Øyplanene har opprørt mange. Nå snur byrådet.

1 month ago 19



Byrådet har gått gjennom reguleringsplanen på nytt. De ber om innspill på mulige endringer.

Byrådet ønsker en ekstra runde med innspill, før de leverer sin endelige plan for øyene i Oslo. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Publisert: 16.08.2024 13:44

Strandsonen i Oslo har vært vernet i 70 år, men blitt stadig mer utilgjengelig. Det skyldes flere ting: Ulovlig utbygging fra private, manglende oppfølging fra kommunen, men også nedbygging kommunen selv har godkjent.

Nå er dette i full endring.

Kommunen går dør til dør for å kartlegge eiendommer og inngrep. De har også bestemt at det skal lages en helt ny reguleringsplanreguleringsplanEn politisk vedtatt plan som bestemmer hvordan et områd kan brukes og hva som kan bygges der. for Nedre Bekkelaget og øyene i bydel Nordstrand.

Planen skulle komme om få uker.

Bare forslaget har opprørt mange. Over 500 høringsuttalelser kom inn da det ble lagt frem i vår. Få var positive. Kommunen foreslo blant annet å ekspropiereekspropiereBetyr at grunneier må gi fra seg hele eller deler av eiendommen sin mot erstatning. privat eiendom. Beboere kalte planen et maktovergrep og en overkjøring.

Nå har byrådet lyttet.

På Nedre Bekkelaget kan det dukke opp flere boliger. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Vil samarbeide

I en fersk pressemelding foreslår de en rekke endringer, og ber om innspill.

I det første forslaget reagerte mange på at kommunen ville forby lagring av padlebrett, båter og kajakker i strandsonen.

Ikke minst reagerte beboerne på at kommunen ville overta store eiendommer, som Sydstranda på Ulvøya.

Nå snur politikerne:

– Det er viktig å finne løsninger for skjøtsel og at vi unngår ekspropriasjon, sier byråd for byutvikling James Stove Lorentzen i dag.

Flere beboere Aftenposten tidligere har snakket med, har gjort et poeng ut av at det ikke er kommunen som har holdt områdene i hevd de siste tiårene. Det er det velforeningene som har gjort, mener de.

Det har Lorentzen fått med seg.

– Dugnadstradisjonen i dette området er sterk og har ført til godt vedlikehold på øyene. Vi har stor tro på at vedlikehold kan føres videre gjennom skjøtselsplaner med kommunen.

Han nevner Sydstranda som eksempel, og sier denne blir tatt veldig godt vare på av Ulvøy vel.

Lorentzen understreker samtidig hvor viktig det er å ta vare på de unike natur- og kulturverdiene på Ormøya, Malmøya, Ulvøya og Nedre Bekkelaget. Han er tydelig på at strandsonen ikke skal privatiseres ytterligere.

– Fornuftig

Frode Søbstad fra Malmøya vel er positiv til flere av byrådets nye forslag.

– Vi er veldig glade for at det ikke åpnes for ekspropriering av eiendom. Så er vi glade for at det åpnes for sekundærboliger på tomter med bare én boenhet. Det er bra.

Byrådet foreslår også at forbudet mot nye stier på Malmøya skal gjelde hele øya, ikke bare sørsiden. Men det er unntak:

Det skal fremdeles kunne komme nye stier i friområdene på de kommunale eiendommene ved Brattodden og Bakken.

Frode Søbstad fra Malmøya vel er positiv til mye av det byrådet nå foreslår. Foto: Siri Øverland Eriksen / Aftenposten

– Vi liker ikke at det åpnes for nye inngrep i den sårbare naturen der. Forslaget åpner fremdeles for massiv utbygging.

Totalt sett er Søbstad glad for at velforeningene blir lyttet til. Han er også positiv til byrådets ønske om samarbeid om skjøtsel.

– Det er supert. Det er naturlig at velforeningene er et ledd i dette. Det er en type løsning som er bra for alle. Mennesker, dyr, natur og miljø.

Read Entire Article