nettselskapenes rett til å stenge strømmen hos folk med betalingsproblemer bør sterkt begrenses eller rett og slett avvikles, sier Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket til VG.

Bilde av Inger Lise Blyverket Inger Lise Blyverket

Direktør i Forbrukerrådet

Forbrukerrådet har lenge ment at ordningen bør evalueres.

– Husholdninger som ikke klarer å betale for strøm blir ikke bedre stilt av å miste den. I tillegg er vi opptatt av at strøm er et nødvendighetsgode, sier hun.

– Man kan komme i situasjoner hvor nettselskapene stenger strømmen hos folk og at det faktisk fører til at de fryser ihjel. Det kan vi ikke tillate i Norge i dag, sier hun.

 Privat / PrivatFUNNET PÅ SOFAEN: Ingen vet hvor lenge Gjelseth lå død før han ble funnet. Datteren tror det dreier seg om flere uker. Foto: Privat / Privat

Skyldte 7000 kroner

I Norge skal man ikke miste strømmen på vinterstid eller når det er minusgrader. Nettselskapet kuttet strømmen hos Gjelseth i mars 2022. Han levde uten frem til han ble funnet død i januar 2024.

– Denne tragiske saken illustrerer et interessant paradoks; Nei, det er ikke lov å stenge strømmen på vinterstid, men det er ingen plikt til å gjenåpne et stengt anlegg når kulden kommer. Da er vi egentlig like langt, sier direktøren.

Gjelseths strømselskap, Tensio TN, har tidligere opplyst til VG at de ikke var i personlig kontakt med ham før de skrudde av strømmen.

– Er det behov for nye regler, ny praksis i lys av denne saken? Det er absolutt relevant å diskutere og sette lys både på regelverket og praktiseringen av regelverket - og om det er mulig å gjøre noe annerledes, sa kommunikasjonsansvarlig Bengt Eidem til VG tidligere denne uken.

Han understreket at betalingsmisligholdet hadde pågått over flere måneder:

Gjelseth hadde totalt fire ubetalte strømregninger på til sammen 7017,15 kroner. Da den siste på 1526,70 kroner heller ikke ble betalt, ble strømmen kuttet.

– Denne saken opprørte mange - langt utenfor dette huset, sier stortingsrepresentant Silje Hjemdal (Frp) til VG.

 Privat / PrivatSTENGT OG GJENFROSSET: Ventilene i huset var teipet igjen. Gjelseths datter tror det var et forsøk på å holde kulden ute. Foto: Privat / Privat

Allerede i 2022 stilte hun spørsmål til forbrukerminister Kjersti Toppe om nettselskapenes adgang til å stenge strømmen hos folk. Bakgrunnen var de økte strømprisene.

«Noen må rett og slett velge mellom klær til barna, mat på bordet eller strøm», skrev Hjemdal i 2022.

Bilde av Silje HjemdalSilje Hjemdal

Frp-politiker og stortingsrepresentant

– Da fikk jeg et svar fra forbrukerministeren som gjorde at jeg tok det med ro, det virket som om det var enighet om at man ikke skulle stenge strømmen på vinteren. Dessverre har vi nå et dypt tragisk eksempel på at reglene kanskje ikke er gode nok, mener Hjemdal.

– Overrasket

Det var i snitt 24,6 minusgrader den dagen Gjelseth ble funnet død i hjemkommunen Namsskogan i Trøndelag.

Også Hjemdal syns det er et paradoks at strømmen ikke skrus på igjen når vinteren kommer.

Tirsdag sendte hun et nytt spørsmål til ministeren om temaet. Hun vil finne ut om regelverket er godt nok som det er, eller om det har huller som bør tettes, forklarer hun.

– Jeg ble overrasket da denne saken dukket opp. Jeg trodde vi hadde en garanti for at sånt ikke skulle skje, sier Hjemdal.

 Privat / PrivatKALDT: Det 24,6 minusgrader i snitt den dagen Gjelseth ble funnet død. Foto: Privat / Privat

Både Forbrukerrådet og Hjemdal i Frp mener regelverket kan ha unntaksbestemmelser for å hindre at folk og firmaer spekulerer i at de uansett ikke vil miste strømmen - selv om de ikke betaler for seg.

– Det bør også være en plikt om å ta kontakt med det offentlige sikkerhetsnettet før strømmen kuttes, mener Blyverket.

Fredag morgen ba VG barne- og familieminister - også kalt forbrukerminister - Kjersti Toppe (Sp) om en kommentar til denne saken, men foreløpig ikke fått svar.

Read Entire Article