Østlandet skal få nye tog. Nå er de forsinket – igjen.

3 weeks ago 19



Togpendlerne får et «etterlengtet løft» først i 2026.

Slik ser de nye togene ut. Illustrasjon: Alstom

Publisert: 03.10.2024 05:46

Kortversjonen

10. januar 2022 ble Norges største innkjøpsavtale for tog signert: Norske tog Norske tog Norske tog AS jobber med å anskaffe, eie og forvalte kjøretøy til persontogtrafikk i Norge. Norske Tog AS eies av Samferdselsdepartementet. sikret seg 36 nye lokaltog og 19 nye regiontog fra produsenten AlstomAlstomFransk selskap som spesialiserer seg på produksjon av jernbaneutstyr og infrastrukturløsninger for kollektivtransport. , med opsjon på ytterligere 170 tog.

– Nå får vi endelig skiftet ut de 40 år gamle lokaltogene, sa Øystein Risan, administrerende direktør i Norske tog da avtalen ble kjent før jul i 2021.

Han var tydelig på at de nye lokaltogene ville gi et «etterlengtet løft for togpendlere i Oslo-regionen», med forbedret komfort, økt kapasitet og bedre nettdekning.

De første togene skulle etter planen settes i trafikk i løpet av 2025. Slik blir det ikke.

Forsinket og forsinket igjen

I februar i år ble det kjent at leveringen av de nye togene ble forsinket med et halvt år på grunn av forsinkelser hos underleverandør.

I et intervju med Tog24.no sa prosjektleder Hans Arne Dingstorp at de første togene likevel ville være i trafikk mot slutten av 2025, til tross for forsinkelsen.

Nå må pendlerne smøre seg med litt mer tålmodighet:

– Alstom Transport meddelte nylig at de blir ytterligere to måneder forsinket, skriver prosjektleder Dingstorp i en e-post til Aftenposten.

Igjen er det forsinkelser fra underleverandører som er årsaken. I tillegg har det oppstått problemer i oppstarten av togproduksjonen i Tyskland, skriver Dingstorp.

Vintertestingen som skulle funnet sted i år, blir dermed utsatt til 2025. Som følge av dette vil de nye togene ikke komme i trafikk før tidlig i 2026.

Hvis alt går etter planen.

De første nye togene skal trafikkere linjene L1L1Linje L1 går mellom Spikkestad, Asker, Oslo S og Lillestrøm på Hovedbanen. og L2L2Linje L2 går mellom Stabekk, Oslo S og Ski på Østfoldbanen.. Flere plattformer på disse strekningene må oppgraderes og forlenges for å tilpasses de nye togene, som er lengre enn togene som går der i dag.

– Når innfasingen starter, vil det komme cirka ett nytt tog i uken i trafikk, skriver Dingstorp.

Etter planen skal de siste togene være i drift i 2027.

Tog som dette, type 69, er blant togtypene som skal erstattes av Coradia Nordic-togene. Foto: Norske Tog

Slik er de nye togene

Togtypen heter Coradia Nordic og leveres av Alstom. Det er Norske tog som eier dem og leier ut dem til togoperatørene.

Coradia-togene er bygget for og grundig testet i tøffe nordiske vinterforhold. I Sverige har togtypen vært i bruk i over 15 år. Nylig har også Den danske stats togselskap, DSB, bestemt seg for å kjøpe Coradia-tog.

1 av 2Illustrasjon: Alstom

Sammenlignet med type 69-togene de skal erstatte, har de nye togene omtrent 40 prosent større kapasitet.

Togene vil ha 294 seter, mens togene som brukes i dag har mellom 238 og 303. De nye togene vil også ha store «fleksi-soner», som gir bedre plass til sykler, barnevogner og stående passasjerer i rushtrafikken.

Read Entire Article