OTD Bergen: Treffpunkt for verdensledende industri

1 week ago 9



 På OTD-messen kan du se Tesla Cypertruck.

I BERGEN: På OTD-messen kan du se Tesla Cypertruck. Foto: Maylo Kaye

16. – 17. oktober samles landets offshore- og energibransje i Bergen. Norges viktigste næring er midt i en eventyrlig oppgang, og tema for årets messe er leverandørenes muligheter innen olje, gass og fornybar.

Akkurat nå pågår det gigantinvesteringer på norsk sokkel. Store utbygginger i Nordsjøen bidrar til at anslaget for investeringer i år er over 50 prosent høyere enn tilsvarende anslag for fjoråret.

– Norsk leverandørindustri er verdensledende, og eksporterer teknologi, varer og oppdrag til alle verdens kontinenter, forteller Odd Knudsen, prosjektleder for OTD.
 Odd Knudsen er prosjektleder for OTD Bergen.

PROSJEKTLEDER: Odd Knudsen er prosjektleder for OTD Bergen. Foto: Andrea Rocha / OTD Energy

Selskapene er spredt over hele landet, men én gang i året møtes de for å utveksle kunnskap, vise frem hva de tilbyr og for å inngå avtaler – og det er på OTD.

 På ODT utveksles kunnskap – og det inngås avtaler.

TREFFPUNKT: På ODT utveksles kunnskap – og det inngås avtaler. Foto: Andrea Rocha / OTD Energy

For 25. gang

Årets messe er den 25. i rekken. Helt siden oppstarten har OTD Bergen vært en viktig møteplass for den delen av norsk industri som leverer teknologi, varer og tjenester til energibransjen.

– Leverandørindustrien er Norges største og viktigste bransje, mye på grunn av den høye aktiviteten på norsk sokkel, sier Knudsen.

I oktober inntar Norges fremste innovatører og energiledere fra små og store leverandørbedrifter hallene i Sotra Arena, rett utenfor Bergen. På messen kommer selskapene som er i ferd med å forme og skape fremtidens næringsliv innen olje- fornybar og industri.

 På ODT Bergen møter du de som er tettest på utviklingen i industrien.

FAGLIG OPPDATERING: På ODT Bergen møter du de som er tettest på utviklingen i industrien. Foto: Andrea Rocha / OTD Energy

Årets viktigste møteplass

Foruten et enormt messeområde med utstillere, byr årets OTD Bergen på faglig oppdatering og konferanser. Under konferansen Offshore Rigg og Subseatech får du innsikt i muligheter og utfordringer på norsk sokkel. Der skal toppledere fra sentrale selskaper dele sine visjoner om hvordan markedet utvikler seg fremover.

På seminaret Forretningsmuligheter i Vest kommer en rekke ledende selskaper fra Vestlandet for å presentere sine aktiviteter og utsikter for de kommende årene.

 På OTD Bergen vil rekordmange operatører og kontraktører delta i speed-møter med utstillerne.

SPEEDMØTER: På OTD Bergen vil rekordmange operatører og kontraktører delta i speed-møter med utstillerne. Foto: Andrea Rocha / OTD Energy

Norge trenger flere leverandører

Da OTD startet opp for 25 år siden, handlet alt om oljebransjen. Siden den gang har leverandørindustrien også blitt selve fundamentet for nye, fremvoksende næringer som havvind og karbonfangst og -lagring.

I år er aktiviteten på norsk sokkel viktigere enn noensinne, og pilene peker bare en vei – oppover.

– Innen olje og gass investeres det i år drøyt 200 milliarder kroner, i tillegg kommer satsingene innen havvind og fornybar, sier Knudsen.

Disse investeringene betyr oppdrag og kontrakter for norske leverandørbedrifter. Også anslagene for de kommende årene viser at det blir travelt for norske teknologibedrifter, verft og andre leverandører i tiden fremover.

– Prognosene viser at det blir en mangel på leverandører inn mot olje og gass fremover. Petroleumsindustrien er i høygir, og det med god grunn, det handler blant annet om å trygge europeisk energisikkerhet, poengterer Knudsen.
 På ODT Bergen kan du se Tesla Cypertruck på nært hold.

TREKKPLASTER: På ODT Bergen kan du se Tesla Cypertruck på nært hold. Foto: Maylo Kaye

Opplev Teslas Cybertruck

Den norske leverandørindustrien har siden oppstarten vært preget av ingeniørkunst og en sterk drive mot å finne nye veier fremover. Under årets messe stiller Tesla på OTD Bergen med sin Cybertruck, til inspirasjon for ingeniører og leverandører.

– Norsk leverandørindustri har de siste 50 årene bidratt med banebrytende teknologi og løsninger til den globale offshorebransjen, og parallellene til Teslas arbeid med elektriske kjøretøy viser hvordan ingeniørkunst kan skape nye muligheter på tvers av bransjer. Dette er en unik anledning for læring og inspirasjon som kan drive teknologisk utvikling videre, mener Knudsen

 På ODT Bergen vises nyskapende teknologiske løsninger.

NYE TEKNOLOGI: På ODT Bergen vises nyskapende teknologiske løsninger. Foto: Andrea Rocha / OTD Energy

Nye muligheter for norske bedrifter

Samtidig innebærer energiomstillingen at det nå skal bygges nye leverandørkjeder opp mot blant annet havvind og karbonfangst og -lagring. Selskaper som frem til nylig primært har levert deler eller utført oppdrag innen olje og gass, er nå i full gang med å bygge fundamenter for det som skal bli nye, grønne fornybarnæringer.

Det krever anvendelse av nye teknologier, nye arbeidsmetoder og i mange tilfeller i kombinasjon med høyere grad av digitalisering og automatisering.

– Det er mange norske verft og bedrifter, innen for eksempel oljeservice, som de siste årene har kapret oppdrag innen havvind, også på det europeiske markedet, sier Knudsen.

Norske industribedrifter er i mange tilfeller helt i front internasjonalt når det kommer til å utvikle og ta i bruk høyteknologiske løsninger. Og slike løft skjer ikke i et vakuum, i oppgangstider er man helt avhengig av å treffes og orientere seg.

– På messer som OTD Bergen kommer mange bedrifter både til å jakte oppdrag, men også orientere seg på teknologisk omstilling, og på den måten også danne grunnlaget for hvordan de skal utføre nye typer oppdrag, sier messesjefen.

2 av 3Andrea Rocha / OTD Energy

Disse spilte på ODT Bergen i fjor – årets lineup er hemmelig!

Oktoberfest er tilbake

Når de besøkende forlater messeområdet kl 17, betyr det på ingen måte at dagen er over. Med tusenvis av tilreisende er man sikret muligheter for relasjonsbygging fra morgen til kveld. Tradisjonen tro er det duket for små og store samlinger på stands utover kvelden, i tillegg til de offisielle fellesarrangementene.

Og størst av dem alle – den legendariske Oktoberfesten. På Oktoberfesten samles utstillere, samarbeidspartnere og spesielt inviterte til en hyggelig kveld ved langbord. Mat og drikke serveres, og underholdningen er, tradisjonen tro, hemmelig – men garantert av det slaget du ikke vil gå glipp av.

Read Entire Article